0

Kannabisz vagy drog?

Print Friendly, PDF & Email

Az alkohol károsabb, mint a ma ismert legtöbb illegális kábítószer!

A The Global Commission On Drug Policy nemzetközi bizottság, amelynek neves szakembergárdája között magas rangú kormányzati vezetők is helyet foglalnak, 2019-es, nemrég nyilvánosságra hozott jelentése arra mutat rá, hogy a jelenleg illegálisnak minősülő legtöbb kábítószer egyike sem annyira káros az emberi szervezetre, mint az alkohol. Amennyiben a társadalmi hatást is hozzá vesszük, akkor az alkohol az egyértelmű listavezető.

Ennek a független nemzetközi szervezetnek céljai között szerepel, hogy a jelenlegi, hagyományokra és különböző lobbi tevékenységekre épülő kábítószer besorolások és úgy egyáltalán a drogszabályozás más megvilágítást kapjon, azaz tudományos tényekre épüljön.

Mindamellett, hogy teljesen életszerű az elképzelés, jelenleg ez a törekvés szinte lehetetlen küldetésnek látszik, egyrészt évszázados szokásokkal lenne szükség azonnal szembemenni, másrészt pedig komoly gazdasági cunami indulna el, amennyiben az alkoholt ugyanolyan vagy veszélyesebb kábítószernek minősítenék, mint például az ecstasy-t.

A drogok ember és társadalom károsító hatás szerint grafikon:

Drog vagy narkó?

A következő ábrán tekintsük meg a ma is legális alkohol helyét, ami a heroinnal együtt a narkotikumok csoportjában szerepel, ezzel szemben a legkevésbé ártalmas hallucinogének mind illegálisak!

Az elterjedtebb drogokat pirossal emeltük ki a könnyebb megtalálásuk érdekében!
Az elterjedtebb drogokat pirossal emeltük ki a könnyebb megtalálásuk érdekében!

Forrás: Wikipedia