körülbelül 3 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

A Nemzeti Labdarúgó Liga (NFL) egyik  legmeghatározóbb csapatának tulajdonosa és egyben sztár játékos ezen a héten azt mondta, hogy változásokat várnak a liga kannabisz politikájában, miután az MLB bejelentette, hogy törli a kannabiszt a baseball játékosokat érintő tiltott szerek listáról.

Jerry Jones, a Dallas Cowboys tulajdonosa és Tom Brady a New England Patriots hátvédje, egyaránt felhívták a figyelmet az NFL kannabisz szabályzat felülvizsgálatának lehetőségére.

“Úgy gondolom, hogy a világot érzékenyen érinti a kannabisz kérdése, ezzel egy időben izgatottak vagyunk azzal kapcsolatosan, hogy lépést tartsunk az előre haladó társadalmi és jogi színtérrel” – mondta Jones a Dallas rádióval folytatott élő interjúban.

“Azt hiszem, hogy a pillanatnyi vagy kortárs kannabiszal kapcsolatos gondolkodásmód terén számítani kell a változásra és várható is.”

“Nem csak a versenyképesség érdekét tartjuk szem előtt , amikor bármilyen anyagról beszélünk,” – mondta – “hanem az erre összpontosító törvény, és társadalom kérdését is. Mindez felhívja magára és meg is kapja a figyelmet, amikor erről a témáról a játékosokkal tárgyalsz.”

Brady hasonló érveket fogalmazott meg, amikor csütörtökön a Westwood One Sports élő interjúban az MLB fellépéséről kérdezte.

“Ezek a korszakunk jelei”, mondta. “Az idők változnak, és a haladás jó.”

„Tudom, hogy erről már volt beszélve az NFL-ben is, és úgy gondolom, hogy a megbélyegzés már megszűnőben. És reméljük, hogy sok kutatást végeznek még majd annak előnyeiről, bármik is legyenek azok”, mondta Brady.

A tárgyalások jelenleg az NFL csapatok és a játékosok szövetsége közti kollektív alku megállapodás keretein belül zajlanak, ami az egyetlen módja annak, hogy a tulajdonosok megváltoztassák a kábítószer tesztelés és a büntetés szabályait.

Jones már régóta vitatja az NFL kannabisszal kapcsolatos szigorú álláspontját. Ahogy nő a népszerűsége, és már az amerikaiak 67 százaléka támogatja a kannabisz legalizálását, aggodalmak merülnek fel azzal kapcsolatosan, hogy a játékosok büntetése a növény használatáért több kárt okozhat az NFL nyilvános megítélése szempontjából, mint hasznot.

„A probléma az, hogy figyelem előtt vagyunk. Elvárjuk, hogy az emberek figyeljenek ránk. Amikor az emberek elfordulnak, így reagálunk: ‘várj egy percet, fordulj vissza, figyelj ránk.’ Figyelmet kérünk”, mondta Jones.

Ha egy NFL-játékos éves kannabisz  drog tesztje pozitívra sikerül, akkor különféle bírságra, felfüggesztésre és rehabilitációra számíthat. A szerződött játékos mindössze három órával korábbi értesítést követően már tesztelhető. 2018-ban az NFL együttesen 4 000 000 dollár bírságot szabott ki a játékosaira kizárólag a kábítószerrel való visszaélés miatt.

Azt gondolják a játékosokról, hogy megkerülik ezt a folyamatot, teljesítve az éves tesztet, és az év hátralévő részében fogyasztanak kannabiszt. “Mindenki tudja, hogy ez a játék brutális” – mondta Kyle Turley volt Chargers játékos a Los Angeles Times-nak . “A kannabisz megmentette az életemet, egy korszakát, és sok más játékosnak is segíthetne.”

A tulajdonosok hajlandóak a liga kannabisz politikáját kevésbé büntető jellegűvé tenni, jelentették a tulajdonosokhoz közeli források októberben a Washington Postnak, ami korlátozná Roger Goodell, az NFL biztos fegyelmi jogkörét a kannabisszal kapcsolatosan. A liga és a szakszervezet már vizsgálják a kannabisz használatát a fájdalom kezelésben.

„Természetesen legális lesz. A viselkedés, ami nem tolerálható, nem legális”- mondta Jones. “De ha legális, hogyan kezeljük ezt, hogyan teszteljük, és mi történik, amikor egy játékos nem játszik, mert felfüggesztették, és ez milyen fényt vet majd mindenkire, ezek érdekelnek engem.”

Az NFL csapattulajdonosok és az NFL játékosok egyesülete jelenleg kollektív tárgyalásokon alkudoznak, olyan témában, amelyet egyik fél sem kommentálhat. A múltban az alku tárgyalások akár 57 napig is eltartottak.


KENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok