körülbelül 2 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Kannabiszt fogyasztó felnőtteknél nem valószínűbb a munkahelyi sérülés elszenvedésének veszélye, azoknál a munkavállalóknál, akik tartózkodnak az kannabisz használatától, az Anyaghasználat és visszaélés című folyóiratban publikált irodalmi áttekintés eredményei alapján.

A British Columbia Egyetemen kutatóinak egy csoportja szisztematikusan felülvizsgálta azokat a tudományos publikációkat, amik felmérik a kannabiszfogyasztás és a munkahelyi balesetek közti esetleges összefüggéseket.

A kutatók megállapították, hogy a témával kapcsolatos jelenlegi irodalom nagy része korlátolt a gyenge kutatási modelleknek köszönhetően. Pontosabban, néhány tanulmány “olyan kutatási modelleket alkalmazott, amelyek azt sugallják, hogy a kannabisz használatával megelőzhetők a munkahelyi balesetek”. Megint más tanulmányok képtelenek voltak megfelelően értékelni vagy ellenőrizni az olyan zavaró változókat, mint például az alkohol vagy más pszichoaktív anyagok együttes használata.

Ezen korlátolt tanulmányok miatt a szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy “a jelenleg rendelkezésre álló adatok nem szolgálnak elegendő bizonyítékként annak megerősítéséhez, hogy a kannabiszhasználók a munkahelyi baleseteknek fokozottan lennének kitéve”.

Megállapításuk megegyezik a Nemzeti Tudományos, Mérnöki és Orvostudományi Akadémia megállapításaival, amely 2017-ben saját szakirodalmi áttekintést készített, és arra a következtetésre jutott, hogy: “Nincs vagy nem elegendő a bizonyíték arra …, hogy alátámassza a kannabiszhasználat és a … munkahelyi balesetek vagy sérülések statisztikai kapcsolatát.”

Az elmúlt hónapokban számos önkormányzat – többek között New York City, Richmond, Virginia és Washington DC – törvényhozói olyan törvényt fogadtak el, amely korlátozza a munkaviszony létrejöttét megelőző kannabisz specifikus drogtesztek alkalmazását.

Maine és Nevada egyaránt olyan államspecifikus törvényt fogadtak el, amely megtiltja bizonyos munkáltatók számára, hogy megtagadják a munkavállalók felvételét, kizárólag azért, mert a munkaviszony létrejöttét megelőző kannabisz specifikus drogtesztek pozitív végeredményt mutattak.


KENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok