körülbelül 5 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Csatlakozz mozgalmunkhoz, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Csatlakozom

Soha nem volt még ennyire egyértelmű, mint a jelenlegi COVID-19 járvány idején, hogy a kannabisz a társadalom meghatározó részévé vált.

Egymást követik az államok, ahol a kormányzók és a közegészségügyi tisztviselők a kannabisz-vállalkozásokat a „létfontosságú” szolgáltatások közé sorolják, amik ezáltal nyitva maradhatnak a koronavírus miatti kényszer bezárások és az otthon maradási rendeletek ellenére. Lehet, hogy az emberek nem tudnak bowlingozni vagy filmet nézni a mozikban, de kannabiszt még mindig vásárolhatnak.

Nem is olyan régen még aki kannabiszt termesztett vagy értékesített, azt kockáztatta, hogy letartóztatják, perlik és börtönbe dugják. De most, a legalizálás terjedésének korszakában a kannabisz-szolgáltatókat sok államban a közösség létfontosságú tagjainak tekintik, amik a vényköteles gyógyszerek kiváltásához szükséges gyógyszertárakhoz vagy a gépjárművek megtankolásához szükséges benzinkutakhoz hasonló értékes szolgáltatást nyújtanak.

Az érdekképviseleti csoportok arra kényszerítették a kormányzókat és az állami tisztviselőket, hogy különösképp az orvosi kannabiszt használó betegek számára biztosítsák a szükséges kannabiszhoz való hozzáférést. De mivel sok ember, aki terápiás célokra használja a kannabiszt, nem feltétlenül felel meg azoknak az elvárásoknak, amelyek szükségesek ahhoz, hogy hivatalosan igazolt beteg lehessen, a szabadidős felhasználás céljával árusító egységeket szintén kritikus hozzáférési pontoknak tekintik, amelyeknek nyitva kell maradniuk.

„Az amerikai közönség nagy része és egyre több kormányzati vezető is már évekkel ezelőtt abbahagyta a kannabisz démonizálását” – mondta Karen O’Keefe, a Marijuana Policy Project, kannabisz pártfogó projekt állami politikai igazgatója. “pillanatnyilag, nemcsak hogy az államok kétharmada beismerte, hogy az orvosi kannabisznak legálisnak kell lennie – tizenegy pedig a felnőtt fogyasztást is legalizálta – de több állam is elismeri, hogy a kannabiszhoz való biztonságos hozzáférés elengedhetetlen.”

Erik Altieri, a NORML ügyvezető igazgatója elmondta, hogy „ösztönző azt látni, hogy a nemzetünk közpolitikája a gyakorlatban végre felzárkózik ahhoz, amit az amerikaiak túlnyomó többsége már évek óta képvisel”.

“A kormánytisztviselők azon felismerése, hogy a kannabisznak nem csak hogy helye van köztünk, hanem valójában több millió amerikai – különösen a betegek – életének elengedhetetlen része egy a helyes irányba tett üdvözlendő lépés” mondta. “Ez többek közt egy olyan lépés, amely nem jöhetett volna jobb pillanatban azok számára, akiknek továbbra is hozzáférésre van szükségük az életminőségük fenntartásához ezekben az embert próbáló, nehéz időkben.”

Néhány államban a tisztviselők új átmeneti törvényeket fogadtak el, például kibővített kézbesítési szolgáltatásokat vagy a járdaszéli kiszolgálás, amelyek megkönnyítik a fogyasztók számára a kannabiszhoz való hozzáférést, miközben tiszteletben tartják a társadalmi távolságtartás előírásait. Megint mások lehetővé tették az orvosok számára, hogy orvosi kannabiszt írjanak fel távorvoslás útján, ahelyett, hogy személyes vizsgálatokat szorgalmaznának.

Néhány állam, amelyek valamilyen módon engedélyezték a kannabisz forgalmazását járvány idején is:

Kalifornia, Colorado, Connecticut, Florida, Illinois, Maryland, Massachusetts, Michigan, New Hampshire, New Jersey, New Mexico, New York, Ohio, Oregon, Pennsylvania, Washington

Amerikai államok mai kannabisz helyzete:

Kendertér - 1920px Map of US state cannabis laws.svg  1024x633   Legális   Legális orvosi felhasználásra   Legális orvosi felhasználásra, limitált THC tartalommal   Mindennemű felhasználása tilos   D  Decriminalizálva

a kép forrása: By Lokal_Profil, CC BY-SA 2.5, Link

Annak ellenére, hogy sok állam úgy véli, hogy a kannabisz-vállalkozások létfontosságúak, és ideiglenes határozatokat adnak ki annak érdekében, hogy ezek kibővítsék szolgáltatásaikat, a helyzet nem minden legális kannabisz-piacon egyező.

Nevadában például Steve Sisolak kormányzó és a szabályozó hatóságok előírják, hogy minden értékesítést kézbesítés útján végezzenek, míg azok a vállalkozások, amik csak üzlethelyiséggel rendelkeznek zárjanak be.

És az alkalmazkodások ellenére sok szabályozó hatóság a vállalkozásokat arra is utasítja, hogy vezessék be a társadalmi távolságtartás előírásait, például korlátozzák azon ügyfelek számát, akik egy adott időpontban az üzlethelyiségben tartózkodhatnak, vagy szolgáltassanak iránymutatást a sorban állók közötti távolságtartást illetően – ezek olyan beavatkozások, amelyek lelassítják a műveleteket és csökkenti a bevételeket.

Mégis úgy tűnik, hogy sokan az iparág vezetői közül megértik az ilyen lépések szükségességét közegészségügyi szempontból, és a kannabisz ügyvédi iroda, a Vicente Sederberg LLP, például kiadott egy, a kannabisz-vállalkozások részéről megfontolandó, önként választható, de javasolt útmutatót.

Az ipart figyelő cégek jelezték, hogy egyelőre erős az értékesítés, mivel a fogyasztók már készülnek arra az esetre, hogy több hétig otthon kell vesztegelniük.

Ennek ellenére az ipar azzal fordult a Kongresszus felé, hogy biztosítson nekik egyenlő hozzáférést a katasztrófa-elhárítási alapokhoz – ezt a megkeresést az a tény indokolja, hogy jelenleg szövetségi szinten a műveleteik továbbra is jogellenesek és általában nem jogosultak ilyen támogatásra.

Mindeközben a legalizáció ellenzői nem örülnek az egyre növekvő számú államok azon törekvéseinek, hogy a kannabiszüzleteket életben tartsák, ahelyett, hogy az ilyen helyszíneken a társadalmi távolságtartás szorgalmazzák.

„Számos jelentés érkezik olyan kannabisz-üzletekről, ahol hosszú sorokban állnak az emberek, hogy betárazzanak a drogból, és emellett azt látjuk, hogy az államok ezen üzletek nyitva tartását szorgalmazzák” – mondta Kevin Sabet, a Smart Approaches to Marijuana (A Kannabisz Okos Megközelítése) kannabiszt ellenző szervezet elnöke. „Őszintén szólva, ez nagy veszélyt jelent a közegészségügy és a biztonság szempontjából. Az államok szerte az országban mindent megtesznek annak érdekében, hogy korlátozzák az emberek gyülekezését. A kannabisz forgalmazásával foglalkozó létesítményeken kívüli álló hosszú sorok hatalmas aggodalomra kellene, hogy okot adjanak.”

Ami a fogyasztókat illeti, a pártfogók figyelmeztették őket arra, hogy egyelőre fontolják meg a dohányzástól és a vaporizálástól való tartózkodást az új koronavírus légzőszervi hatásaira való tekintettel a fölösleges tüdő irritáció kockázata miatt, és rámutattak arra, hogy más módszerek is használhatók kannabisz fogyasztására, mint például az ehető termékek.

A koronavírus világjárvány egyelőre tovább növeli a szövetségi és az állami törvénykezés közötti széthúzást: Az egyik szerint a kannabisz tiltott drog, a másik szerint viszont ugyanolyan nélkülözhetetlennek tekinthető gyógyszer, mint bármely másik.


§ Az oldal tartalma kizárólag tájékoztató jellegű és senkit sem szeretne törvénybe ütköző cselekedetek véghezvitelére buzdítani, sem addiktív életformára sarkallni. Kérjük minden helyzetben vedd figyelembe a lakhelyed szerinti törvénykezést és ennek megfelelően a legjobb belátásod alapján cselekedj.
FIGYELEM! EZ A CIKK MÁR TÖBB MINT EGY ÉVES. A CIKKBEN SZEREPLŐ INFORMÁCIÓK EKKOR MÉG NAPRAKÉSZEK VOLTAK, DE MÁRA LEHET ELAVULTAK.
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Ha tetszik a munkánk, csatlakozz mozgalmunkhoz, vagy támogass fő szponzorunk webshopjában történő vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről bővebben itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT, DE NÉLKÜLED NEM TUDUNK LÉTEZNI!
TámogatomCsatlakozom