A brüsszeli polgármester amszterdami stílusú „kannabiszkávézók” nyitását sürgeti
körülbelül 3 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Brüsszel város polgármestere, Philippe Close, ismét nyilatkozott azon céljáról miszerint dekriminalizálni szeretné a kannabiszt, és nemzeti szintű vitára szólított fel a témában, azzal érvelve, hogy a kannabisz esetleges legalizálása jelentősen csökkentené a kábítószer-kereskedelemhez kapcsolódó erőszakot.

A Le Soir francia nyelvű újságnak adott interjújában Close kifejtette, hogy a brüsszeli régióban az év eleje óta lezajlott 22 lövöldözés nagyrészt kábítószer-kereskedelemmel volt összefüggésben.

„Nincs kétségem afelől, hogy ennek az interjúnak a megjelenését követően néhányan azzal fognak vádolni, hogy a drogokat akarom népszerűsíteni, vagy hogy laissez-faire párti vagyok. De én egy társadalmi problémát szeretnék megoldani” – mondta Close.

Beszéljünk róla nyugodt körülmények között. Meggyőződésem, hogy ha a kannabiszt kivonjuk a bűnözés területéről, akkor a kemény drogok kereskedelmének kezelésére összpontosíthatunk.

Az NRC Handelsblad holland napilappal folytatott beszélgetése során Philippe Close a kannabisz szívását egy pohár whisky kortyolásához hasonlította. “Számomra egy joint olyan, mint egy pohár whisky.” – mondta. Sürgetné a kannabisz kávézók létrehozását, ahol a vásárlók legálisan vásárolhatják meg és szívhatják el a kannabiszt. Hozzátette továbbá, reméli, hogy Brüsszelben hamarosan lesznek ilyen kávézók.

„Én a legalizálás oldalán állok. Ismerem viszont Belgiumot, és ez nem fog megtörténni egyik napról a másikra. Tehát első lépésként a dekriminalizálással kell kezdeni. A kannabisz birtoklása és használata ezután már nem lesz büntethető.” – mondta. Ezután kifejtette véleményét miszerint a holland modellt kell követni, mert ugyan köztudott, hogy ott is van bűnözés és komoly gondjaik vannak a maffiával, de több mint 40 éves tapasztalatuk van, amire bőven lehet építeni.

Az uniós polgárok több mint egynegyede használt már legalább egyszer kannabiszt

A legfrissebb, 2018-as tanulmány szerint a belga lakosság 22,6%-a fogyasztott már kannabiszt legalább egyszer életében, beleértve a 15-16 évesek 17%-át. Messze ez a legtöbbet fogyasztott illegális drog, az EU lakosságának átlagosan több mint 27%-a fogyasztott kannabiszt életében legalább egyszer.

Az uniós projekt, ami a kannabisz és a fa bioanyagok kulcsfontosságú iparágakban történő felhasználásával foglalkozik

Close rámutatott néhány módszerre, amellyel Brüsszel már most is küzd a kábítószer-kereskedelem ellen, beleértve az antwerpeni rendőrséggel és a szövetségi rendőrséggel való együttműködést.

„De azt hinni, hogy egy problémát – mint a kábítószer-függőség – csupán rendőri beavatkozással fogunk tudni megoldani, az nem működik. Meg kell szabadulnunk ettől a képmutatástól” – mondta Close.

Egy nemzeti kábítószer-terv kidolgozását szorgalmazta, amely elősegítené a koordinációt a szereplők között minden szinten, a városoktól és településektől a közösségekig és régiókig, a szövetségi kormányzattal együtt működve. Close hangsúlyozta, hogy a cél nem a kannabisz népszerűsítése, hanem a használatának kezelése.

A kannabisz mindenhol jelen van. Igazán nem ismerek olyat, aki soha ne próbált volna ki egy jointot. Belgiumban azonban az emberek nem tudják, hová menjenek, ha a használatuk kezelhetetlenné válik. A felhasználókat bűnözőknek tekintjük. Mindezt sokkal jobban is lehet csinálni. Végső soron szeretném legalizálni, forgalmazni, gyártást és ellenőrizést, valamint prevenciós programokat indítani. Pont mint Quebecben. Ott az állam szervezi a termelést, a forgalmazást, sőt az értékesítést is.

A dekriminalizálás az első lépés lenne a végső legalizálás felé, mondta Close, és olyan országokra mutatott rá, mint például Hollandia, Németország és Luxemburg, amely országok példák arra, ahol a vita már elkezdődött. Close egy komoly drog-vitát szeretne Belgiumban, és nemcsak a bel- és igazságügyi miniszterekkel, hanem a közegészségügyi miniszterekkel is. „Együttműködést szeretnék Hollandiával, Németországgal és Luxemburggal. Ezt a problémát együtt fogjuk tudni megoldani.” – tette hozzá.

„Ha sok szomszédos országnak volt bátorsága megvitatni ezt a kérdést, Belgiumnak ugyanilyen bátornak kell lennie” – mondta Close.

címlap fotó: Philippe Close Facebook oldala


KENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok