A kannabisz legalizálása "összességében pozitív" lépés volt, állítja a kormányzó
körülbelül 3 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Az egyetlen dolog, amit másképp tett volna, az az, hogy hamarabb elfogadja a reformot, miután a kannabisz legalizálásával kapcsolatos eddigi tapasztalatok “összességében pozitívak”, állította egy új interjúban Washington állam kormányzója.

Jay Inslee kormányzót a Politico újságírója a múlt héten arról kérdezte, hogy vajon a Mexikó közelmúltbeli kannabisz legalizálására irányuló országos törekvése konkurenciát jelenthet-e a washingtoni piac számára, és visszatekintve változtatna-e akármin saját állama törvénymódosításainak bevezetése kapcsán.

„Azt mondanám, hogy Washingtonban a tapasztalatok minden szempontból egységesen pozitívak – a felesleges méretű bűnüldözés és a bűncselekmények számának csökkenésétől, amik valóban nem voltak előnyösek a közösségünk számára, egy új iparágon belüli munkahelyek teremtésén át, több szabadságot adva az embereknek a személyes döntéshozatalban, tapasztalható, borzalmas egészségügyi károk nélkül ”- mondta. “Bárhogyan nézzük, ez egy nagyon sikeres kezdeményezés volt.”

„Ami pedig azt illeti, amit másképp csinálnék, hogy valószínűleg már korábban elfogadtam volna ezt a dekriminalizálási álláspontot, ha tudtam volna, hogy mennyire sikeres lesz miközben a fiatalkorúak érintettsége nem növekedett szinte semmit, ami a legfőbb aggályunk volt, amikor ezt vitattunk”- mondta Inslee, aki a 2012-es kormányzásért folytatott verseny során ellenezte a legalizálást. – „Tehát egyértelműen már korábban megtettem volna. ”

 

Hozzátette, hogy „némi kihívást” jelentett annak biztosítása, hogy a drogháború által leginkább érintett közösségek rendelkezzenek a megfelelő tőkével az új legális iparban való részvételhez. De az állam „megpróbálja megvalósítani, hogy az iparban résztvevő üzletemberek sokszínű népek legyenek – ez az egyik dolog, amin dolgozunk”.

Mexikóval kapcsolatban, ahol a képviselő-testület a múlt héten jóváhagyta azt a kannabisz legalizálásáról szóló felülvizsgált törvényjavaslatot, amit tavaly törölt a szenátust, a kormányzó kijelentette, hogy különösebben nem aggódik a megnövekedett verseny miatt.

“Nem gondolom, hogy bármit is csinál Mexikó – nem hiszem, hogy [ez] hátrányosan érint majd bennünket Washingtonban” – mondta.

Természetesen a kannabisz nemzetközi- vagy államhatárokon átnyúló szállítása és értékesítése mind szövetségi, mind állami szinten továbbra is illegális marad, ami tovább csökkenti annak esélyét, hogy akármilyen kannabiszprogram is jelenjen meg Mexikóban, az majd befolyásolja Washington piacát, legalábbis egyelőre.

Inslee, aki indult a 2020-as demokratikus elnökjelöltségért, nem mindig támogatta a legalizációt, de azóta a reformok bajnoka lett, és büszkeségét fejezte ki az állam kannabisz-programjával kapcsolatban.

Egy magyar rendőr véleménye a kannabiszról

Nemzeti színtéren többször dicsekedett már azzal, hogy állama rendelkezik „a legjobb kannabisszal az Amerikai Egyesült Államokban” és „a legjobban szabályozott legális orvosi kannabisz piaccal az Egyesült Államokban”.

2018-ban Inslee tagadta, hogy kannabiszt fogyasztana, de a BuzzFeed-nek adott egyik interjúban azt mondta: „Én legálisan termesztek, és Washington államból Amerika legjobb füvével rendelkezünk”. Washingtonban tilos az otthoni termesztés, ezért a Marijuana Moment azzal fordult a kormányzó felé, hogy tisztázzák ezt az állítását, mire a kormányzó szóvivője tagadta, hogy valóban kannabiszt termesztene.

Időközben viszont Washington a kannabiszon túl a szélesebb körű kábítószer-törvénykezés reformjainak központjává is vált.

A ház bizottsága a múlt hónapban jóváhagyta azt a törvényjavaslatot, amely dekriminalizálja az összes jelenleg illegális kábítószer birtoklását és támogatja a szerekkel való visszaélés kezelésébe történő befektetéseket.

Külön mozzanatként a washingtoni legfelsőbb bíróság nemrégiben kimondta, hogy az állam kábítószer-birtoklással kapcsolatos büntetései alkotmányellenesek, amely döntés arra késztette a rendőrséget, hogy abbahagyja az ilyen esetek végrehajtását.

Eközben egy seattle-i orvos a múlt héten pert indított a Kábítószer-ellenőrzési Hivatal (DEA) ellen, amely megkísérelte a terminális rákban szenvedő betegek számára életvégi gondozás részeként pszilocibin gombák törvényes felhasználása iránt benyújtott kérelem elutasítását.


KENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok