körülbelül 5 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Csatlakozz mozgalmunkhoz, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Csatlakozom

Az eredeti emberszabásúak szárított füvet használtak tüzek készítéséhez, és amíg el nem kezdtek élelmet főzni, az agyméretük sem növekedhetett. Legalább három különféle emberszabású faj találkozott a Hindukus lábánál, mielőtt valódi homo sapiens születhetett. Mindhárom faj Afrikából származott, de teljes mértékben különböző időkből, és ennek következtében génállományuk is sokban különbözött egymástól.

Közel kelet

E találkozásuk helyszíne valószínűleg közel állt az ókori Baktria városhoz, ami évezredeken keresztül a Selyemút egyik fontos oázisa volt, amelyet a görögök és a perzsák „minden város anyjának” tartottak, még ha a mai világtörténelemben ezt a pozíciót Sumér birtokolja.

Kendertér - Delphi tripod 202x300Az emberek a kannabisz bódító hatásait azáltal fedezték fel, hogy a barlangjaikban és búvóhelyeiken tüzet raktak, és a füst elárasztotta azokat. A Delphii Orákulum egy háromlábú állványon ült, amelyet a kannabisz füstjének teregetésére használtak. Mózes egy sátorban ülve lélegezte be a füstöket. Ugyanúgy, mint Szókratész és ugyanígy tették Püthagorasz, és Zarathustra. Mózes idejében ez hamarosan úgy vált ismertté mint ellátogatni a Sínai-hegyre (a füstös hegyekre), ahol a tízparancsolatot és az Exodusszal kapcsolatos tanácsokat kapta.

Soha nem történt zsidó kivonulás Egyiptomból, mivel ezt a történetet akkor hozták létre, amikor a zsidó népek babilóniai rabszolgák voltak. Bosszúdrámának szánták, és annak érdekében jött létre, hogy szellemileg táplálja a rabszolgákat, és a jövőbeli szabadság reményét adja, ami végül az első zoroasztriánus király koronázásának köszönhetően érkezett el, aki a vallásszabadságot építette be.

Jóval azelőtt, hogy ez megtörtént volna, az éghajlatváltozás Baktriát sivataggá változtatta (kétségtelenül az erdőgazdálkodás, a mezőgazdaság és a pásztorkodás terjedésével), és emiatt a Baktria eredeti népe és füvesei az Oxus (Amu-darja) folyó mentén nyugat felé vándoroltak a Kaszpi- és a Fekete-tengerhez.

A történelem ezen pontján ezeket a népeket Yamana néven ismerték. Néhány évszázad elteltével ezek Sakákká, vagy ahogy a görögök hívják őket, szkítákká fejlődtek. Ezen a ponton a kannabiszbódulat bekerül a történelembe, amikor a történelem atyja, Hérodotosz a Sakák égő kannabisz füst belélegzésének kedveléséről dokumentált. Hamarosan az őrölt kannabisz tartalmú tej fogyasztása váltotta ki a füstölést mint elsődleges fogyasztási módszert, mivel így erősebb adagot lehetett a gyógyszerből fogyasztani, és bár hosszabb időbe telt a hatás eljövetele, ez a gyógyszerfogyasztási módszer hatékonyabb és egészségesebb mint a füstölés.

Biblia

Források arra is rámutatnak, hogy az ókori etiópiaiak is előszeretettel fogyasztották, sőt a biblia is megemlíti nem egy helyen.

A kannabiszt héberül kaneh bosemnek hívják, amelyet manapság szkíta szóként azonosítanak, amit Herodotos kannabisznak írt. A Biblia fordítói ezt általában „illatos vesszőnek”, vagyis aromás fűnek fordítják. Miután a szót helyesen lefordították, a kannabisz használata a Bibliában egyértelművé vált. Nagy mennyiséget raktak belőle a papok által használt kenőcsökbe is. Ezt a kenőcsöt többek közt arra is használták, hogy a belső szentélyben vagy a tabernákulumban lévő szent edényeket felkenjék. A szent, zárt tér füstölésére is használták. A kenőcs és az edények illata továbbá a füstölés zárt térben nagyon hatékony eszközei voltak a növény pszichoaktív tulajdonságainak alkalmazására. Mivel csak a főpap léphetett be a tabernákulumba, ez egy számára fenntartott élmény volt, ugyanakkor a papi szolgálat krizmájaként, az egész papság valamilyen módon megtapasztalhatta. Ugyanezt a pszichoaktív krizmát alkalmazták a királyok koronázása közben is.

Kínai feljegyzések

A Shen Nung ősi kínai császár volt, aki körülbelül 5000 évvel ezelőtt élt. Gyakran Yan Yan Császárnak nevezik, aminek szó szerinti jelentése az “isteni gazda”, mert úgy tartják, hogy ő honosította a mezőgazdaságot az ókori Kínában. Széles körben tiszteletben tartják a kínai mitológiában, és a vietnami és a kínai nép ősének tekintik. Shen Nung császárt (kb. i.e. 2700 körül élt) a kínai orvoslás atyjának is tekintik. Mivel kiváló mezőgazdasági termelő volt, és aggódott páciensei miatt, gyógynövényeket keresett a panaszaik kezelésére. A legenda szerint a Shen-Nung saját magán tesztelte a mérgeket és ellenszereiket, majd összeállította a Pen Ts’ao nevű orvosi enciklopédiát. A Pen Ts’ao több száz gyógyszert sorol fel növényi, állati és ásványi világból. Ezen gyógyszerek közt szerepel a kannabisz növény is “ma” néven.Kendertér - ma kender

Európa

Mi kontinensünkön széles körben a kannabisz szívása azonban csak akkor vált népszerűvé, amikor Kolumbusz és legénysége behozta a dohányzást Európába, mikor visszatértek a karibi útjukról, ahol a szokást a helyi lakosoktól vették át. Nem volt nagy lépés a kannabisz származékok dohányhoz való keverése. Az Egyesült Államokban viszont a kannabiszt és a dohányt általában nem keverik. Nyilvánvaló, hogy egészségesebb a dohány mentes fogyasztása.

Valójában elmondható, hogy a kender valahol a Tibeti-fennsík északkeleti részén, a Csinghaj-tó környékén alakulhatott ki és innen hordták széjjel magukkal az emberek a világ többi pontjára. Ez egy rendkívül hosszadalmas folyamat volt aminek a következtében a kender eljutott a ókori Kína majd az afrikai és amerikai kontinensre is. A kendert, azon kívül hogy remek táplálékként, rost forrásként szolgált alapjába véve magasztos papi és királyi szertartásokhoz használták. Európában széles körben Kolumbusz által behozott termékként ismerték meg. Míg csak nem sokkal ezelőttig (röpke 60 év) egy fajgyűlölő fasiszta hajlamú egyén, nevezetesen Harry J. Anslinger, az amerikai kábítószerügyi osztály munkatársának munkássága ki nem szorította ezt az értékes gyógynövényt az egész világról és megkavarta hamis információkkal majd az egész népességet. Ironikus milyen port képes kavarni egyetlen ideológia amely mögött jószerivel egyetlen elmeháborodott ember áll. Emberek nem is tudatosítják, de sokkal nagyobb és még jelenleg is zajló háborút hozott ez magával mint amilyet Hitler vitt véghez.

Ki tudja, végső soron lehet, hogy a tudatmódosító szerek segítették az emberszabásúak továbblépését egy magasabb szintre amit ma embernek nevezünk?

§ Az oldal tartalma kizárólag tájékoztató jellegű és senkit sem szeretne törvénybe ütköző cselekedetek véghezvitelére buzdítani, sem addiktív életformára sarkallni. Kérjük minden helyzetben vedd figyelembe a lakhelyed szerinti törvénykezést és ennek megfelelően a legjobb belátásod alapján cselekedj.
FIGYELEM! EZ A CIKK MÁR TÖBB MINT EGY ÉVES. A CIKKBEN SZEREPLŐ INFORMÁCIÓK EKKOR MÉG NAPRAKÉSZEK VOLTAK, DE MÁRA LEHET ELAVULTAK.
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Ha tetszik a munkánk, csatlakozz mozgalmunkhoz, vagy támogass fő szponzorunk webshopjában történő vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről bővebben itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT, DE NÉLKÜLED NEM TUDUNK LÉTEZNI!
TámogatomCsatlakozom