A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség továbbra is a tiltott szerek listáján tartja a kannabiszt
körülbelül 7 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Csatlakozz mozgalmunkhoz, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Csatlakozom

Úgy tűnik, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) továbbra is a tiltott szerek listáján akarja tartani a kannabiszt, annak ellenére, hogy többen reformokat szorgalmaztak miután az amerikai olimpiai futót, Sha’Carri Richardsont tavaly pozitív kannabisz-teszt miatt felfüggesztették, és a testület azt nyilatkozta, hogy felülvizsgálja a drog státuszát.

A felfüggesztés következményei közepette az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége (USADA) azt nyilatkozta, hogy a nemzetközi szabályoknak „meg kell változniuk”, és a Fehér Ház, sőt maga Joe Biden elnök is jelezte, hogy eljött az új politika ideje, amit a kongresszusi törvényhozók szintén megerősítettek..

A WADA szóvivője azonban a The Wall Street Journal hétfőn közzétett cikkében elmondta, hogy „egyelőre sem az Egyesült Államok hatóságai, sem az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége nem szorgalmazta a kannabisz levételét a tiltólistáról”.

Úgy tűnik, hogy a hivatalos kérelem hiánya hozzájárult a WADA 2023. évi tiltólista tervezetének kialakításához, amelynek részleteit Hollandia képviselői tették közzé. Hollandia a kannabisz, mint tiltott szer, teljes eltávolítását szorgalmazta, azzal érvelve, hogy ez nem teljesítményfokozó szer. A tervezetet várhatóan e hónap végén véglegesítik.

Az USADA vezérigazgatója, Travis Tygart mintha ellenezte volna azt az elképzelést, hogy az amerikai testület nem ösztönözte a változást, miközben a Wall Street Journalnak azt nyilatkozta, hogy a szervezet évtizedek óta „szorgalmazza, hogy a WADA változtassa meg a kannabisszal kapcsolatos megközelítését, így a pozitív teszt ne minősüljön szabálysértésnek, hacsak nem szándékosan a teljesítmény fokozására használták, vagy veszélyezteti a versenyzők egészségét vagy biztonságát.”

Ez a nüánsz segíthet megmagyarázni az kommunikációban fellépő látszólagos ellentmondást, mivel úgy tűnik, hogy az USADA továbbra is nyitva akarja tartani annak a lehetőségét, hogy a sportolókat valamilyen formában megbüntethesse, ha a kannabiszhasználatuk „szándékosan” teljesítményfokozó célt szolgál – ezt a szabványt viszont nehéz lehet betartatni.

Richard Pound, aki a WADA első elnöke volt, a Marijuana Momentnek adott hétfői telefonos interjújában azt nyilatkozta, hogy úgy gondolja, hogy „talán valami másik józan gondolat játszott közbe”, utalva arra a látszólagos szakadékra aközött, amit az Egyesült Államok tisztviselői és az USADA tavaly mondtak a reform szükségességét illetően, illetve a jelenlegi nyilvánvaló döntés közt, miszerint nem javasolják a kannabisz teljes eltávolítását a listáról.

Pound azonban rámutatott arra is, hogy „amerikaiak ezrei vannak börtönben, a kannabisz puszta birtoklásárért, ezért meglepett, amikor az ország legmagasabb szintjén [a tisztviselők] azt javasolták, hogy oldják fel a teljes tiltást” a globális atlétikai színtéren.

A holland tisztviselők – köztük a kormányzati Egészségügyi, Jóléti és Sportminisztérium, a Holland Olimpiai Bizottság és a Holland Dopping Hatóság képviselői – egyértelműen azt nyilatkozták a kannabisztilalom javasolt fenntartása kapcsán, hogy „nem értünk egyet a döntéssel”.

„Nézetünk szerint a kannabinoidoknak nem lenne szabad a doppingellenes program részét képezniük” – írták. „A kannabinoidok valószínűleg negatív hatással vannak a sportteljesítményre. A jelenlegi tudományos állás nem változtat ezen a nézeten.”

A WADA a maga részéről azt nyilatkozta, hogy a tiltott szerek szakértői tanácsadó csoportja által készített 2023-as tiltott anyagok listájának tervezete „még mérlegelés alatt áll”.

A 12 tagú testületnek három amerikai képviselője van, köztük Marilyn Huestis, aki a Smart Approaches to Marihuana tiltást szorgalmazó szervezethez kapcsolódik.

Pozitív lett Sha’Carri Richardson, az amerikai bajnok sprinter kannabisz tesztje.

“A szeptember 23-i ülésen kérik fel a WADA Végrehajtó Bizottságát a lista végleges változatának jóváhagyására, majd magát a listát október 1-jén vagy azt megelőzően teszik közzé, és január 1-jén lép hatályba” – mondta a szóvivő a Wall Street Journalnak.

A WADA először 2021 szeptemberében jelentette be, hogy tudományos felülvizsgálatot fog végezni a kannabisszal kapcsolatban annak eldöntése érdekében, hogy szükséges-e folytatni a kannabisz sportolók általi használatának nemzetközi tilalmát.

Az USADA korábban együttérzését fejezte ki az eltiltott futóval, Richardsonnal kapcsolatosan, és jelezte, hogy eljött a kannabisztilalom újraértékelésének ideje – de ezt később egy nyilatkozat követte, amely határozottan politikai változtatásra szólított fel.

A szervezet azt írta, hogy „Joe Biden elnök írta le a legjobban a helyes megoldást, amikor azt nyilatkozta”, hogy a „szabály az szabály”, de egyúttal azt is kijelentette, hogy ezeket a szabályokat esetleg újra kellene értékelni.

Miután Alexandria Ocasio-Cortz (D-NY) és Jamie Raskin (D-MD) képviselők levelet küldtek az USADA-nak, amelyben jelezték érdeklődésüket a WADA kannabisz-politikájának megreformálása iránt, a törvényhozók egy külön csoportja is levélben sürgette a változást.

„Úgy gondoljuk, hogy a kannabisz nem felel meg annak a leírásnak, miszerint tudományosan bizonyítottan kockázatos, vagy ártalmas lenne a sportolókra nézve” – írta a Kongresszus 18 tagja –, „az USADA pedig a rasszista kábítószer-ellenes háború által táplált sztereotípiákat és retorikát tartja fenn azzal, hogy azt állítja, hogy magáncélú és versenyen kívüli felhasználása sérti a ‘sport szellemét’”.

Steve Cohen képviselő (D-TN) azon törvényhozók közé tartozott, akik bírálták Richardson felfüggesztését. Tavaly azzal érvelt, hogy képmutató, hogy a sportolókat megbüntetik kannabisz használatáért, ha az alkoholfogyasztást javarészt tolerálják. És azt is elmondta, hogy a kannabisz teljesítményfokozó szer, de mindössze az evő versenyeken.

Tavaly a nemzetközi sporttal foglalkozó szövetségi bizottsági meghallgatáson az USADA képviselője Cohen kérdésére válaszolva azt nyilatkozta, hogy a szervezet „szíve vérzik” Richardson ügye miatt, és támogatja a jelenlegi tilalmak „liberalizálását”. Azt állította ugyanakkor, hogy a testület kezét a nemzetközi drogpolitika érvényesítése köti.

Richardson a maga részéről azt nyilatkozta, hogy „áldottnak és büszkének” érezné magát, ha az ügye által keltett figyelem hatással lenne a többi sportolót is érintő reformokra.

Sha’Carri Richardsonnak 250.000 dollárt ajánlottak, hogy képviseljen egy vape márkát

A WADA világossá tette, hogy az Egyesült Államok kulcsszerepet játszott abban, hogy a kannabiszt a nemzetközi sportolók számára tiltott szerek listájára helyezték – és továbbra is helyet kap az asztalnál, ha politikai változást szeretne.

Pound a WADA-tól korábban azt nyilatkozta a Marijuana Momentnek, hogy támogatja a kannabisz tudományos felülvizsgálatát, és arról is beszélt, hogy az Egyesült Államok történelmileg milyen nagy befolyást gyakorolt ​​a szervezet nemzetközi kábítószer-kódexét szabályozó ügyekben.

Jen Psaki, a Fehér Ház volt sajtótitkára kezdetben nem volt hajlandó elítélni az olimpia tisztségviselői által Richardson ellen kivetett szankciót, amikor tavaly nyáron kérdezték a témáról, de később azt nyilatkozta, hogy az eset rávilágított arra, hogy azért mégiscsak „pillantást kell vetni” a kannabisszal kapcsolatos szabályozásokra, különösen azután, hogy a sportolót kitiltották egy második eseményről is, amely kívül esett az eredeti 30 napos eltiltás hatályán.

Az USA Track & Field hasonlóképpen azt mondta, hogy a sportolók kannabisz-büntetéseivel kapcsolatos nemzetközi szabályozást „újra kell értékelni”.

Eközben az érdekvédők széles körben fogadtatták el a kannabiszpolitika belső reformjait más jelentős sportszervezeteknél, azzal érvelve, hogy már régen esedékesek, különösen az egyre bővülő legalizálási mozgalmak miatt.

Az MLB a progresszívebb professzionális sportszervezetek közé tartozik az Egyesült Államokban, ha kannabiszról van szó. A liga 2020-ban azt mondta, hogy a játékosokat nem büntetik meg azért, mert kannabiszt fogyasztanak amíg nem dolgoznak, de nem szponzorálhatják őket személyesen kannabiszvállaltok, és nem fektethetnek az iparágba.

Az NFL drogtesztelési stratégiája már 2020-ban egy kollektív szerződés keretén belül érezhetően megváltozott. Az NFL-játékosoknak már nem kell attól félniük, hogy egy kollektív szerződés értelmében kizárják őket a meccsekről, ha bármilyen kábítószerre – nem csak a kannabiszra – pozitív lenne a tesztjük. Ehelyett pénzbüntetésre számíthatnak. A megállapodás értelmében megemelték a pozitív THC-teszt küszöbét is.

Az NBA 2020 végén jelentette be, hogy a 2021–2022-es szezonra meghosszabbítja azt a szabályozást, amely szerint nem tesztelnek kannabiszra véletlenszerűen. A szövetség azt nyilatkozta, hogy nem veti alá a játékosokat véletlenszerű THC-tesztelésnek; mindazonáltal továbbra is tesztelni fogják azokat a játékosokat akik már rendelkeznek szerhasználati múlttal.

A kannabisz ikon, Snoop Dogg, aki idén szerepelt a Super Bowl félidei bemutatóján, ahol egy külön levetített hirdetés közvetetten támogatta a legalizálást, azzal érvelt, hogy a sportligáknak le kell állítaniuk a játékosok kannabisz tesztelését, és lehetővé kell tenniük számukra, hogy a vényköteles opioidok alternatívájaként használják.§ Az oldal tartalma kizárólag tájékoztató jellegű és senkit sem szeretne törvénybe ütköző cselekedetek véghezvitelére buzdítani, sem addiktív életformára sarkallni. Kérjük minden helyzetben vedd figyelembe a lakhelyed szerinti törvénykezést és ennek megfelelően a legjobb belátásod alapján cselekedj.
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Ha tetszik a munkánk, csatlakozz mozgalmunkhoz, vagy támogass fő szponzorunk webshopjában történő vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről bővebben itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT, DE NÉLKÜLED NEM TUDUNK LÉTEZNI!
TámogatomCsatlakozom