körülbelül 2 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

A kannabisz szabályozása tekintetében nagyobb a szabadság az Unión kívül. Svájc nem csak azt érte el, hogy a legfeljebb 1% THC-tartalmú kendervirágzat a nagyobb üzletláncokban elérhető legyen, de a bíróság azt is kimondta, hogy ez nem minősül dohányhelyettesítő terméknek, így azok adója sem vonatkozik rá. A Szövetségi Közigazgatási Bíróság egy évvel korábban még azt mondta ki, hogy a legális kannabiszvirágzatot a vágott dohányhoz hasonlóan kell kezelni és adóztatni. Miután ezt az ítéletet megtámadták, a Szövetségi Bíróság megvizsgálta a kérdést. Megállapításuk szerint a felperesek nem forgalmazták a virágzatot dohánytermékként. Ráadásul a vásárlók kifejezetten a jótékony egészségügyi hatások miatt keresték a virágzatot, ami a dohányról aligha mondható el. A Bíróság emellett hivatkozott az Addiction Switzerland nemrég megjelent tanulmányára, amely szerint a CBD tartalmú termékeket – legyen az olaj vagy virágzat – olyan betegségtünetek enyhítésére fogyasztják, mint a reuma, az ízületi betegségek vagy az izomfájdalmak. Ráadásul a kannabiszvirágzat magasabb ára is valószínűtlenné teszi, hogy dohánypótlékként térjenek rá át. Mindezek alapján a Bíróság arra a következtetésre jutott, hogy függetlenül attól, hogy cigarettába tekerve is szívható, a kannabiszvirágzat olyan különleges tulajdonságokkal rendelkezik, hogy nem kezelhető dohányt helyettesítő termékként. Ennek megfelelően pedig nem terjeszthető ki rá a dohány adóztatásáról szóló törvény. Az ítélet azért is kifejezetten fontos, mert nagyrészt a kannabisz gyógyászati hatásaira hivatkozva mondja ki, hogy különb a dohánynál és használata egészen más funkciókat tölt be. A bíróság helyén kezelte az alacsony THC-tartalmat is, így az érvelésben fel sem merült a bódító hatás és a függőség kérdése. Ezt a megközelítést akár az Európai Unió is magáévá tehetné.

forrás:

Svájc: a kannabiszra nem vethető ki a dohánytermékadó - CK Medijuana

Svájc: a kannabiszra nem vethető ki a dohánytermékadó – CK MedijuanaKENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok