Egy amerikai beteg győzelme a cseh legfelsőbb bíróságon
körülbelül 2 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

A kaliforniai Dave Hodges, aki egy kannabiszt használó beteg, ellen több mint négy évig folytattak eljárást a cseh bíróságok, mert 2016-ban orvosi kannabiszt vitt magával Csehországba. A rendőrök a Cannafest vásáron kapták el.

Hodges 2009-ben nyitotta meg San Jose egyik első orvosi kannabisz-kollektíváját. Ahelyett, hogy letartóztatták és börtönbe vetették volna (ami elmondása alapján az eredeti üzleti terve volt), 2013-ban második helyet is megnyitotta, és aktivistává és vezető hangjává vált az orvosi kannabisz legalizálásának San Jose-ban és az egész országban.

Mivel nem volt hajlandó megfizetni a bírságot és megválni törvényes gyógyszerétől, az esettel a prágai Városi Bíróságnak kellett foglalkoznia. A Városi Bíróság először felmentette Hodges-t, viszont ezt a döntést a felsőbb bíróság hatályon kívül helyezte, másodjára már elítélték az amerikait.

A fellebbezést követően az ügy a Legfelsőbb Bírósághoz került. A legfelsőbb Bíróság december elején úgy döntött, hogy az amerikai elítélése sérthetné az alapvető emberi jogokat. Ezért visszavonta a határozatot, és visszaadta az ügyet a Városi Bíróságnak.

Az amerikai beteg közzétette, hogy minden pénzt, amit a cseh államnak vissza kell adnia neki, adományozni kíván az állam ellen pert indító cseh kannabisz-betegek támogatására.

Hodges a facebookon a következőket nyilatkozta:

Rossz hírt kapott a cellában a cseh kannabisz termesztő legenda

“Megnyertem az ügyemet Csehországban!! Ez egy hosszú történet, ami akkor kezdődött, amikor 2016-ban letartóztattak a prágai Cannafest-en orvosi kannabisz birtoklása miatt, amelyet Kaliforniából hoztam magammal. A múlt hónapban azt mondták nekem, hogy a Legfelsőbb Bíróság számomra kedvezően döntött, viszont mielőtt hivatalossá válna az alsó bíróságnak is meg kell hoznia a hivatalos határozatot. Most már 100%-ban hivatalos! Nem vagyok bűnös, és a Legfelsőbb Bíróság döntése pontosan olyan amire számítottam. Összefoglalva amit mondtak, ha cseh állampolgár lennék, a cselekedetem nem lett volna törvénytelen. Alapvető emberi jogom, hogy hozzáférhessek a gyógyszeremhez a Cseh Köztársaságban. Ha a világ bármely pontjáról jössz és orvosi kannabisz-beteg vagy, magaddal hozhatod a gyógyszeredet Csehországba! (majd ha mindannyian újra utazhatunk…)

Ügyvédem még kidolgozza a részleteket, de az a tervem, hogy a pénzt, amit visszakapok, felajánlom a cseh Medical Marihuana Defense alapnak, hogy felhasználhassák bárkire, akinek jogi problémái vannak az orvosi kannabisszal kapcsolatosan a Cseh Köztársaságban.”

KENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok