körülbelül 1 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

A lelkes futók vagy rögeszmés kondimániások valószínűleg ismerik az edzés utáni “eufóriaérzést”, amely “runner’s high” azaz a futók gyönyöre (futómámor) néven vált népszerűvé. Mi is ez pontosan? A futók gyönyörét leginkább úgy jellemzik a tudományos irodalomban, mint „tiszta boldogság, felemelkedés, önmagunkkal vagy természetével való egységérzet, végtelen békesség, belső harmónia, határtalan energia és a fájdalomérzet csökkenése”.

Egyes tudósok feltételezték, hogy a futók gyönyöre egy közepes vagy intenzív aerob tevékenység után járó neurobiológiai jutalom, amely ösztönöz bennünket a szokássá vált testmozgásban való részvételre. Logikus azt gondolni, hogy ezt a jutalmazási mechanizmust az evolúció révén fejlesztettük ki, ami arra ösztönöz minket, hogy kiszálljunk kanapéból (vagy a barlangból), és részt vegyünk egészségfejlesztő tevékenységekben.

Érdekes, hogy az emberek a rendkívül intenzív állóképesség teszteken, az állatvilágban egyedülállóan eredményesek. A „Miért fut az ember: A maratoni futás biológiája és evolúciója” című előadásában Daniel Lieberman a Harvard egyetem antropológia professzora kifejti: „A hajtalan, karom nélküli és nagyrészt fegyver nélküli ősemberek az izzasztás és a könyörtelenség valószínűtlen kombinációját használják, hogy elejtsék a gyorsabb, erősebb, általában veszélyesebb állati zsákmányukat. ”

OLVASS TOVÁBB

A futók gyönyöre és az endokannabinoid rendszer | Magyar Orvosi Kannabisz Egyesület

A futók gyönyöre és az endokannabinoid rendszer | Magyar Orvosi Kannabisz EgyesületKENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok