körülbelül 1 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Csehországban havonta több mint 1000 paciensnek írnak fel kannabisz–virágot; a kiadott receptek száma évente 400%-kal nő.

Az orvosi kannabisszal kezelt paciensek száma Csehországban az utóbbi 6 hónapban több mint kétszeresére nőtt, miközben egy új térítési rendszer bevezetése folytán a virágzat értékesítése megháromszorozódott.

2020 első felében 26,8 kg kannabiszvirágot adtak el a cseh pacienseknek, ez
6,4 kg-mal több, mint amit 2019 ugyanezen időszakában eladtak. Nem tudhatjuk, hogy 2020-ban összesen hány cseh paciens lesz, de június volt az első olyan hónap, melyben több mint 1000 paciensnek írtak fel orvosi kannabiszt.

Annak ellenére, hogy Csehország Európában az elsők között legalizálta az orvosi kannabisz használatát 2013-ban, a program végrehajtása az első években akadozott, egyrészt azért, mert az első termesztési tender törlése miatt anyagellátási problémák léptek fel, másrészt a recept felírására felhatalmazott orvosok hiánya miatt.

Csehországban az orvosi kannabiszt sokféle állapot, például krónikus fájdalom, hátfájás, neurodegeneratív betegségek – például szklerózis multiplex, cachexia, Tourette szindróma – kezelésére használják. De 2020-ban a forgalomba hozott kannabiszvirág túlnyomó részét, 82%-át fájdalomcsillapításra alkalmazták. Más piacokon, például Németországban vagy Ausztráliában az orvosi kannabisznak körülbelül 70%-át írták fel fájdalomcsillapításra. 2020-ban a virágzat 13%-át spasztikuságban vagy szklerózis multiplexben szenvedő betegek fogyasztották, míg a fennmaradó rész több mint 90-féle állapot – például neurodegeneratív betegségek, rák, epilepszia, fejfájás és egy sor egyéb betegség – kezelése között oszlott meg.

OLVASS TOVÁBB

Az orvosi kannabiszra kiadott receptek száma évente 400%-kal nő Csehországban | Magyar Orvosi Kannabisz Egyesület

Az orvosi kannabiszra kiadott receptek száma évente 400%-kal nő Csehországban | Magyar Orvosi Kannabisz EgyesületKENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok