körülbelül 4 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

A Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) kijelentette, hogy nem feltétlenül gondolja azt, hogy az illegális drogok használatától valaki rossz ember lenne.

A hozzászólás a CIA folyamatban lévő „Ask Molly” sorozat részeként feltett kérdésre adott válaszként érkeztek.

“Szeretnék csatlakozni a CIA-hoz, de a múltban illegális drogokat fogyasztottam” – mondta az a személy, aki „Szolgálatra kész” néven írt. Azt a kérdést tették fel, hogy “milyen terveim vannak az ügynökséggel.”

Az ügynökség válaszában hangsúlyozta, hogy azok akik jelentkeznek, hogy náluk szeretnének dolgozni, megkaphatják a munkát, ha beismerik fogyasztásukat, feltéve, hogy az elmúlt évben nem fogyasztottak tiltott anyagokat.

Tekintettel a szövetségi kormány hagyományosan szigorú hozzáállásra az illegális drogok és az azokat fogyasztók iránt, az ügynökség válasza – amely alapján a múltbeli kábítószerhasználat „nem feltétlenül akadálya a CIA-nál való elhelyezkedésnek” – kissé meglepően barátságos és nyitott volt.

A CIA elismerte, hogy az átfogó kábítószerellenes politika „archaikusnak” tűnhet ezekben az időkben, amikor az államok sorra legalizálják a kannabiszt, de azt mondja, hogy az nemzetbiztonsági szempontokból szükséges. Ennek ellenére az ügynökség hangsúlyozta, hogy nem tartja a korábbi kábítószerhasználatot erkölcsi kudarcnak.

“Nem állítom, hogy azok, akik kábítószerrel kísérleteztek, valamilyen módon rosszak vagy értéktelenek, de a hajlandóság a szövetségi törvény megsértésére azáltal, hogy valaki tiltott kábítószereket használ, mérceként szolgálhat ahhoz, hogy biztonsági szempontból alkalmasnak ítélik-e meg” állítja a poszt. “Meg kell jegyezni, hogy a kábítószerhasználat és a kábítószerekkel való visszaélés az egyik leggyakoribb ok, amiért a kérelmezőket biztonság szempontból alkalmatlannak nyilvánítják.”

Ez messze van Trump elnök korábbi főügyészének, Jeff Sessions álláspontjától, aki szenátorként azt mondta, hogy „a jó emberek nem fogyasztanak kannabiszt”.

Kannabiszról beszélve a CIA-poszt proaktívan válaszolta meg azt a kérdést, ami az emberekben felmerülhet azt illetően, hogy a kannabiszt ugyanúgy kezelik-e, mint más szabályozott anyagokat, ha azt az állami törvényeknek megfelelően fogyasztják.

“A marihuána továbbra is illegális az összes államban a szövetségi törvények alapján” mondta az ügynökség. „A CIA-t a szövetségi törvény kötelezi, amely megtiltja a CIA számára, hogy biztonságilag alkalmasnak ítéljen meg valakit, aki a szabályozott anyagok, köztük a kannabisz illegális használója. Az állami törvények nem helyettesítik a szövetségi kormány törvényeit.”

Az ügynökség elmondása alapján elsősorban a kérelmező „őszintesége” érdekli őket, és ezért a legfontosabb, hogy ne hazudjanak a korábbi kábítószerhasználattal kapcsolatosan.

„Az őszinteség és a becsületesség az a két vonás, amit a CIA mindenekfelett értékel, és ennek jó oka van” mondta a CIA a leghalványabb irónia nélkül. „Ha a kérelmező nem lenne tisztességes a drogfogyasztást illetően a jelentkezési folyamat során, még ha az elutasítástól való félelem miatt is, ez a CIA számára annak a jele lenne, hogy a kérelmező nem őszinte. És mivel a tét olyan magas, a CIA nem engedheti meg magának, hogy ilyen esetben esélyt adjon.”

Természetesen néhányan kételkedhetnek, amikor azt állítják, hogy a CIA ilyen magas szintű őszinteséget követel a kábítószerekkel kapcsolatban, ha figyelembe vesszük azokat a bizonyos műveleteket amik mögött ott álltak – ideértve az MK-Ultra-t is, amely során titkon LSD-t adtak be emberi alanyoknak az elme kontrollálására irányuló erőfeszítés részeként.

Olyanokat is lehetett hallani, hogy az ügynökség a Reagan kormánya alatt kábítószerkereskedelemben vett részt az Irán-kontra botrány során a lázadók finanszírozása céljából, valamint más alkalmakkor is.

Mindenesetre úgy tűnt, hogy az új CIA-üzenet azt sugallja, hogy a múltban drogot használó embereknek csak néhány hónapot kell várniuk, mielőtt jelentkezhetnének.

„Tartsd szem előtt a 12 hónapos útmutatást, amikor azt mérlegeled, hogy állásra pályázol nálunk, és ne feledd, hogy a felvételi során légy őszinte és nyitott” fejezte be. “A többi szépen a helyére kerül.”

Az FBI is rendelkezik kábítószerellenes foglalkoztatáspolitikával – olyasmivel, ami egy volt vezető tisztviselő kijelentése alapján, foglakoztatási problémákat okoz, mivel akadályozza az ügynökséget abban, hogy potenciálisan tehetséges jelölteket alkalmazzon. James Comey, az FBI akkori igazgatója 2014-ben azt javasolta, hogy enyhítsenek az FBI foglalkoztatáspolitikáján a kannabiszt illetően, mivel potenciális szakképzett munkavállalókat veszítenek a követelmény miatt.

De egyelőre a foglalkoztatáspolitika változatlan. Sőt az FBI nemrégiben kijelentette, hogy az ügynökök még a kenderből származó CBD-t sem használhatják, annak ellenére, hogy azt a 2018. évi mezőgazdasági törvényjavaslat részeként legalizálták. Az ügynökség szerint a CBD-tilalma jelenleg felülvizsgálat alatt áll.


KENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok