körülbelül 1 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Egy nyílt vizsgálatban, amelyben 40 80 évesnél idősebb beteget fájdalom terapeuták kezeltek Potsdamban (Németország), a dronabinol (THC) csökkentette a fájdalmat. A betegeket 2017. március és 2018. július között kezelték. Geriatrikus, nem palliatív fájdalomban szenvedő betegeket és geriatrikus palliatív betegeket vizsgáltak.

A THC alkalmazásával a 40 beteg közül 21-nél (52,5%) a fájdalom több mint 30%-kal enyhült, a betegek 10%-ánál több, mint 50%-kal. Átlagosan körülbelül négy, a korábbi kezeléshez kapcsolódó tünetre vagy mellékhatásra volt pozitív hatással. A betegek 26%-a számolt be mellékhatásokról.

A folyékony THC használata mellett az alanyok nagy része képes volt csökkenteni a fájdalomcsillapításra használt opioid adagját, 52,5%-uk több, mint 50%-kal.

A kutatók szerint: “A [THC-val végzett] terápiás kezelés, amely alacsony dózistartományban is sikeres volt, jelentős mértékben hozzájárulhat a beteg biztonságához, mivel a fájdalomkezeléshez használt opioidok dózisa jelentősen csökkenthető.”

A kutatók végül arra következtettek, hogy: “Ez a tanulmány a dronabinol geriatrikus betegekben történő alkalmazásának néhány elemzésének egyike. Megmutattuk, hogy a kannabisz alapú gyógyszerek (ebben az esetben a dronabinol) hatékony, alacsony kockázatú kezelési lehetőség, amelyet a terápia korai szakaszában kell figyelembe venni.”

Számos korábbi tanulmány, például az itt megtalálhatók, hasonlóan kimutatják, hogy a fájdalomban szenvedő betegek a kannabiszterápia során általában csökkentik vagy beszüntetik az opioid gyógyszerek használatát.

forrás:

Az THC hatékonyan csökkenti idős betegek fájdalmát | Magyar Orvosi Kannabisz Egyesület

Az THC hatékonyan csökkenti idős betegek fájdalmát | Magyar Orvosi Kannabisz EgyesületKENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok