körülbelül 1 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

A kannabisz jelenlegi, illetve halmozott használata nem áll összefüggésben szív rendellenességekkel középkorúaknál, az Addiction folyóiratban közzétett klinikai adatok szerint.

Svájci és amerikai kutatók egy nemzetközi csoportja értékelte a kumulatív kannabiszhasználatot és az EKG-rendellenességek prevalenciájának összefüggését egy 2585 középkorú személy csoportjában. A kutatók ellenőriztek számos potenciális zavaró tényezőt, beleértve az alkohol- és dohányfogyasztást, valamint a vérnyomást és a koleszterinszintet.

A kutatók jelentették: „Nem találtunk bizonyítékot arra, hogy a kannabisz jelenlegi vagy élettartamú kumulatív használata a kohortban nagyobb vagy kisebb EKG-rendellenességek magasabb prevalenciájával vagy előfordulásával járna, bár a jelenlegi kannabszhasználókban a jelentős EKG-rendellenességek ritkábban fordultak elő. … Függetlenül attól, hogy a résztvevők az elmúlt 30 napban naponta használtak kannabiszt, vagy egész életükben szakaszosan, a kannabiszhasználat nem hozható összefüggésbe az elterjedt vagy eseményfüggő EKG rendellenességek növekedésével középkorúaknál.”

“Megállapításunk, miszerint az alkalmi kannabiszhasználat nem volt társítható az EKG rendellenességekkel, hozzáad a bizonyítékok egyre növekvő számához, miszerint a kannabisz ilyen szintű használata és a CVD [szív- és érrendszeri betegségek] eseményei, valamint a szubklinikai ateroszklerózis markerei nem kapcsolódnak egymáshoz.”

A vizsgálatban résztvevők részt vesznek egy folyamatban lévő longitudinalis vizsgálatban, amelyet CARDIA (Koszorúér-kockázat kialakulása fiatal felnőtteknél) néven hívnak. Az ebből a kohortból származó adatok korábban beszámoltak arról, hogy a kannabisz kumulatív használata nem jár függetlenül az ateroszklerózis (az artériák megkeményedése) vagy más káros kardiovaszkuláris események fokozott kockázatával középkorúak esetén.

forrás:

A kannabisz halmozódó használata nincs összefüggésben szív rendellenességekkel középkorúaknál | Magyar Orvosi Kannabisz Egyesület

A kannabisz halmozódó használata nincs összefüggésben szív rendellenességekkel középkorúaknál | Magyar Orvosi Kannabisz EgyesületKENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok