körülbelül 1 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

A Cannabis sativa L. (C. sativa) egy sor növényi eredetű (fito)kannabinoidot és terpént tartalmaz, amelyek túlnyomórészt a növény trichómáiban (mirigyszőrök) helyezkednek el. A terpének, ezek az aromás szerves szénhidrogének, melyeket a növényvédelemben és beporzásban játszanak szerepet, egyre nagyobb figyelmet kapnak új gyógyászati ​​potenciáljuk miatt a biomedicina számos területén. Ez az áttekintés megvizsgálja az utóbbi időben felmerülő izgalmas bizonyítékokat arról, hogy a terpének gyulladásgátló/antioxidáns hatással rendelkeznek azáltal, hogy megcélozzák az emberi betegség szempontjából releváns gyulladásjelző mechanizmusokat. Gyulladásgátló tulajdonságaik miatt a terpének hozzájárulhatnak a jelenlegi kannabinoid-alapú terápiák hatásához.

Fontos szempont, hogy számos jelentés javasolta a fitokannabinoidokkal szinergikusan ható terpének társas hatásait, és mivel az itt ismertetett terpének gyulladásgátló és antioxidáns hajlamát továbbra is tisztázni kell, fontos figyelembe venni, hogy a C. sativa-ban jelenlévő egyes terpének hozzájárulhatnak a jelenlegi kannabinoid alapú terápiák terápiás hatásaihoz. A β-kariofilén nevű szeszkviterpén valójában kötődik a CB2 receptorokhoz, és a terpének számos sejtjelző mechanizmust modulálhatnak, amelyeket a fitokannabinoidok szabályoznak.

Összességében különös figyelmet kell fordítani a terpén/fitokannabinoid kölcsönhatásokra, amelyek szinergiát eredményezhetnek a gyógyászatban, mivel az ilyen kölcsönhatások további utat nyithatnak meg a C. sativa növény terápiás lehetőségeinek fejlesztésében.

forrás:

A kannabiszban található terpének gyulladásgátló potenciálja | Magyar Orvosi Kannabisz Egyesület

A kannabiszban található terpének gyulladásgátló potenciálja | Magyar Orvosi Kannabisz EgyesületKENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok