körülbelül 1 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.
A kendert világszerte többfunkciós terményként ismerik. Többezer éve használják, a termesztési eljárást a felhasználási mód szerint finomították. A biológiai, környezeti és gazdasági egyensúlyt a kender termesztése szinte egyáltalán nem befolyásolja. De mi ez az eljárás, és milyen fontosabb tényezőket kell figyelembe venni? Lássuk.
 
A kender néven is ismert Cannabis Sativa L.-t az egész világon jól ismerik mint többféle felhasználású, multifunkcionális terményt, mely rendkívül sokféle ipari alkalmazáshoz szolgáltat alapanyagot. Ez a valaha nagyon fontos ipari növény a II. világháború után megállíthatatlan hanyatlásnak indult. Az 1960-as évek vége felé a kender ritka termény volt a nyugat-európai országokban (1). Az 1990-es évek elején kezdett ismét megújulni az érdeklődés a termesztése iránt, mert az egyszerű eljárás volt, és egyre inkább fenntarthatónak tekintetiték (2). Néhány évtized múlva az Európai Unióban már 10-15 ezer hektárt használtak kender termesztésére (3).
 
A modern kendertermesztés fő célja a biomassza-termelés maximalizálása, de mint tudjuk, a végső felhasználás specifikus minőségi követelményeket támaszt a növény különböző komponenseivel szemben (4). Ilyen komponensek a háncsrostok, a magban lévő speciális minőségű és összetételű olajok és fehérjék, illetve a szekunder metabolitok profilja a virágzatban (5).
 
OLVASS TOVÁBB

A kendertermesztés bevált gyakorlatának 5 fontos tényezője | Magyar Orvosi Kannabisz Egyesület

A kendertermesztés bevált gyakorlatának 5 fontos tényezője | Magyar Orvosi Kannabisz EgyesületKENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok