körülbelül 2 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Az EU által finanszírozott kutatási és innovációs projekt segítette elő a kender és fa nyersanyagokból készült, teljes mértékben biológiai kompozitok fejlesztését az autóipar, az űrhajózás és az audio szektor számára.

A SSUCHY Sustainable Structural and Multifunctional Biocomposites from Hybrid Natural Fibres and Bio-based Polymers (Fenntartható Szerkezeti és Multifunkcionális Biokompozitok Hibrid Természetes Szálakból és Bioalapú Polimerekből) című projekt célja, hogy rávilágítson a hagyományos anyagok és a fosszilis komponensekből készült termékek bio-nyersanyagokkal történő helyettesítésének lehetőségeire.

A kezdeményezés a fa- és kenderrost alapú termékek teherbírásának, súlycsökkentésének, tartósságának, rezgéscsillapításának, vibroakusztikus szabályozásának és égésgátlásának javítására törekszik.

Megerősített kenderszövetek

A SSUCHY bejelentette, hogy a termesztés, valamint az elsődleges és másodlagos feldolgozási folyamatok terén előrelépés történt a szerkezeti alkalmazások során használható kiváló minőségű, megerősített kenderszövetek kifejlesztése felé.

Eddig a bio-anyagokból egy “zöld” hangszóró és egy repülőgép pilótafülke paneljének prototípusait fejlesztették ki. A kezdeményezés 2021 közepéig tervezi legyártani a biotechnológián alapuló elektromos robogó prototípusait és egy kenderből készült csomagtartó padlót.

Szabványok

A SSUCHY a technológiai felkészültség, a konzisztencia és a technikai kifinomultság számos szintjén dolgozik a különféle alkalmazások terén. A szabványokat, amik figyelembe vesznek néhány nemzetközi ISO gyártási előírást, az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma dolgozta ki, később az Európai Űrügynökség fogadta el őket, majd ezek az EU Horizon 2020 technológiai innovációs programjába is be lettek építve.

A SSUCHY a teljes értékláncot lefedi, a biomasszával történő ellátással kezdve, a növényi rostokkal történő megerősítést is magába foglaló feldolgozáson keresztül, egészen az összetett szendvicsanyagok tervezéséig és prototípusok alapján történő gyártásáig.

Tervezett képzések

Jövőre várható, hogy a projekt befejezi egy sor bemutató termék gyártását és tesztelését, és megkezdi a természetes szálakkal kapcsolatos legfrissebb ismeretekről szóló tanfolyamok szervezését mesterképzésben és doktoranduszok számára.

A projektvezetők szerint az összekapcsolt regionális uniós gazdaságok hálózata elősegítheti a rövid ellátási láncok és a helyi nyersanyagok fejlődését, a helyben előállított áruk iránti kereslet kielégítése érdekében.

CanvaLoop elindította a kender farmerek Kickstarter-kampányát

17 partner

A SSUCHY konzorcium 17 partnerből áll, 7 európai országból, beleértve az egyetemeket, a kkv-kat és az ipari csoportokat.

A francia partnerek között vannak a következők:

Université de Franche-Comté (projekt koordinátor)

Nemzeti Tudományos Kutatóközpont

Nemzeti Művészeti és Textilipari Iskola

IAR, francia biogazdasági klaszter

Tarbes-i Nemzeti Mérnöki Iskola

Burgundiai Egyetem

Trèves

További partnerek:

European Aerospace Design Consultants, EADCO – Németország

Bristoli Egyetem, Wilson Benesch, Derby Egyetem – Egyesült Királyság

Leuveni Katolikus Egyetem – Belgium

Linificio e Canapificio Nazionale Srl, Sacro Cuore Katolikus Egyetem – Olaszország

NOURYON, NPSP BV – Hollandia

Stockholmi Svéd Egyetem

KENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok