körülbelül 2 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Egy mellrákos sejtekkel végzett vizsgálatban az omega-3 hosszú láncú többszörösen telítetlen zsírsavak (EPA, DHA) és ezek endokannabinoid származékai csökkentik a sejtek életképességét.

Az n-3 EPA és DHA és ezek endokannabinoid származékainak rákellenes hatása a mellrák sejtnövekedésben és invázióban

Az omega-3 hosszú láncú többszörösen telítetlen zsírsavak (LCPUFA), az EPA és a DHA rákellenes hatásai legalább részben annak következményei, hogy átalakulnak megfelelő endokannabinoid származékaikká, eikozapentaenoil-etanolaminá (EPEA) és dokozahexaenoil-etanolaminá (DHEA). Itt megvizsgálták az EPEA és a DHEA, valamint ezek szülővegyületei, az EPA és a DHA hatásait a mellrák sejtfunkciókra. Az EPEA és a DHEA nagyobb daganatellenes hatást mutatott, mint az EPA és a DHA két mellrák-sejtben (MCF-7 és MDA-MB-231), miközben nem-rosszindulatú emlősejtekben (MCF-10a) nincs hatása. Mindkét mellrák vonal expresszálta a CB1/2 receptorokat, amelyek legalább részben felelősek az omega-3 endokannabinoidok megfigyelt antiproliferatív hatásáért, amint azt a receptor antagonizmus vizsgálatokkal megállapítottuk. Ezen túlmenően az ezen CB ligandumok által kiváltott fő jelátviteli mechanizmusokba beletartozik a p38-MAPK, JNK és ERK fehérjék megváltozott foszforilációja. Mind az LCPUFA-k, mind az endokannabinoidok csökkentik a szignálfehérjék expresszióját mellráksejtekben, bár a sejttípustól és a lipid effektoroktól függően eltérő mértékben. Ezek a szignálfehérjék részt vesznek az apoptózisban és a mellráksejtek migrációjának és invazivitásának csökkentésében. Ezenkívül csak a DHA csökkentette az in vitro MDA-MB-231 migrációt, míg mind az LCPUFA-k, mind az endokannabinoidok szignifikánsan gátolták az invazivitást. Ez a megállapítás összhangban állt az összes kezelésnél megfigyelt csökkentett β3-integrin expresszióval, valamint DHA-kezeléssel csökkentett MMP-1 és VEGF értékkel. A sejtek életképességének, a migráció és a rosszindulatú sejtek inváziójának csökkentése jelzi ezen LCPUFA-k és/vagy endokannabinoidjaik kiegészítő táplálkozási terápiás alkalmazását a mellrák kezelésében.

forrás:

Az omega-3 zsírsavak és azok endokannabinoid származékaik rákellenes hatással rendelkezhetnek | Magyar Orvosi Kannabisz Egyesület

Az omega-3 zsírsavak és azok endokannabinoid származékaik rákellenes hatással rendelkezhetnek | Magyar Orvosi Kannabisz EgyesületKENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok