Legalizálják a marihuánát Mexikóban, de mit szólnak ehhez a drogkartellek?
körülbelül 2 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Kifehérül és megélénkül a gazdaság – a legtöbben ezt várják a marihuána legalizálásától az amerikai országban. Az államnak viszont új ellenfélként számolnia kell a drogkartellekkel, amelyeket ugyan negatívan érint a törvénymódosítás, de belerokkanni azért nem fognak a változásokba.

Mexikóban várhatóan még áprilisban elfogadják a marihuána legalizálásáról szóló új törvényt, alig két évvel azt követően, hogy az ország legfelsőbb bírósága alkotmányellenesnek ítélte a fű betiltását. Andres Manuel López Obrador elnök már meg is erősítette a nyilvánosságnak, hogy amint elé kerül a dokumentum, alá fogja írni azt.

A szabadabb marihuánafogyasztás nem ismeretlen az országban, hiszen 2015 végén már engedélyezték a növény rekreációs célú felhasználását. Ennek értelmében évek óta lehetőség van arra, hogy az emberek otthon füvezzenek, ha ahhoz az alapanyagot maguk termelik meg. Más megoldás nem is nagyon van: kizárólag az otthon előállított füves cigit lehet legálisan elszívni. Mindemellett azt is engedi a törvény, hogy öt grammot mindenki magánál tarthasson, csak az ennél nagyobb mennyiségnél kell büntetésre számítani. Amikor ennek a törvénynek az elfogadásáról vitáztak a döntéshozók, a tervezet támogatói azzal érveltek: nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy az enyhítés hatására hirtelen megnőne a marihuánát fogyasztók száma, ugyanakkor azoknak, akik használják a szert, többé nem kell a feketepiacról beszerezniük azt.

A teljes körű legalizálás hívei is hasonló érveket lobogtattak az utóbbi hónapokban. A CCN-nek Patricia Mercado, a balközép Movimiento Ciudadano (Polgári Mozgalom) szenátora azt mondta, azzal, hogy kriminalizálják a marihuánát, nem segítik a szenvedélybetegek helyzetét, ellenben nagy szolgálatot tesznek a kartelleknek, ugyanis aki füvet venne, kizárólag hozzájuk tud fordulni, mint „kizárólagos forgalmazókhoz”. Mercado hozzátette: annak ismeretében, hogy Mexikó a világ második legnagyobb marihuánatermelő országa, a legalizálás a gazdaságnak is hatalmas lendületet adna, aminek (a koronavírus-járvány okozta beesés miatt) most lenne csak igazán nagy jelentősége.

Az új törvény értelmében a jövőben a 18 évnél idősebbek szabadon fogyaszthatnak marihuánát Mexikóban, egy személy legfeljebb öt növényt termeszthet, ami pedig a birtoklást illeti, 28 grammban maximalizálják azt a mennyiséget, ami egyszerre egy embernél lehet.

Továbbá a növény exportálását is engedélyezik, amitől a gazdaság igazi felélénkülését várják, és ami a feketepiac szereplői számára is új helyzetet teremtene.

OLVASS TOVÁBB: https://24.hu/elet-stilus/2021/04/05/marihuana-legalizal-mexiko-kartell/KENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok