körülbelül 2 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

A tetrahidrokannabinol (THC) képes lehet megakadályozni a vastagbélrák kialakulását – állítják a Dél-Karolinai Egyetem kutatói.

A kutatók azt találták, hogy a THC-vel és rákkeltő anyagokkal injektált egereknél nem alakult ki semmilyen rákos daganat a vastagbélben, szemben a kontroll csoporttal, ami csak a rákkeltő anyagokat kapta.

Az iScience folyóiratban megjelent tanulmány megállapította, hogy a THC képes volt hatékonyan elnyomni a vastagbél gyulladását a test CB2 endokannabinoid receptorának aktiválásával, így megakadályozta a rák kialakulását ezen a területen.

A megállapításnak jelentős következményei lehetnek azok számára, akik gyulladásos bélbetegségben szenvednek, például Crohn-betegségben vagy fekélyes vastagbélgyulladásban.

A THC elnyomja a tumor fejlődését egerekben
A vizsgálat során az egereknek vagy csak egy vastagbélrák kiváltására tervezett rákkeltő anyagot, vagy pedig a rákkeltő anyaghoz 10 mg/kg THC adagot adtak. A kezelési periódus végére a THC-keveréket kapó egerek jelentős mennyiségű súlyt vesztettek és a lép méretének jelentős csökkenését tapasztalták.

Azonban a THC csoportban egyik állatnál sem alakult ki vastagbéldaganat. A vastagbél gyulladásának súlyossága szintén szignifikánsan alacsonyabb volt a THC-t kapó állatoknál.

„Az a tény, hogy be tudtuk mutatni, hogy a THC-vel végzett kezelés megakadályozza a vastagbél gyulladását, és egyben gátolja a vastagbélrák kialakulását, alátámasztja azt az elképzelést, hogy a gyulladás és a vastagbélrák szorosan összefüggenek egymással. Így azoknál a betegeknél, akiknek nagyobb a kockázata a vastagbélrák kialakulására, a THC vagy más gyulladáscsökkentő szerek előnyösek lehetnek” – nyilatkozta Dr. Prakash Nagarkatti, a tanulmány szerzője és az USC kutatásának alelnöke.

További kutatások után a kutatók megállapították, hogy a THC képes megváltoztatni a szervezet gyulladásos válaszát a CB2 endokannabinoid receptor agonizmusán keresztül, amely receptor nem okoz pszichoaktív hatást. Ez a kölcsönhatás képes volt a bélantigént bemutató sejtek (APC) és a T-szabályozó sejtek (Tregs) reakcióinak gyors kiváltására, amelyek csökkentették a vastagbél gyulladását.

“Eredményeink azt mutatták, hogy a THC a CB2 receptorokon keresztül hat, ami izgalmas, és arra utal, hogy azok a vegyületek, amelyek aktiválják a CB2-t és nem okoznak pszichoaktív hatást, hasznosak lehetnek az IBD és a vastagbélrák megelőzésében” – tette hozzá Dr. Mitzi Nagarkatti, a tanulmány szerzője és az USC Kórtani, Mikrobiológiai és Immunológiai Tanszékének elnöke.

forrás:

A THC segíthet megelőzni a vastagbélrákot egerekben | Magyar Orvosi Kannabisz EgyesületKENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok