körülbelül 1 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Noha számos bizonyíték alátámasztja a szerotoninerg neurotranszmisszió diszregulációjának hipotézisét a rögeszmés-kényszeres rendellenesség (OCD) patofiziológiájában, más útvonalak, például a GABAerg, a glutamaterg és a dopaminerg rendszerek részvételére is van bizonyíték. Csak a közelmúltban, kevés állatkísérletből nyert adatok alternatívaként arra utalnak, hogy az endokannabinoid rendszer (EKR) szerepet játszik az OCD patofiziológiájába, és az endokannabinoid rendszert stimuláló anyagok használata után jelentik az OCD-szerű viselkedés javulását. Emberekben mind a mai napig csak két esetjelentés áll rendelkezésre, amely a dronabinol (tetrahidrokannabinol, THC), a központi kannabinoid CB1 receptorok agonistájának sikeres kezeléséről számol be olyan betegeknél, akik egyébként kezeletlen refrakter OCD-vel rendelkeznek. Ezenkívül a THC analóg nabilon felhasználásával végzett, kicsi, nyílt, kontrollálatlan kísérletből nyert adatok arra utalnak, hogy a nabilon és az expozíción alapuló pszichoterápia kombinációja hatékonyabb, mint az egyes kezelések önmagukban. Ezek a jelentések összhangban vannak korlátozott számú esettanulmány és kis kontrollos vizsgálat eredményeivel Tourette-szindrómában (TS) szenvedő betegeknél, krónikus motoros és vokális tic-rendellenességben, amely gyakran társult rögeszmés kényszeres viselkedéssel (OCB) jár együtt, és nemcsak a tic-ek javulásról számolnak be, hanem a komorbid OCB-ről is, különféle típusú kannabisz alapú gyógyszerek, köztük THC, kannabisz kivonatok és virágok használata után. Itt bemutatjuk egy 22 éves férfi páciens esetét, aki gyermekkora óta súlyos OCD-ben szenved, és állapota jelentősen javult a orvosi kannabisz kezelés után, jelentősen csökkent OCD-vel és depresszióval, ami az életminőség jelentős javulását eredményezte. Ezenkívül áttekintést adunk a kannabinoidok hatásait leíró jelenlegi irodalomról állatmodellekben és OCD-ben szenvedő betegeknél, és javaslatot teszünk egy kannabinoid hipotézisére OCD esetén.

OLVASS TOVÁBB

A kannabisz egy esettanulmányban kezeli a kényszerbetegséget | Magyar Orvosi Kannabisz EgyesületKENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok