0

Kannabisz alkotóelemei és hatásuk

Print Friendly, PDF & Email

Ahhoz, hogy jobban megértsük a kannabisz hatását, meg kell értenünk, hogy nem mindegy, a növény milyen kezelési eljárásokon esett át, milyen stádiumban van. A növény gyógyászati előnyei nagyban változnak annak függvényében, hogy a növénynek milyen az érettségi szintje, frissen lett-e feldolgozva, hőkezelve lett-e, illetve leszüretelt állapotban utólag meddig volt érlelve.

Ugyanakkor fontos tudni, hogy a kannabiszban megtalálható különböző hatóanyagok egymást szinergikus illetve antagonikus úton befolyásolhatják, tehát felerősíthetik egymást ugyanakkor gyengíthetik is egymást. Például, a legismertebb ilyen mechanizmus, hogy a CBD gyengíti a THC pszichotropikus hatását, míg az alfa-pinén felerősíti a THC hörgőtágító hatását. A kannabisz hatóanyagai kölcsönhatásának ezen összetettsége arra mutat rá, hogy a növényt komplex növényi gyógyszerként kell kezelni, amelyből ha kivonunk egy hatóanyagot, az nem feltétlenül fogja meghozni a kívánt gyógyászati hatásokat, vagy akár nem kívánt mellékhatásokat is produkálhat, amik nem lennének jelen a teljes növény fogyasztásakor.

Tehát tudván, hogy a kannabisz összes fajtája teljesen más kannabinoid illetve terpén profillal rendelkezik (ami megnyilvánul a színében, illatában, ízében is), specifikusnak kell lenni, amikor azt taglaljuk, hogy mire is jó a kannabisz. Ez egy bonyolult lépés, de a mai technika, a laboratóriumi elemzések és a tudományos kutatások ezt lehetővé teszik számunkra. Ezért készíttettük az oldalon megtalálható táblázatokat is, hogy a megfelelő tudású egyének akár saját maguk is eldönthessék, hogy melyik fajta a legmegfelelőbb számára. Sokat segítenek a választásban a saját érzékszerveink is. Általában elmondható, hogy amelyik fajta a legjobban tetszik kinézetre, mint szagra, mint ízre az a legmegfelelőbb számunkra. Ne féljünk az érzékszerveinkre hagyatkozni.

A kannabisz gyógyászati felhasználása

Ezeknél a betegségeknél bizonyítottan hat közvetve, vagy tüneteket enyhítve:

Alzheimer kór, amiotróf laterális szklerózis, krónikus fájdalmak, diabétesz, disztónia, fibromyalgia, gyomor-bélrendszeri betegségek, zöldhályog, gliomák és rák, HIV/AIDS, inkontinencia, sclerosis multiplex, parkinson kór, bőr viszketések, reuma, Tourette-szindróma

Kendertér - betegsegek kor kenderter

Amit a betegek mondanak:

Személyes tapasztalat alapján mondhatom, hogy rengeteg beteg, akikkel beszéltem, beszámolnak a kannabisz nyugtató, közérzet javító, antidepresszáns hatásairól, de íme néhány egyéb külső forrás is:

 

 

A kannabisz főbb aktív összetevői

Cannabichromene (CBC)
Cannabidiol (CBD),
Cannabidiol sav (CBDA)
Cannabidivarin (CBDV)
Cannabigerol (CBG)
Cannabinol (CBN)
Tetrahydrocannabinol (THC)
Tetrahydrocannabinol sav (THCA)
Tetrahydrocannabivarin (THCV)
Terpének

A főbb terpének

Pinén
Linalool
Mircén
Kariofillén
Limonén
Eukaliptol
Terpinolén
Borneol
Nerolidol
Humulén
Phytol

Hogyan használjuk ezt a gyógyszert

A kannabisznál nagyon fontos megjegyezni, hogy van pszichoaktív hatása. A pszichoaktív hatások minden egyénnél változnak, nagyon szubjektívek, hisz nincs kettő azonosan gondolkodó, pszichés beállítottságú egyén, ettől viszont nem kell megijedni. Már teljesen józanul is másképp tapasztaljuk, látjuk a világot mindannyian. Másképp éljük meg az ízeket, színeket, hangokat, de ennél sokkal komplexebb dolgokat is mint például az életesemények. Szó sincs semmi ördöngösségről, viszont nagyon fontos, hogy aki először használja kicsi dózisokkal kezdje és még jobb, ha van a társaságában egy a téren tapasztalt ember. Mint pszichoaktív gyógyszer, elmondható róla, hogy nem mindenkinek való és nem mindenkire hat azonosan. Még a gyógyászati kannabiszban is van minimális THC és ugyan a többi hatóanyag nem pszichotróp hatású, főleg az érzékenyebb egyénekre, mint ahogy a kamilla, vagy levendula tea is ezek is hatással lehetnek.

Fogyasszátok felelősségteljesen és egészséggel!🙏

Részletes leírás, kannabinoidok viselkedése az érés különböző stádiumaiban és azok terápiás hatásai

Alternatívája a gyógyszernek – nem alternatív gyógyászat!

Endokannabinoid rendszer a testünk sajátja

Endokannabinoidok és szintetikus kannabinoidok

Terpénekről bővebben

Mire jók az egyes kannabisz fajták, szóljanak a terpének.

Kannabisz kémiai összetevői táblázatban

Kendertér - kannabisz hatoanyagok

táblázat forrása:

Cannabidiol c. könyv

Dr. Med. Franjo Grotenhermen, Markus Berger, Kathrin Gebhardt

Érdekes infógrafikák

Kendertér - kender infograph

További információk a CBD-ről

Kendertér - cbdmag