A kannabisz az 1930-as évekig legális gyógyszer volt Magyarországon
körülbelül 2 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

A kannabiszról valószínűleg mindenki hallott már, és – szigorúan a nagy számok törvénye alapján tippelve – talán a Telex olvasói között is vannak páran, akik a hatását is megtapasztalták. A kannabisz gyógyászati felhasználása kevésbé ismert itthon, pedig több ezren használnak ilyen készítményeket egészségügyi problémáik miatt. Ezekben legtöbbször a kannabisz növény egyik hatóanyaga, a kannabidiol (CBD) nevű vegyület található meg, általában olaj formájában. Nem szabad összekeverni egy másik hatóanyaggal, a betépettség érzését okozó THC-val: a CBD-nek nincs ilyen hatása, és függőséget sem okoz. (Ugyanakkor vannak olyan készítmények, amelyek CBD-t és meghatározott mennyiségben THC-t is tartalmaznak, mert kutatások azt mutatják, hogy bizonyos esetekben együtt jobb a hatásuk.)

Az orvosi kannabisz használatát leggyakrabban rákos betegek fájdalmainak és a kemoterápia utáni hányinger enyhítésére, epilepsziás rohamok ellen, poszttraumás stressz kezelésére, idegrendszeri vagy sorvadásos betegségek (például Parkinson-kor, illetve szklerózis multiplex) tüneteinek enyhítésére javasolják.

Kolerára, epilepsziára, vérmérgezésre
A gyógyászati célú kutatások az elmúlt két-három évtizedben pörögtek fel, többek között annak köszönhetően, hogy a 1960-as években sikerült feltárni a kannabisz két fő hatóanyagának, a THC-nak és a CBD-nek a hatásmechanizmusát. Ma már számos országban engedélyezik az orvosi célra termesztett fű és származékainak receptre történő felírását, rengetegféle készítmény van forgalomban.

De a kannabisz gyógyászati felhasználása egyáltalán nem új dolog, az európai orvoslásban a 19. század közepe óta volt jelen, a legtöbb régi gyógyszerkönyvben lehet találkozni a nevével.

Magyarországon sem volt ismeretlen ismeretlen gyógyszerként a THC-tartalmú kannabisz, különböző formáiban egészen az 1930-as évekig lehetett találkozni vele a patikákban, de erről kicsit később.

A kannabisz orvosi felhasználásának meghonosítását egy William Brooke O’Shaughnessy nevű ír származású sebésznek tulajdonítják, aki az 1830-as években Indiában tanulmányozta a növény egészségügyi hatásait; arra jutott, hogy a kolera, az epilepszia és a vérmérgezés tüneteire is használható a szer, amellett, hogy kiváló étvágyjavító. O’Shaughnessy kutatásait hatalmas érdeklődés övezte, aminek nyomán hamar elterjedt gyógyszerré vált Európában a THC-tartalmú kannabisz. (Persze akkor még nem tudták, hogy mi az a THC.) 1889-ben dr. Edward A. Birch a rangos The Lancet orvosi folyóiratban már arról számolt be, hogy a kannabiszt sikerrel használta opiátfüggő betegeinek kezelésében.

„Úgy gondolom, nem kell aggódnunk a jövőben a veszélyes kábítószerek felírásánál, ha kender is kéznél van.”

Sir Russel Reynolds, Viktória királynő személyi orvosa egyenesen a leghasznosabb gyógyszernek nevezte. Elterjedt nézet, hogy a királynő maga is használt kannabiszt a menstruációs fájdalmak enyhítésére.

OLVASS TOVÁBB: https://telex.hu/eszkombajn/2021/04/05/kannabisz-orvoslas-magyarorszag-gyogyszerKENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok