körülbelül 2 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Egy, a múlt héten közzétett, tanulmány segít rávilágítani a kannabisz pszichiátriai hatásaira.

A The Lancet Psychiatry által közzétett kutatás megállapította, hogy “a THC akut beadása pozitív, negatív, és egyéb szkizofréniával és más mentális rendellenességekkel összefüggő erős hatású tüneteket vált ki az  egészséges felnőtteknél”. A CNN szerint a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy “a kannabiszban a fő pszichoaktív alkotóelem (THC) egyetlen adagja – ami egyenlő volt egy spanglival – az egyébként egészséges emberekben ideiglenes pszichiátriai tüneteket válthat ki, ideértve olyanokat amiket a skizofréniához társítanak”.

A szerkesztő megjegyzése: Ez csupán egy előzetes tanulmányok alapján készült jelentés. Mint minden tudományos tanulmány, különös tekintettel a kannabisszal kapcsolatos kutatásokra, az eredmények eltérőek lehetnek. Kérünk mindenkit, hogy kezelje ezt a cikket fenntartásokkal… és ha lehet, senki ne szívjon el egy egész spanglit egymagában, amikor először fogyaszt kannabiszt.
A lehangoló tünetek

„Amit elsőként levonhatunk, hogy általában az embernél fennáll annak a veszélye, még ha egészséges is, és csak egyszeri adagot fogyaszt, hogy ilyen tünetekkel szembesüljön” – mondta Oliver Howes, a tanulmány egyik szerzője, ahogy azt a CNN megírta.

„Ezek a tünetek lehangolóak és befolyásolhatják a gondolkodásodat. Előfordulhat, hogy nem viselkedsz majd beszámíthatóan vagy ésszerűen. Ez nem csupán olyasmi, ami a mentális egészségügyi problémákkal küzdő embereket befolyásolna”- tette hozzá Howes, aki a King’s College Londoni Pszichiátriai, Pszichológiai és Idegtudományi Intézet molekuláris pszichiátria professzora.

A kannabiszban a fő pszichoaktív alkotóelem (THC) egyetlen adagja az egyébként egészséges emberekben ideiglenes pszichiátriai tüneteket válthat ki

Howe és kollégái 15 tanulmányt vizsgáltak meg 331 „egészséges” ember bevonásával, akik THC-t és placebót is kaptak. Azt mondta a CNN-nek, hogy meg akarták vizsgálni a THC olyan egyébként egészséges egyénekre gyakorolt hatásait, akiknek előzőleg nem voltak pszichiátriai gondjaik. “Ez lehetővé teszi számunkra, hogy ténylegesen megvizsgáljuk, vajon ezek a kannabisz-összetevők önmagukban pszichiátriai tünetekhez vezethetnek e” – mondta Howe.

További kannabisz kutatások készülnek

A tanulmány az utóbbi évek kannabisszal kapcsolatos tudományos kutatások virágzásának része, ami összekapcsolódik a kannabisz régóta fennálló tilalmát újragondoló kormányokkal és vállalatokkal. Októberben a Georgiai Egyetem kutatói bejelentették, hogy hála a több millió dolláros támogatásnak, megvizsgálják a legalizált orvosi kannabisz hatásait a krónikus fájdalomban szenvedőkre. Tavaly áprilisban, Charles R. Broderick kannabiszbefektető 9 millió dolláros adományt osztott szét a Harvard és az MIT között, hogy támogassa a kannabisz agyra és a viselkedésére gyakorolt ​​hatásának kutatását. Broderick elmondta, hogy az adományhoz az a vágy vezette, hogy „kitöltse a kannabisztudományban jelenlévő kutatási hézagot”.


KENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok