körülbelül 1 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Leírjuk egy Alzheimer-kórral diagnosztizált női beteg klinikai esetét, folyamatos kognitív hanyatlás és demenciával kapcsolatos viselkedési tünetekkel. 2008 és 2019 között a beteget félévenként megvizsgálták az Innsbrucki Orvostudományi Egyetem memóriaklinikáján. Minden egyes látogatáskor értékelték a kognitív állapotot és a farmakológiai kezelést. Ezenkívül a neuropszichiátriai tüneteket a neuropszichiátriai leltár felhasználásával is felmérték. 2018-ban a beteg súlyos Alzheimer-stádiumba került és progresszív neuropszichiátriai tünetek (szorongás, téveszmék, agitáció, agresszív viselkedés és feltételezetten a hosszú mozgékonyság miatti fájdalom) jelentkeztek. Ennek következtében, off-label kezelés indult alacsony dózisú dronabinollal (THC), amely elősegítette a pszichofarmakológiai kezelés csökkentését 6-ról 3 pszichotropikus szerre.

A következő év folyamán a farmakológiai kezelést 6-ról 3 pszichotropikus szerre lehetett csökkenteni, beleértve az alacsony dronabinol dózist (napi 6-8 csepp dronabinol, ami 4,9-6,7 mg dronabinolnak felel meg).

Ezzel egy időben a beteg érzelmi állapota javult, míg a zavart viselkedés, agresszió és szedáció jelentősen csökkent.

Eddig a beteg továbbra is ápolói gondozásban van a fia otthonában. Soha nem nyerte vissza a mobilitást és folyékony beszédet.

Ugyanakkor kevés pozitív érzelmi reakciót mutat, és szorongó vagy agresszív viselkedés nélkül engedi az ápolást.

A dronabinol kezelés során nem jelentkeztek mellékhatások vagy nemkívánatos események.

Ez az esettanulmány alátámasztja a véletlenszerű, ellenőrzött vizsgálatok szükségességét a kannabinoid receptor agonistáknak a súlyos Alzheimer-kóros betegek viselkedési és pszichológiai tüneteire gyakorolt ​​hatásának feltárására.

forrás:

Esettanulmány: A THC mellékhatások nélkül kezeli az Alzheimer-kór tüneteit | Magyar Orvosi Kannabisz Egyesület

Esettanulmány: A THC mellékhatások nélkül kezeli az Alzheimer-kór tüneteit | Magyar Orvosi Kannabisz EgyesületKENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok