körülbelül 1 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Csehországban hosszú évek óta szakmai alapon nyugszik a drogpolitika, még ha a megvalósítást olykor komoly akadályok is lassítják. Hét évvel a kannabisz gyógyászati célú engedélyezését követően most egy újabb jelentős lépés merült fel: kannabisz klubok létesítése a betegek számára. Az ötlet Jindřich Vobořiltól, származik, aki 2010 és 2018 között volt az ország nemzeti drogkoordinátora. Ez idő alatt jelentős előrelépések történtek a dekriminalizáció hatályba lépésétől a gyógyászati engedélyezésig. Azonban, ahogy az már lenni szokott, az igazi progresszív ötlettel csak a leköszönése után állt elő, így egyelőre kétséges, hogy az elképzelés mekkora támogatást fog kapni. Az alapötlet szerint ezekben a klubokban engedélyezett lenne a felügyelt, gyógyászati célú termesztés és fogyasztás is. A cseh törvény jelenleg is engedélyezi maximum 5 tő kannabisznövény személyes célra történő termesztését, azonban a klubok megnyitásával jóval könnyebb helyzetbe kerülnének a betegek. Például tapasztalt termesztőkre bízhatnák az előállítást és több fajta kipróbálásával könnyebben megtalálnák a számukra megfelelő variánsokat. A klub másik célja, hogy a kannabiszfüggők számára fenntartó kezelést nyújtson, akiknek így nem kellene az utcán, feketepiaci körökből beszerezniük a marihuánát. Vobořil a katalán önkormányzat által kiállított kannabisz klub szabályzatot vette alapul, amelyben regisztrált tagok gyógyászati programban vehetnek részt, de a klubon belül sem alkoholt, sem más drogokat nem vásárolhatnak. A volt drogkoordinátor szerint ez a modell egyesítené az alacsonyküszöbű programok és az orvosi felügyelet igénybevételét a gyógyászati célú kannabiszhasználat esetén, miközben nem ütközne a nemzetközi egyezményekkel. A terv szerint az első klubok Brnóban nyílnának, kísérleti jelleggel. Követni fogjuk a javaslat fogadtatását.

forrás:

A volt cseh drogkoordinátor gyógyászati kannabisz klubokat nyitna - CK Medijuana

A volt cseh drogkoordinátor gyógyászati kannabisz klubokat nyitna – CK MedijuanaKENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok