körülbelül 1 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

A virodhamint (más néven O-arachidonoil-etanolamin vagy O-AEA) 2002-ben fedezték fel. A virodhamin a test több endokannabinoidjának egyike, és arachidonsav valamint etanol-amin kombinációja. Ezt a két komponenst egy észterkötés képezi, amely ellentétes az anandamid amidkötésével. A „virodhamin” név ezen ellentétes kapcsolaton alapul, a szanszkrit „virodha” szóból, amely ellentétet jelent. A virodhamin egy CB1 receptor részleges agonista és egy CB2 receptor agonista; in vivo teljes antagonista a CB1 receptoron. Ezenkívül a virodhamin agonista az új GPR55 receptoron. A patkány agyában és az emberi hippokampusban található virodhamin szintje hasonló az anandamid szintjéhez. A CB2-receptort expresszáló perifériás szövetekben (bőr, vese, lép és szívszövet) a virodhamin szintje 2-9 magasabb, mint az anandamidé.

A virodhamin bioszintéziséről és bioszintetikus útvonalairól nem sok ismeretes. A virodhamin és az anandamid közötti ellentétes kapcsolat azonban érdekes lehet. A két endokannabinoid közötti ellentétes kapcsolat, lévén, hogy a virodhamin egy CB1 antagonista és CB2 agonista (mivel az anandamid egy CB1 agonista és CB2 antagonista) arra utal, hogy a két endokannabinoid képes lehet egymásba átalakulni.

Gyógyászati hatások

A virodhamint nem vizsgálták olyan széles körben, mint más endokannabinoidokat, így kevesebb információ áll rendelkezésre annak lehetséges gyógyászti hatásairól. Az egyik tanulmány azonban arra utal, hogy a virodhamin potenciális terápiás alkalmazást nyújt bizonyos neurológiai rendellenességek kezelésében. Azt is kimutatták, hogy a virodhamin ellazítja az emberi tüdő artériát, és hasznos lehet a kardiovaszkuláris CYP2J2 enzim szabályozásában és kontrolljában. Ezenkívül kimutatták, hogy a virodhamin csökkenti a testhőmérsékletet egerekben.

forrás:

Endokannabinoid profil: Virodhamin | Magyar Orvosi Kannabisz Egyesület

Endokannabinoid profil: Virodhamin | Magyar Orvosi Kannabisz EgyesületKENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok