Szintetikus kannabinoidok - Kendertér
körülbelül 4 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Svájcban az elmúlt hat hónapban egyre gyakrabban jelennek meg a fekete piacon a szintetikus kannabinoidokkal kezelt ipari kender virágzatok. A függőségszakértők figyelmeztetnek ezeknek a mesterséges, laboratóriumban készült kannabinoidoknak a veszélyes hatásaira, amelyek akár életveszélyesek is lehetnek.

A szintetikus kannabinoidok, mint például a THC-helyettesítők, nem egy új jelenség. A mesterségesen előállított kannabinoidokkal megfűszerezett gyógynövénykeverékeket évek óta többé-kevésbé legálisan forgalmazzák „legális betépés” néven, és beállás céljából fogyasztják őket, az összes ismert egészségügyi kockázat ellenére. Viszonylag újdonságnak számít viszont az a trükk, hogy ezzel fújják be az alacsony THC tartalmú ipari kendert, és a gyanútlan vásárlóknak “normál” kannabiszként adják el az utcákon. Egy apró átverés, amely hivatalosan már több mint 60 ember halálát követelte eddig Európában. A be nem jelentett esetek száma valószínűleg ennél sokkal nagyobb.

A terület szakértői körülbelül fél éve figyelik ezt a jelenséget Svájcban. Alexandre Brodard, a berni Contact Nightlife addiktív segítő központ vezetője heti egy vagy két esetről beszél, amelyekről kollégáival tudomást szereznek. Itt is feltételezhető, hogy a be nem jelentett esetek száma jelentősen nagyobb.

Az ilyenfajta álkannabisz előállítása nagyon egyszerű. Szükség van szintetikus kannabinoidokra, amelyeket laboratóriumban viszonylag egyszerű előállítani, olcsó ipari kenderre és egyszerű porlasztóra a boltból, minek segítségével a laboratóriumban előállított különféle pszichoaktív anyagok elegyét rápermetezik az iparikender virágára.

A nagy probléma: A szintetikus kannabinoidok nagyon egyenetlenül oszlanak el a kender virágon. Míg a virág egyes részeire annyira kevés anyag jut, hogy semmiféle vagy legalábbis említésre méltó hatást nem okoz, a virágok más részein a koncentráció annyira magas, hogy a túladagolás szinte elkerülhetetlen.

Mitől olyan veszélyesek a szintetikus kannabinoidok?

A kannabinoidok egyenletlen eloszlása ​​a virágon azonban csak a probléma egyik része. De pontosan mi teszi ezeket az anyagokat olyan veszélyessé? Először is a laboratóriumban előállított kannabinoidok, akárcsak a természetben előforduló kannabinoidok, kötődnek az endokannabinoid rendszer bizonyos receptoraihoz, főleg a CB1 típusú, ritkábban a CB2 receptorokhoz. A THC-vel ellentétben azonban a szintetikus kannabinoidok kötődése a receptorokhoz sokkal erősebb és gyakran sokkal hosszabb ideig tart. Ez sokkal nagyobb hatásfokot eredményez, mint a THC, különösen akkor, ha az anyag egyenletlen eloszlását is figyelembe vesszük.

A tanulmányok szerint a CUMYL-4CN-BINACA néven ismert szintetikus kannabinoid már 0,1 mg-os dózistól hatni kezd, míg a THC csak 5-10 mg-os dózistól. A CUMYL-4CN-BINACA tehát körülbelül 50-100-szor erősebb, mint a THC. Még pusztítóbb az 5F-ADB-PINACA hatása, amely körülbelül 700-szor olyan erős, mint a THC. Szintetikus kannabinoidokkal kevert hasis is megjelent a svájci fekete piacon. Így derült ki egy 2020 februárjában Bernben végzett hasisminta kémiai elemzése során, hogy az az 5F-MDMB-PINACA kannabinoiddal szennyezett, amely máris jó két tucat halálos kimenetelért felelős Európa szerte.

Dr. Raphael Mechoulam új orvosi potenciállal rendelkező kannabinoidot izolált

Nem csoda, hogy az ilyen szintetikus kannabinoidokkal kevert álkannabisz vagy álhasis fogyasztása könnyen mentális zavarokhoz, téveszmékhez és pszichózisokhoz vezethet, ami szélsőséges agresszióba is torkolhat, akár önmagaddal, akár másokkal szemben. Egyéb, gyakran megfigyelhető egészségügyi hatások lehetnek a hányinger, hányás, gyors szívverés, magas vérnyomás, rohamok, ájulás és szívroham. A túladagolás kockázatát növeli az a tény is, hogy ellentétben a “normál” kannabisszal ez nem tartalmaz CBD-t, amely megfékezhetné a túlzott pszichoaktivitást. A helyzet súlyosságát tovább fokozza, hogy  jelenleg nincs ismert antidótuma (ellenszere) a szintetikus kannabinoidok túladagolásának. Ezért nincs hatékony sürgősségi orvosi ellátás sem.

Nagyon nehéz felismerni

De hogyan tudja vajon megvédeni magát a fekete piactól függő kenderfogyasztó attól, hogy megmérgezzék ezzel a hamis kannabisszal? Nehéz egyértelmű választ adni erre a kérdésre, mivel a kezelt kenderről nem tudja megmondani senki, hogy azt mesterséges anyagokkal permetezték be. „Nem különbözik sem kinézetben sem illatban a hagyományos kannabisztól. Csakis a mikroszkopikus vizsgálat teszi lehetővé a leleplezést”- magyarázza Christian Bissig a zürichi vegyész.

Alexandre Brodard, a berni szakértő azt mondja, hogy az egyetlen lehetőség az, hogy minden fogyasztó legyen különösen óvatos. „Ha fogyasztasz, csináld nyugodtan. Egy vagy két szívás és várj. Tíz-15 perc múlva világossá kell válnia, hogy veszélyes utazás lesz-e.

Tipikus feketepiaci jelenség

Összességében a szintetikus kannabinoidokkal kezelt ipari kender egy tipikus feketepiaci jelenség. Ha a kannabisz legális lenne, senkinek nem kellene kétes forrásokból szereznie a kannabiszt, amit soha senki nem ellenőrzött. Egy olyan szabályozás, mint például az Egyesült Államokban, tanúsított értékesítési pontokkal és olyan kannabisszal, amit minden összetevőre megbízhatóan és rendszeresen tesztelnek, kizárja ezt a kockázatot.

Ha valóban szerepet játszana a lakosság egészségével kapcsolatos aggodalom, amelyet a politikusok annyira szeretnek a legalizálási tárgyalások során hangsúlyozni, akkor a legalizálás lenne az egyetlen logikus válasz. Azok azonban, akik továbbra is a tilalom mellett szólnak, csak az illegális piacot erősítik, és végső soron együttesen felelnek a problémáért és annak minden következményéért, ideértve a haláleseteket is.

KENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok