körülbelül 2 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Ester Aso a Pompeu Fabra Egyetemen szerzett biológus doktori címet, jelenleg a Barcelonai Egyetemen dolgozik farmakológiai társprofesszorként. Kutatási munkái az elmúlt 15 évben az endokannabinoid rendszer szerepének tanulmányozását helyezték fókuszba, különösen a kannabinoidok terápiás potenciálját az olyan neurodegeneratív betegségek gyógyításában mint az Alzheimer-kór. E kutatás eredményeképpen 20 kannabinoidokkal kapcsolatos cikket publikált és számos közösségi és magán finanszírozású kutatási projekben vett részt. 2004 óta tagja a Spanyol Kannabinoid Kutatási Társaságnak, 2011 és 2015 között pedig az Igazgatótanács tagja.

Az elmúlt 15 évben olyan bizonyítékok gyűltek össze, melyek többsége kísérleti modellekből származik és amelyek alátámasztják azt a feltételezést, hogy bizonyos kannabinoidok hasznosak lehetnek az Alzheimer-kór gyógyításában. Ez a cikk összegzi a bizonyítékokat, ismerteti az előttük álló kihívásokat és az ígéretes kutatási terület jövőbeni lehetőségeit.

Az Alzheimer-kór

Az Alzheimer-kór a demencia leggyakoribb formája idős korban. Becslések szerint körülbelül 51 millió embert érint a világban és ez a szám 20 évente megduplázódhat köszönhetően főként az egyre növekvő várható élettartamnak társadalmunkban [1]. Ez a kór nagy mértékben okoz tehetetlenséget, és a kognitív, valamint a mentális képességek progresszív romlása jellemzi. Kezdetben a beteg szavakat, beszélgetéseket vagy nemrég történt eseményeket felejt el, mely apátiával és depresszióval társulhat. Ahogyan halad előre a kór a betegnek kommunikációs problémákkal, erőteljes zavartság érzettel, térbeli és időbeli tájékozódási zavarral és viselkedési változásokkal kell szembenéznie, mely agresszivitással járhat. Körülbelül 10 évvel az első tünetek megjelenése után a fizikai romlás nagyon előrehaladott, a beteg napi tevékenységei során folyamatos megfigyelést igényel és halála elkerülhetetlenül bekövetkezik. A betegség hosszú lefolyása óriási érzelmi terhet jelent a páciensre és a hozzátartozóira, valamint óriási gazdasági terhet az egészségügyi és szociális ellátó rendszerre.

OLVASS TOVÁBB

A kannabisz terápiás lehetőségei Alzheimer-kórban | Magyar Orvosi Kannabisz Egyesület

A kannabisz terápiás lehetőségei Alzheimer-kórban | Magyar Orvosi Kannabisz EgyesületKENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok