körülbelül 1 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Ebben a cikkben részletesen ismertetjük egy olyan férfi beteg esetét, akit felnőttkorban (33 évesen) diagnosztizáltak figyelemhiányos hiperaktivitási rendellenességgel (ADHD), és kezdetben azonnali felszabadulású metil-fenidáttal (Ritalin® naponta kétszer 10 mg) kezeltek. Miután a gyógyszer elhúzódó használata és azután alternatívákként felírt egyéb gyógyszerek káros hatásait tapasztalta, a beteg felfedezte, hogy kannabinoid gyógyszerekkel végeztek kísérleteztek az EU területén ADHD betegek kezelésére. Ezt követően egy német orvos értékelte (2010. június), aki kannabinoid gyógyszert (Bedrocan®, Bediol®) írt fel számára. Egy finn neurológus később megerősítette a két felírt gyógyszert (Bedrocan®, 2010. október; Bediol®, 2011. május) a beteg saját állandó lakóhelyén (Finnország). Egy ötéves hozzáférési időszak alatt a Bedrocan-t, amely főleg Δ9-tetrahidrokannabinolt (Δ9-THC) tartalmaz, hasznosnak találták a páciens ADHD tüneteinek enyhítésében, különös tekintettel a frusztráció elégtelen toleranciájára, a dühkitörésre, az unalomra és a koncentrációval kapcsolatos problémákra. Úgy találták, hogy a második kannabinoid gyógyszer, a Bediol®, amely egyaránt tartalmaz THC-t és kannabidiolt (CBD), semlegesíti a Bedrocan® túlzott dronabinol hatásait, valamint más gyógyászati ​​előnyöket kínál (például jobb alvást). Az esettanulmányon kívül ez a cikk rövid áttekintést nyújt az ADHD esetében a kannabinoid gyógyszer orvosi előnyeit leíró irodalomról, amely megfigyelési vizsgálatokat, klinikai esetjelentéseket és egy randomizált klinikai kísérletet tartalmaz. Ez a cikk röviden tárgyalja az endokannabinoid rendszert az ADHD kapcsán, bár több preklinikai és klinikai kutatás indokolt a kannabinoidok, terpének és az adagolási rend optimális szintjének meghatározásához, amelyek az ADHD betegek között eltérőek lehetnek.

OLVASS TOVÁBB

Orvosi kannabisz felnőttkori figyelemhiányos hiperaktivitási rendellenességre | Magyar Orvosi Kannabisz Egyesület

Orvosi kannabisz felnőttkori figyelemhiányos hiperaktivitási rendellenességre | Magyar Orvosi Kannabisz EgyesületKENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok