0

Kannabisz vagy drog?

Print Friendly, PDF & Email

Az alkohol károsabb, mint a ma ismert legtöbb illegális kábítószer

A The Global Commission On Drug Policy nemzetközi bizottság, amelynek neves szakembergárdája között magas rangú kormányzati vezetők is helyet foglalnak, 2019-es, nemrég nyilvánosságra hozott jelentése arra mutat rá, hogy a jelenleg illegálisnak minősülő legtöbb kábítószer egyike sem annyira káros az emberi szervezetre, mint az alkohol.

Ennek a független nemzetközi szervezetnek céljai között szerepel, hogy a jelenlegi, hagyományokra és különböző lobbi tevékenységeken épülő kábítószer besorolások és úgy egyáltalán a drogszabályozás más megvilágítást kapjon, azaz tudományos tényekre épüljön.

Mindamellett, hogy teljesen életszerű az elképzelés, jelenleg ez a törekvés szinte lehetetlen küldetésnek látszik, egyrészt évszázados szokásokkal lenne szükség azonnal szembemenni, másrészt pedig komoly gazdasági cunami indulna el, amennyiben az alkoholt ugyanolyan vagy veszélyesebb kábítószernek minősítenék, mint például az ecstasy-t.

A drogok ember és környezet károsító hatás szerint grafikonon:

A következő ábrán tekintsük meg a ma is legális alkohol helyzetét, ami a heroinnal együtt narkotikumok csoportban szerepel, Ezzel szemben a legkevésbé ártalmas Halucinogének mind illegálisak!

Kendertér - Pszichoaktív drogok

Forrás: Wikipedia