körülbelül 2 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Januárban, Rosalyn Baker (D) és Brian Taniguchi (D) hawaii-i szenátorok benyújtották a 2543 számú törvényjavaslatot, amely munkavállalói védelmet biztosít a kannabiszt használók számára. Noha a törvényjavaslat hónapokkal ezelőtt került benyújtásra, még mindig a jogalkotóknál vesztegel.

A törvényjavaslat tartalma szerint a hawaii-i munkáltatók elveszíthetik a pénzbeli vagy engedélyezési támogatásaikat, ha képtelenek megvédeni az orvosi kannabiszt használó munkavállalókat. Tilos az orvosi kannabiszt használókat negatívan diszkriminálni felvétel, elbocsátás vagy a foglalkoztatásban bekövetkezett bármilyen nemű változtatások során. Nem szabad megkülönböztetést alkalmazni az orvosi kannabiszkártya birtokosokkal szemben és azokkal szemben sem, akiknek pozitív a kannabiszteszt eredményük, ha azt törvényesen használják. Ez alól egyedül a „potenciálisan veszélyes állások” képeznek kivételt, amelyeket a törvényjavaslat jelenleg nem határoz meg egyértelműen.

Habár felsorol bizonyos foglalkozásokat, amelyek majd mentesülnek ez alól, maradva a kannabiszmentesség mellett. Ide tartoznak a rendészeti tisztviselők, a tűzoltók, a vízbiztonsági tisztviselők, a fegyverekkel dolgozók, sürgősségi személyzet, bárki, aki az egészségügyi területen ellenőrzött anyagokkal dolgozik, bárki, aki veszélyeztetett lakossággal dolgozik, mint a gyermekek és idősek, polgárőrök és azok, akik bizonyos típusú járműveztetői engedéllyel rendelkeznek. Ezenkívül azok sem fogják tudni használni az orvosi kannabiszt, akik áramhálózattal illetve közművekkel dolgoznak.

„Az orvosi kannabiszt használó betegek súlyos megbélyegzéssel néznek szembe a kannabiszról és annak használatáról szóló régóta fennálló félreértések miatt, amelyeket a régóta tartó és költséges drogháború táplál, ami aránytalanul folyt az egészség társadalmi meghatározói által befolyásoltak ellen” – mondták a hawaii-i Kábítószerügyi Fórum tisztviselői a törvényjavaslat első bevezetésekor kiadott írásbeli vallomásukban.

Mivel ezt a törvényjavaslatot meg fogják vitatni, a kannabiszt használó betegek optimistán állnak ahhoz, hogy az orvosi kannabisz védett kategóriává válik. Jelenleg, amikor a betegek hozzáférhetnek a szükséges gyógyszerükhöz, elveszíthetik állásukat, csak mert nem mennek át a drogteszteken, vagy pusztán a kannabiszkártya birtoklása miatt. Remélhetőleg Hawaii csatlakozik azon államok listájához, amelyek nagyobb védelmet szeretnének biztosítani a legális, orvosi kannabiszt használók számára.


KENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok