körülbelül 3 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Úgy tűnik, hogy az emberek bizonyos csoportjai különös hasznot húznak a kannabisz orvosi célokra való legalizálását célzó jogszabályokból – jelentette be egy új tanulmány.

“Az eredmények azt sugallják, hogy az orvosi kannabisz törvény és a védett gyógyszertárak pozitívan befolyásolták az önértékelésen alapuló egészségügyi jelentéseket több demográfiai csoporton belül, például a középfokú végzettséggel rendelkezők és a nem fehérek, és különösen a krónikus fájdalomban szenvedők körében” – állítja a cikk.

Az egyik változás a viselkedés területén, amit a kutatók megfigyeltek az „az alkoholfogyasztás jelentős csökkenése az orvosi kannabiszról szóló törvény bevezetése után”.

Emellett az egészségi állapot javulása számottevőbb volt azokban az államokban, amelyek jóváhagyták az orvosi kannabisz használatát, és lehetővé tették az emberek számára, hogy a törvényes gyógyszertárakból könnyen megszerezzék a szükséges terméket, szemben azokkal az államokkal, amelyek pusztán az orvosi kannabiszt legalizáló törvényeket fogadták el anélkül, hogy lépéseket tettek volna a betegek hozzáférésének javítása érdekében.

A Pennsylvaniai Egyetem kutatói 1993 és 2016 között a Magatartási Kockázati Tényező Felügyeleti Rendszerből felvett adatokat használták, mely egy az állami egészségügyi osztályok és a Betegségek Ellenőrzési és Megelőzési Központja által vezetett nemzeti felmérés, amiben évente körülbelül 300 000 ember vesz részt. A kutatók az önértékelésen alapuló egészségügyi jelentések szempontjaira összpontosítottak: nevezetesen, hogy az alany „nagyon jó vagy jobb egészségi állapotban” vagy „kiváló egészségi állapotban” van-e, hány napig nem érzi magát fizikailag vagy mentálisan jól, valamint hány napig vannak funkcionális korlátai az egészségi állapotából kifolyólag.

Ami az állami szintű adatokat illeti, a szerzők úgy találták, hogy 23 államban volt orvosi kanabisz törvény a vizsgálati időszak alatt. Csak tizenkettő fogadott el jogszabályokat az aktív gyógyszertárak kifejezett védelme érdekében.

A hónap elején a Health Economics & Policy folyóiratban közzétett megállapítások szerint a széles körű önértékelésen alapuló egészségügyi jelentések enyhén javultak azokban az államokban, ahol az orvosi kannabisz törvényes: „Az orvosi kanabisz törvény önmagában 1,7 százalékkal növelte annak valószínűségét, hogy nagyon jó vagy jobb egészségi állapotról számoljanak be, és 3 százalékkal csökkentette a mentális egészségi problémákkal küzdő napok számát, míg a gyógyszertárak elenyésző hatást mutatnak ”- írják a szerzők

De amikor közelebbről megvizsgálták a mintában szereplő demográfiai adatokat, úgy találták, hogy az orvosi kannabisz törvények kombinációja a gyógyszertárakhoz való hozzáféréssel nagy különbséget okozott egyes csoportok számára. Azok az emberek, akik napi ellehetetlenítő fájdalomról számoltak be, „jelentős javulást” tapasztaltak a fizikai és mentális egészségben, és kevesebb napig voltak korlátozottak az egészségi állapotból kifolyólag. Ráadásul a középiskolásoknál és a nem fehéreknél „nagymértékben csökkent” azon napok száma, amikor tapasztalhatók voltak a fizikai és egészségügyi korlátozások.

„Több esetben – tették hozzá a szerzők – önmagában az orvosi kannabisz törvények bevezetése is az egészségi állapot javulásához vezetett. Például az orvosi kannabisz törvény csökkentette a mentális egészséggel és az egészségi állapotból kifolyó korlátozásokkal járó napok számát a házasok körében, míg azoknál, akiknek középiskolai végzettségnél magasabb végzettségük van, a férfiaknál, és az 54 éven felüli személyeknél csökkent azon napok száma amikor mentális egészségi problémáktól szenvednek. ”

Azt is megállapították, hogy az orvosi kannabiszra vonatkozó törvények „negatívan kapcsolódnak az alkoholfogyasztáshoz, 0,03 százalékkal csökkentik a súlyos alkoholizmus valószínűségét, és 0,8 százalékkal a kockázatos alkoholizmus valószínűségét”.

A tanulmány azt feltételezi, hogy az orvosi kannabisz törvények javíthatják az egészségi állapotot azért, mert az emberek helyettesíthetik a vényköteles opioidokat kannabisszal. Ezt az elméletet támasztják alá más kutatások is.

A kutatók végül azt a következtetést vonták le, hogy a tanulmány arra világít rá, hogy az orvosi kannabisz hozzáférhetőségének legalizálása nem elegendő a múltbeli kutatások során bejelentett terápiás hatások bizonyos szintjének biztosításához. Az államoknak létre kell hozniuk azt a jogi keretet is, ami lehetővé teszi a gyógyszertárak működését, ahol a betegek könnyen és biztonságosan hozzáférhetnek az orvosi kannabiszhoz.

forrás: https://www.marijuanamoment.net/medical-marijuana-laws-improve-health-and-reduce-alcohol-use-for-certain-groups-study-finds/KENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok