körülbelül 3 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

A 2016-ban indult Magyar Orvosi Kannabisz Egyesület (MOKE) azt tűzte ki céljául, hogy elősegítse a kannabisznövénnyel és hatóanyagaival végzett hivatalos orvosi és gyógyászati alkalmazások terjesztését. Hosszabb távú céljuk a teljes egészségügyi legalizáció, de egyelőre csak azokat a kannabisz-hatóanyagú gyógyszereket szeretnék bevezetni a magyar egészségügybe, amelyeket Európa számos országában már évek óta sikerrel alkalmaznak. Az egyik ilyen már hazánkban is kezdi megvetni a lábát, igaz, komoly ellenszélben.

A MOKE az egészségügyi érvek mellett gazdasági szempontokat is felvet: Magyarországon sokáig komoly kenderkultúra volt, megvan itthon a szaktudás és a technológiai lehetőség is, hogy az ipari kendertermesztésben kiemelt szereplők legyünk az európai piacon. Látszódnak a nemzetközi trendek is: a legnagyobb gyógyszergyárak nyitnak a kannabisz felé, nagyon komoly pénzek mozdultak meg.

A magyar kendertermesztés is éledezik, az itthon termelt kendert más európai országokba viszik, ott állítanak elő belőle CBD-olajat, amit aztán sokszoros áron hoznak vissza. Emellett a klinikai kutatásokban is erősek vagyunk, a nemzetközi konferenciák rendszeres vendégei a magyar kannabiszkutatók, több izgalmas klinikai vizsgálat is folyik jelenleg Magyarországon.

A MOKE most elsősorban arra koncentrál, hogy további orvosokat nyerjenek meg ügyüknek, ezért olyan programokat szerveznek, ahol elmondhatják szakmai érveiket a kannabisz alapú gyógyszerek, étrendkiegészítők és gyógynövénykivonatok használata mellett. A világban zajló folyamatokat látva Szelestei is arra számít, hogy ez a téma nem kerülheti el sokáig Magyarországot: az orvosi kannabisz legalizációja Dél-Amerika országaitól kezdve Macedónián át Ázsiáig lassan minden régiót elér.

Kendertér - photo 1550791871 0bcd47c97881 1024x683

Azoknak a krónikus vagy maradandó károsodást okozó betegségben szenvedőknek szeretnénk segítséget nyújtani, akiknél a kannabisz alkalmazásától kedvező egészségügyi hatások várhatóak. Magyarországon jelenleg nem működik gyógyászati kannabisz program és még nem történt meg az Európa számos országában már elérhető, kannabinoidokat tartalmazó készítmények törzskönyvezése, ezért a beszerzésük egészségügyileg indokolt esetekben is csak külön igénylés útján történhet. Ehhez az orvosnak hozzá kell járulnia és röviden meg kell indokolnia, hogy miért vár jobb eredményeket a kannabisztól vagy a rendelt készítménytől, mint a hagyományosan alkalmazott gyógyszerektől. A kérelmet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) bírálja el és ezt követően lehet megrendelni a készítményt, amit a beérkezést követően az arra kijelölt gyógyszertárban lehet átvenni.

A jóváhagyást követően támogatást kell igényelni az OEP-nél – amely jelenleg Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőként működik -, a szájspray formájában adagolható szer ugyanis nagyon drága. Havi adagja 500-800 euró (nagyjából 155-250 ezer forint) között mozog. Természetesen garancia nincs arra sem, hogy jóváhagynak egy ilyen kérelmet, mint ahogyan arra sem, hogy ha már jóváhagyták, akkor esetlegesen támogatást adnak e rá. Rögös utak ezek egyenlőre amiket ki kell taposni, de ha a hivatalok látják, hogy nő az igény, akkor esetlegesen ők is tesznek valamit azért, hogy előrébb mozduljanak ezek a dolgok.

Egyszóval bombázni kell az orvosokat és a hivatalokat is ezekkel a kérdésekkel, felvetésekkel, mert akkor elkezdenek vele ők is foglalkozni. Ha bátortalanul susmogva beszélünk róla zárt csoportokban annak semmilyen komolyabb következménye nem lesz csak egymást erősítjük az egyébként is stabil meggyőződésünkben. Miért van egy magyar állampolgárnak kevesebb joga betegségét kannabisszal kezelni, mint a többi európai országban? Miért vagyunk ismét lemaradva? Mert az a filozófiánk, hogy előbb tapossák ki mások az utat? Nem rossz, de azért azt tudni kell, hogy így nem leszünk úttörők soha!

Azoknak akik szívesen aktívan tennének a legalizálásért: #LEGALIZÁLJ!

Részletes tájékoztató az orvosi kannabisz igényléssel kapcsolatosan: Gyógyászati Kannabisz Igénylése

forrás: https://www.hazipatika.com/eletmod/tudomanyos_erdekessegek/cikkek/itthon_is_van_orvosi_marihuana/20170327134640; https://444.hu/2017/03/24/eszrevetlenul-de-az-orvosi-marihuana-mar-magyarorszagra-is-betette-a-labatKENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok