körülbelül 3 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Csatlakozz mozgalmunkhoz, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Csatlakozom

Szervezetek egy csapata Marokkóban befejezte egy úttörő öko-épület kiépítését, ami az elektromos hálózattól való teljes függetlenség érdekében a kenderépítészetet és a csúcstechnológiájú napenergia-rendszert ötvözi.

A családi háznak szánt SUNIMPLANT projektet a közelmúltbeli Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma és Marokkói Napenergia Kutatóintézete (Centre de recherche en Energie solaire et Energies Nouvelles) által rendezett „Solar Decathlon” rendezvény programja kapcsán építették meg. A kétévente megrendezésre kerülő nemzetközi verseny a résztvevő hallgatókat a napenergiával működő épületek tervezése és építése területén teszi próbára. A legutóbbi eseménynek a marokkói Ben Guerir település adott otthont, a verseny első alkalommal került megrendezésre az afrikai kontinensen.

Fejlett “űrhajó”

“Ez az “űrhajó” nemcsak Észak-Afrikában előzte meg idejét, hanem a kenderépítésben is egy fordulatot képvisel, amihez hasonló nincs a világon sehol” – mondta Monika Brümmer, német építészmérnök és öko-építész, aki a projektet vezette.

Míg az épületet a vidékfejlesztés ösztönzésére tervezték, a technológiát városi környezetben is alkalmazhatják – jegyezte meg Brümmer.

A spanyol székhelyű Cannabric tulajdonosa, Brümmer egyben az Adrar Nouh (2017), egy nem kormányzati szervezet társalapítója is, amely támogatja az őshonos kender szár használatát a vidékfejlesztés során és a fenntartható foglalkoztatást Marokkó elszegényedett High Rif térségében. Az Adrar Nouh szervezetet Brümmer és Abdellatif Adebibe, a marokkói Rif régió alternatív fejlesztési szakértője indította még 2017-ben .

A kihívás egy kenderkompozit létrehozása volt növényi alapú biogyanták felhasználásával, elkerülve a mű illetve szintetikus összetevőket – mondta Brümmer. A kör alakú épület hengeres burkolata, a minimális expozíciójú 24 külső panel, komfortossá teszi a belső teret mivel optimális hőelvezetést biztosít, valamint a kenderbeton alkotóelemei megfelelő páraháztartást nyújtanak – mondta Brümmer.

Kendertér - cannabric 03

A természet és a csúcstechnológia találkozása

Körülbelül 120 000 dollár bekerülési költségével az épület ára kevesebb volt, mint a verseny legdrágább épületeinek költségének a fele. A 90 nm-es SUNIMPLANT épület a következő jellemzőkkel bír:

  • A dupla rétegű homlokzat helyi forrásból származó kender, föld, puccolán (vulkáni hamu) és mész keverékéből készült; valamint kenderalapú technikai szálakat tartalmazó biokompozitokból, amiket vákuum-injektálási technológiával állítottak elő.
  • Gömb alakú, aerodinamikai külső héj, amely 24 félig rugalmas fotovoltaikus panelt tartalmaz. A DAS-Energy által szponzorált panelek minden oldalon jelen vannak, hogy a napsugárzást és fényt maximálisan hasznosítani tudják, legfeljebb 40%-os veszteséggel.
  • A kender gyapjúból készült ívelt biokompozit panelek növelik a fotovoltaikus panelek teljesítményét azáltal, hogy védelmet nyújtanak hátulról a Ben Guerir félsivatagos régió időjárási szélsőségeitől, ahol tavaly augusztusban és szeptemberben az építési szakasz során az árnyékban mért hőmérséklet elérte akár a 42–46 °C-ot.
  • Nagy teljesítményű üveg a francia Saint Gobain üveggyártótól.
Nemzetközi együttműködés

Brümmer szerint még jobb teljesítmény is elérhető, ha a belső válaszfalak és padlók építésénél az eredeti terveknek megfelelően kenderagyag táblákat használtak volna, és ha egyéb kisebb módosításokat a finanszírozási korlátok miatt nem hagytak volna el.

Nouh Adrar az építészeti tervezéshez járult hozzá, előállította a kender alapanyagokat és közreműködött az épület építése során. A SUNIMPLANT projekt további résztvevői a marokkói Tetouan-ban található Nemzeti Építészeti Iskola és a Nemzeti Ipartudományi Iskola voltak és a német Fraunhofer Center for Silicon Photovoltaics szervezet.


§ Az oldal tartalma kizárólag tájékoztató jellegű és senkit sem szeretne törvénybe ütköző cselekedetek véghezvitelére buzdítani, sem addiktív életformára sarkallni. Kérjük minden helyzetben vedd figyelembe a lakhelyed szerinti törvénykezést és ennek megfelelően a legjobb belátásod alapján cselekedj.
FIGYELEM! EZ A CIKK MÁR TÖBB MINT EGY ÉVES. A CIKKBEN SZEREPLŐ INFORMÁCIÓK EKKOR MÉG NAPRAKÉSZEK VOLTAK, DE MÁRA LEHET ELAVULTAK.
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Ha tetszik a munkánk, csatlakozz mozgalmunkhoz, vagy támogass fő szponzorunk webshopjában történő vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről bővebben itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT, DE NÉLKÜLED NEM TUDUNK LÉTEZNI!
TámogatomCsatlakozom