Az időskori alkalmi kannabiszhasználat jobb kognitív funkciókkal hozható összefüggésbe
körülbelül 2 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Csatlakozz mozgalmunkhoz, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Csatlakozom

Egy új tanulmány szerint azoknál az idősebb felnőtteknél, akik időnként fogyasztanak kannabiszt, jobb a kognitív teljesítmény, mint azoknál, akik nem fogyasztanak, derül ki a HIV-vel élő időseket vizsgáló longitudinális adatokból, melyeket az AIDS and Behavior című folyóiratban publikáltak.

A San Diegó-i Kaliforniai Egyetem kutatói felmérték a kannabisz hosszú távú használatának hatását a kognícióra egy 297 fős idősebb HIV-fertőzöttből álló kohorszt vizsgálata segítségével. A kohorsztot gyakori kannabiszfelhasználók (akik többször használtak kannabiszt hetente), alkalmi felhasználók (akik hetente egyszer vagy kevesebbszer fogyasztottak kannabiszt), valamint nem használók alkották. A kutatók tíz éven át értékelték a résztvevők kognitív teljesítményét.

A tanulmány szerzői megállapították, hogy az alkalmanként kannabiszt használó személyek a három csoport közül a legjobb teljesítményt nyújtották. Ráadásul megállapították, hogy a gyakori kannabiszhasználat nem járt semmilyen kognitív teljesítmény csökkenéssel a vizsgált időszak alatt.

A szerzők a következőket írták: “Egy longitudinális, jól jellemzett idősebb HIV-fertőzöttekből álló kohorszt vizsgálata közben azt találtuk, hogy az időskori alkalmi kannabiszhasználat összességében jobb globális kogníciós képességhez kapcsolódik, mint a kannabisz teljes kerülése. Ez a felfedezés potenciálisan fontos lehet, tekintve ezen populáció növekvő kognitív károsodási veszélyét. Ezenkívül a gyakori kannabiszhasználat nem volt összefüggésben a globális kogníció rosszabbodásával a tanulmány utánkövetése során, … arra utalva, hogy a tanulmányban megfigyelt tartományon belüli kannabiszhasználat nem jelent kockázati tényezőt az idő előtti kognitív hanyatlás szempontjából semmilyen kognitív területen.”

Összefüggés van a kannabiszban található terpének és a betegek állapotának javulása közt

A kutatók a következőket vonták le: “A tudomásunk szerint ez a tanulmány az első, amely az aktív kannabiszhasználat és a globális kognitív teljesítmény longitudinális mintázatait jellemzi hosszú távon egy idősebb HIV-fertőzöttekből álló kohorszt vizsgálatával. Nem találtunk bizonyítékot arra, hogy a kannabiszhasználat befolyásolná a kognitív vagy funkcionális hanyatlás kockázatát. … További mechanisztikus kutatásokra van szükség ennek a pozitív eredménynek a megvizsgálásához, hogy rámutassanak nekünk, hogy a kannabinoidok terápiás potenciállal rendelkeznek-e a krónikusan emelkedett neurogyulladás kezelése és a HIV-fertőzött emberek kognitív problémáinak csökkentése során.”

A felmérések szerint [1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11] a HIV-vel élő páciensek mintegy harmada jelenti, hogy kannabiszt fogyaszt a neuropátiás fájdalom, szorongás, étvágytalanság, hányinger és egyéb tünetek enyhítése érdekében. További tanulmányok [12, 13, 14, 15] arra is rámutattak, hogy a kannabisz képes enyhíteni a HIV-vel kapcsolatos neuropátiát és más tüneteket anélkül, hogy negatívan befolyásolná a betegek T-sejtszámát.

Foto: https://www.freepik.com/author/sketchepedia

§ Az oldal tartalma kizárólag tájékoztató jellegű és senkit sem szeretne törvénybe ütköző cselekedetek véghezvitelére buzdítani, sem addiktív életformára sarkallni. Kérjük minden helyzetben vedd figyelembe a lakhelyed szerinti törvénykezést és ennek megfelelően a legjobb belátásod alapján cselekedj.
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Ha tetszik a munkánk, csatlakozz mozgalmunkhoz, vagy támogass fő szponzorunk webshopjában történő vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről bővebben itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT, DE NÉLKÜLED NEM TUDUNK LÉTEZNI!
TámogatomCsatlakozom