körülbelül 1 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Cél: A növényi eredetű orvosi kannabisz rövid és hosszú távú hatásainak értékelése krónikus fájdalomban szenvedő betegek körében egy év alatt.

Tervezés: Longitudinális, prospektív, 12 hónapos megfigyelő tanulmány.

Körülmények: A betegeket 2015. október és 2019. március között vették fel és kezelték egy orvosi kannabisz ellátására szakosodott klinikán.

Alanyok: Összesen 751 krónikus fájdalommal küzdő beteg, aki orvosi kannabiszkezelést kezdett el.

Módszerek: A vizsgálat résztvevői kitöltötték a rövid fájdalom tesztet és a 12 tételből álló rövid kérdőívet (SF-12), valamint az opioid gyógyszeres kezelésről és a káros eseményekről szóló felméréseket, induláskor és havonta egyszer 12 hónapon át.

Eredmények: Az orvosi kannabiszkezelés a fájdalom súlyosságának és az interferencia (P <0,001) javulásával jár, amelyet egy hónap után megfigyeltek, és a 12 hónapos megfigyelési időszak alatt fennmaradt. Szignifikáns javulás volt megfigyelhető az SF-12-ben a fizikai és mentális egészség területén (P <0,002) három hónappal a kezelés kezdete után. A kezelés megkezdése után a fejfájás, a fáradtság, a szorongás és az émelygés jelentős csökkenését figyelték meg (P ≤ 0,002). Azoknál a betegeknél, akik a kezelés kezdetekor opioid gyógyszeres kezelést jelentettek, szignifikánsan csökkentek az orális morfin ekvivalens dózisai (P <0,0001), míg a fájdalom korrelációja a vizsgálat megfigyelési periódusának végén jelentősen javult.

Következtetések: Összességében e tanulmány megállapításai kiegészítik a halmozott bizonyítékokat arról, hogy a növényi eredetű orvosi kannabisz biztonságos és hatékony kezelési lehetőség, valamint az opioid gyógyszerek helyettesítője vagy kiegészítő kezelés a krónikus fájdalomban szenvedő betegek tünetei és életminőségének menedzselésére.

forrás:

Egy tanulmány szerint a kannabisz javítja a krónikus fájdalomban szenvedő betegek fájdalmát és életminőségét | Magyar Orvosi Kannabisz Egyesület

Egy tanulmány szerint a kannabisz javítja a krónikus fájdalomban szenvedő betegek fájdalmát és életminőségét | Magyar Orvosi Kannabisz EgyesületKENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok