A világszintű kannabisz kísérlet
körülbelül 5 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Csatlakozz mozgalmunkhoz, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Csatlakozom

Nehéz – és talán lehetetlen – objektíven megítélni, hogy a kannabisz használata jó-e vagy rossz. Még sok kutatásra van szükség, mielőtt végleges következtetéseket vonhatnánk le. Kérdezz meg egy mindennapi vagy alkalmi fogyasztót, és kapsz egyfajta választ. Kérdezz meg egy olyan embert, akinek rossz tapasztalata volt ezzel, ő majd egy negatív képet vázol fel. És kérdezd meg a kannabisz ellenes erkölcs bajnokát, és valószínűleg végig hallgathatod „a kapudrog elmélet” történetet. Valójában nincs is konkrét válasz; az ítélet nagyon szubjektív és mélyen gyökeredzik az egyes emberek agyában és lelkében.

Mégis, a törvény továbbra is több ezer olyan ember életét teszi tönkre büntetésekkel, akik nem részesülnek abban a szerencsében, hogy egy olyan országban éljenek, ahol az orvosi vagy szabadidős kannabisz legális vagy legalább részben legális. Egy dolog azonban világos, a kannabisz-térkép minden évvel változik, és mint minden téren, a többség arra kényszeríti majd a makacsabb országok egyre szűkülő körét, hogy a megfelelő idő elérkeztével ők is beadják derekukat. Lehet, hogy ennek üteme most még inkább felgyorsul – a Biden-kormány alatt -, de ez egyelőre nem teljesen egyértelmű. Találkozhattunk már bőven mindkét forgatókönyvvel az elmúlt egy évben. Különösen a Fehér Ház öt munkatársának nemrégiben történt elbocsájtását követően „múltbéli kannabisz-használatuk” miatt kérdéses, hogy Bidennek mik a hosszútávú elképzelései a területen.

Úgy tűnik, hogy az Egyesült Államok, hasonlóan a világ számos más országához, beleértve Kanadát és Uruguayt, a szövetségi szinten legális kannabisz világa felé halad. De az amerikai folyamat aránylag lassú, mert az egyes államoknak még mindig bőven akad tőkéje és hatalma a szövetségi kormány felett. Dél-Karolina, Tennessee, Alabama, Kansas, Wyoming és Idaho – ahol a marihuána teljesen illegális – visszatarthatja a nemzetet, de most már egyértelműen kisebbségben vannak. Talán a millió dollárnyi adóbevétel amiről ezek az államok ilyen módon lemaradnak végül a tárgyalóasztalhoz kényszeríti vezetőiket és közösségeiket. Valószínű, hogy az első igazi nagy győzelem a kannabisz szövetségi szintű dekriminalizálása lesz.

Kannabisz legalitása Amerikában
Kannabisz legalitása Amerikában, bővebb infó

Az európai kontinens viszont ennél sokkal makacsabb. Igaz, hogy a teljes illegalitás már csupán Svédországban, Lettországban, Szlovákián, Magyarországon és Bulgáriában fenyegeti a kannabisszal élő állampolgárokat, Magyarország viszont ezen a területen is egyedülálló, hiszen egyedüli EU-s országként zárkózik el teljes mértékben a kannabisz orvosi alkalmazhatósága elől, aminek megmagyarázására külön szervezetet is létrehozott a kormány, hiszen mint köztudott az EU eljárást is indított a közelmúltban hazánk ellen. Mindenesetre az EU 27 tagállamából 22-ben legális az orvosi felhasználása, ebből ötben teljes mértékben dekriminalizálva lett a kannabisz, és további országokban is részlegesen dekriminalizált, mint például Málta.

Kannabisz legalitása Európában
Kannabisz legalitása Európában, bővebb infó

Minden bizonnyal Amerikára nyomást gyakorol majd a háromoldalú kereskedelmi partnerség változó realitása, amelyet ma Egyesült Államok – Mexikó – Kanada megállapodásnak (USMCA) nevezünk. Kanada ugyanis szövetségi szinten legalizálta a kannabiszt (2018), és a mexikói törvényhozók is nemrégiben elfogadták a rekreációs kannabisz legalizálásáról szóló törvényjavaslatot (2021 március). A háromoldalú partnerség hatékony működése és a többi globális kereskedelmi blokk elleni verseny érdekében a három partnerország társadalmi, gazdasági, politikai és környezetvédelmi politikájának összehangoltnak és összeegyeztethetőnek kell maradnia. Ez magában foglalja a kannabisz törvénykezést is. Az Egyesült Államoknak meg kell változtatnia az egységes irányt, ha hatékonyan akar jelen lenni a globális piacon, különösen azért, mivel Mexikó és Kanada elsőkként léptek és ez lehetővé teheti, hogy iparaik éveken át diktálják a játékszabályokat.

Előrejelzések alapján Mexikó hamarosan a világ legnagyobb kannabisz-piacává válhat, de a háromtagú piac potenciálisan meghatározó erővé válhat egy gyors ütemű és változó fogyasztói piacon, amit előreláthatóan az Y és a Z generáció ural majd.

Sajnos az amerikai államokat és azok politikai vezetőit, akik megakadályozzák a szövetségi kormányt abban, hogy tovább haladjon a szövetségi szintű kannabisz-legalizálásban, túlságosan rövid távú helyi politikai előnyök és nem a hosszú távú nemzetgazdasági előnyök foglalkoztatják. Úgy tűnik, hogy túl sok amerikai döntéshozó a múltban él, és a Boomer-generáció választóinak vágyaihoz igazítja a politikáját. Különösen igaz ez az európai törvénykezésre.

Európa lassan, döcögősen halad a világ elsőszámú nagyhatalma nyomdokaiban és nagy valószínűséggel kis lemaradással be fogja adni derekát, ahogy a kannabiszt démonizáló elméletek sorra dőlnek meg, ahogy az előítéleteket váltja fel a tudomány álláspontja, ahogy tágul a bizonyítékok sora, hogy a kannabisz legalizálása nem von maga után semmilyen káros következményeket, sőt számos területen javulási tendencia tapasztalható, hiszen előbb-utóbb be kell majd látnunk, hogy a versenyelőnyről ezen a komoly területen rendesen lemaradtunk. Ebben húzó erő lehet majd Németország, ami az 1940-es évek óta nem játszott ilyen meghatározó szerepet a világpolitikában mint napjainkban. Európában ők tartják fent az egyensúlyt, és erre a szerepre egyes szakértők szerint a régió egyetlen más országa sem lenne alkalmas.

A kannabisz segítségével a jövő gazdasága kevésbé függhet a kitermelő iparágaktól, a káros anyagoktól és a Föld ökoszisztémáit károsító termelési folyamatoktól, és jobban foglalkozhat a társadalmi igazságossággal és a jövedelem egyenlő elosztásával. A jövő egy olyan piac lehet, ahol a kannabiszt már nem tekintik tabunak, és mentes az idősebb generációk által vezérelt huszadik századi társadalmi konstrukcióktól. A jövő olyan piac lehet, ahol a kannabiszt úgy kezelik mint minden más árucikket, ami bonyolultan kapcsolódik a regionális és globális gazdasági rendszerhez, és a világgazdaság és a globális ipar meghatározó része annak sokszínű felhasználhatóságának köszönhetően.


§ Az oldal tartalma kizárólag tájékoztató jellegű és senkit sem szeretne törvénybe ütköző cselekedetek véghezvitelére buzdítani, sem addiktív életformára sarkallni. Kérjük minden helyzetben vedd figyelembe a lakhelyed szerinti törvénykezést és ennek megfelelően a legjobb belátásod alapján cselekedj.
FIGYELEM! EZ A CIKK MÁR TÖBB MINT EGY ÉVES. A CIKKBEN SZEREPLŐ INFORMÁCIÓK EKKOR MÉG NAPRAKÉSZEK VOLTAK, DE MÁRA LEHET ELAVULTAK.
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Ha tetszik a munkánk, csatlakozz mozgalmunkhoz, vagy támogass fő szponzorunk webshopjában történő vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről bővebben itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT, DE NÉLKÜLED NEM TUDUNK LÉTEZNI!
TámogatomCsatlakozom