körülbelül 6 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

A kanadai kormány a közelmúltban az Egyesült Nemzetek Szervezetéhez (ENSZ) intézett észrevételeiben kiállt a legális, szabályozott kannabiszpiac előnyei mellett, mondván, hogy a legális értékesítés másfél évvel ezelőtti kezdetének köszönhetően az országban „az feketepiac piaci részesedésének 30% -át vesztette már el,” és „a használat aránya nem változott az fiatalok és a fiatal felnőttek körében”.

Az észrevételeket múlt hét hétfőn Michelle Boudreau, a Health Canada ellenőrzött anyagok osztályának főigazgatója, juttatta az ENSZ Kábítószer Bizottságához (UN CND). Összességében azt, hogy az ország legalizálta a kannabiszt, a közegészségügy győzelmeként könyvelik, annak ellenére, hogy a nemzetközi közösség egyes tagjai továbbra is szkeptikusak a téma iránt.

Kanada 2018-ban elfogadta a felnőttek számára a kannabisz legalizálására vonatkozó törvényt, és ezáltal ők a legnagyobb nemzet, amely ezt eddig megtette. Ezzel a lépéssel technikailag összeütközésbe kerültek a nemzetközi kábítószeregyezményekkel, amelyek továbbra is tiltják a kannabisz legalizálását, ám az ország ennek ellenére meglépte a változást.

Az ENSZ bizottságához intézett észrevételeiben Boudreau felhagyott a többi ország legalizálásának ösztönzésével, ami esetleg tovább növelhette az ENSZ tisztviselőinek bizonytalanságát, ám felszólalt azon nemzetközi aggodalmak ellen, amelyek szerint a legalizálás veszélyezteti a közegészséget és a fiatalokat.

“Az feketepiac már most elveszítette piaci részesedésének 30% -át, anélkül, hogy a teljes piac mérete megfelelő arányú növekedését látnánk.” – mondta Boudreau, észrevételeinek írott példányában. “Ez közel 2 milliárd dollárnyi értékesítést jelent, ami végre nem a bűnszervezetek kezében kötött ki.”

Hozzátette, hogy „a kezdeti adatok azt sugallják, hogy a kannabiszfogyasztás aránya nem változott az ifjúság és a fiatal felnőttek körében”, és az ország a kannabisz nemzetközi határokon átnyúló mozgásának növekedését sem tapasztalta.

“Folytatjuk az adatgyűjtést és Kanada új szabályozási keretrendszerének kiértékelését, és gondoskodunk arról, hogy a jövőbeni döntéshozatalok ezen információk által megfelelően tájékoztatva legyenek” – mondta Boudreau.

Kanada észrevételeit kevesebb mint egy héttel azután kézbesítették, hogy az ENSZ Nemzetközi Kábítószerellenőrző Testülete (UN INCB) szkepticizmusát fejezte volna ki a legalizációt illetően, és az éves jelentésben a következőket azt írta volna, hogy „továbbra is aggodalmát fejezi ki azon jogalkotási fejlemények miatt, amelyek lehetővé tennék a kannabisz ‘rekreációs’ szintű felhasználását.”

“Ezek a fejlemények nemcsak a kábítószer ellenőrzési egyezményeket és a tagállamok által vállalt kötelezettségeket sértik,” nyilatkozta az ENSZ jelentésében, “hanem súlyos aggodalomra adnak okot az egészségre és a jólétre gyakorolt következményeket illetően, különösen a fiatalok körében.”

Vannak azonban arra mutató jelek, hogy a globális kábítószerpolitika hamarosan megváltozhat. A kannabisz legalizálásának nemzetközi tilalma közel 60 éves, amit a kábítószerekről szóló New-Yorkban kihirdetett, 1961. március 30-án kelt Egységes Kábítószer Egyezmény tartalmaz. És sokan, köztük maga az INCB elnöke, nyíltan elgondolkodtak azon, hogy a kannabiszra vonatkozó rendelkezéseik javában elavultak.

A kannabiszról és a szintetikus kábítószerekről az ENSZ múlt hónap végén tartott előadása során, az INCB elnöke, Cornelis P. de Joncheere megkérdőjelezte, hogy vajon továbbra is az általános tiltás a megfelelő megközelítés.

“Van néhány alapvető kérdésünk az egyezményekkel kapcsolatban, amelyeket az állami pártoknak időszerű lenne figyelembe venniük.” – mondta a Marijuana Business Daily-nek. “Be kell látnunk, hogy az egyezmények 50, 60 évvel ezelőtt íródtak.”

Joncheere hozzátette, hogy 2021 a „megfelelő időpont annak megvizsgálására, hogy ezek továbbra is megfelelnek e a célnak, vagy szükség van-e esetleg új alternatív eszközökre és megközelítésekre e problémák kezelésére”.

Tavaly az Egészségügyi Világszervezet (WHO) javaslatot tett arra, hogy a kannabiszt távolítsák el az 1961. évi egyezmény alapján szabályozott anyagok legszigorúbb kategóriájából. A javaslat a kannabiszt és a THC-t a kábítószer egyezmény legkevésbé korlátozott kategóriájába helyezné.

Az ENSZ Kábítószer-bizottsága ebben a hónapban szavazott volna a WHO ajánlásáról, ám a szavazást decemberig ismét elhalasztották.

Az ENSZ-hez intézett észrevételeiben a kanadai Boudreau hangsúlyozta országa közegészségügyi megközelítésének fontosságát a kábítószerpolitika terén. Ez a megközelítés a kábítószerfogyasztás körüli megbélyegzés csökkentésére irányuló erőfeszítéseket is magában foglalja, állította és e célból, Kanada bevonta „a delegációjukba a civil társadalom tagjait is, ideértve a néhai és aktuális kábítószer-használat tapasztalatokkal rendelkezőket is”.

“Kanada továbbra is erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a hazai kábítószerpolitika megtervezése a szélesebb körök véleményét tükrözze, beleértve a civil társadalmi szervezeteket és a kábítószerhasználókat is” – mondta.

Bár Kanada továbbra is szembemegy a kannabisz legalizálásáról szóló nemzetközi egyezményekkel, Boudreau hangsúlyozta a nemzet „szoros partnerségét az [Egyesült Nemzetek Szervezetének Kábítószer és Bűnüldözési Hivatalával] a nemzetközi kábítószeregyezmények céljainak elérése érdekében”.

“Partnerségünk magában foglalja az opioidok, azok prekurzorai és más szintetikus kábítószerek illegális kereskedelme elleni küzdelmet olyan projektek révén, mint a Smart Lab és az AIRCOP” – mondta. „Együttműködünk a konténer ellenőrzési programban is, amely megkönnyíti az illegális drogok lefoglalását és a pénzszállítók elfogását. 2015 óta Kanada jelentős műszaki segítséget és felszerelést nyújtott az UNODC-n keresztül, összesen körülbelül 54 millió dolláros hozzájárulással. ”

Eközben néhány kanadai törvényhozó azt akarja, hogy az ország szintet lépjen azáltal, hogy dekriminalizálja az összes drog birtoklását személyes használatra. De Justin Trudeau miniszterelnök, aki anno az ország kannabisz legalizálására irányuló törekvést vezette, a múlt héten megismételte, hogy ellenzi ezt a lépést.

“Megvizsgáljuk a javaslatokat, de ahogy már sokszor mondtuk, hiszünk az ártalomcsökkentésben, és hiszünk a bizonyítékokon alapuló politikában” – mondta csütörtökön Trudeau az újságíróknak. „Igyekszünk biztosítani, hogy az emberek megkapják a szükséges támogatást. Nem gondoljuk, hogy jelenleg a kemény kábítószerek dekriminalizálása lenne a megoldás. ”


KENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok