körülbelül 2 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.
Az ipari kender tökéletes nyersanyag, sokféle célnak megfelel az Európai Green Dealben (zöld megállapodás), mert egészségügyi felhasználása mellett olyan környezeti és gazdasági előnyöket kínál, melyek előmozdíthatják az Európai Unió végső küldetését: hogy Európa 2050-re klímasemlegessé váljon.
 
Az Európai Ipari Kender Szövetség (EIHA) egy új tanulmánya, “Hemp: A Real Green Deal“(Kender: az igazi zöld megállapodás) meggyőzően mutatja be, hogy hogyan támogathatja a kender az EU tervek olyan címszavak alatt szereplő kezdeményezéseit, mint pl. klímaváltozás, ipari és mezőgazdasági politika, fenntarthatóság és biodiverzitás.
 
A bevezetőben ez áll: „A kender kulcsszerepet játszhat olyan innovatív megoldások felértékelésében, melyek felgyorsíthatják az átállást egy regeneratív növekedési modellre, amely többet ad vissza a bolygónak, mint amennyit elvesz, miközben vidéken és a gyártási területeken sokezer új ‘zöld’ és magasan kvalifikált munkahelyet hoz létre”.
 
Szűk keresztmetszetek
„Sok akadály és szűk keresztmetszet gátolja a kendert abban, hogy gazdaságunkban elfoglalja az őt megillető helyet” – mondja a tanulmány, hozzátéve, hogy a kendert övező „mögöttes bizalmatlanság” abból ered, hogy keveset tudunk erről a növényről. A tanulmány egy sor javaslatot tartalmaz arra, hogy az EU miként tudná támogatni a kenderipart.
 
Az EIHA magas rangú politikai tanácsadója, Francesco Mirizzi vizsgálatain alapuló és általa írt dokumentum kiemeli a kender mint többcélú termény lehetőségeit, karbonsemleges nyersanyag jellegét, ígéretes élelmiszeripari és gyógyászati tulajdonságait, és azt a szerepet, amit vidéki közösségek és gazdálkodók felemelésében tölthet be a környezetbarát mezőgazdaság révén.
 
A cikk az elején leszögezi, hogy a kendervirág használata és forgalmazása az Európai Unióban legális, utalva ezzel a jelenlegi helyzetre, amely a kenderágazat legjövedelmezőbb termékének, a CBD-nek a legalitását fenyegeti.
 
OLVASS TOVÁBB

Az Európai Ipari Kender Szövetség alapvető jelentőséget tulajdonít a kendernek az európai zöld megállapodásban | Magyar Orvosi Kannabisz Egyesület

Az Európai Ipari Kender Szövetség alapvető jelentőséget tulajdonít a kendernek az európai zöld megállapodásban | Magyar Orvosi Kannabisz EgyesületKENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok