Hivatalos: Marokkó a jövő héten legalizálja a kannabiszt
körülbelül 2 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Csatlakozz mozgalmunkhoz, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Csatlakozom

Marokkó a kannabisz-szövetkezetek létrehozásán alapuló modellt javasol a kannabisz-termelés dekriminalizálása érdekében.

Csütörtökön a Marokkói Miniszterek Tanácsa megvitatta azt a törvénytervezetet, amelynek célja a kannabisz legalizálása, szigorú korlátok között.

A kormány szóvivője elárulta, hogy a tanács a jövő héten jóváhagyja a törvényjavaslatot, ezzel megerősítve, hogy Marokkó valóban legalizálni fogja a kannabiszt.

A törvénytervezet részletei már az ügyben hozott hivatalos döntés előtt kiszivárogtak, mikor a marokkói Morocco Today sajtó közzétett néhány részletet a várható fejleményekről.

A marokkói sajtó szerint a törvénytervezet egy legális kannabiszipar felépítését javasolja a kannabisztermesztők „szövetkezetekké” szervezése által, amelyek a terményüket helyi vagy nemzetközi „feldolgozó” vállalatoknak értékesítenék.

A törvénytervezetből kiderül a marokkói kannabiszipar nagysága. Marokkó kormánya úgy véli, hogy az ipar majdnem kétszer olyan terjedelmes, mint a BBC korábbi becslései, amelyek 8 milliárd dolláros piacot azonosítottak.

A törvénytervezet a marokkói tiltott kannabisz-kereskedelem nyereségét 15 milliárd dollárra becsüli. Ez a nyereség jelenleg elsősorban a szervezett bűnözői csoportok és a kábítószer-kereskedők kasszájába áramlik. Becslések szerint a kannabisz jelenlegi illegális státusza miatt a gazdák együttesen félmilliárd dollárt keresnek, míg a kábítószer-kereskedők csaknem 14,5 milliárd dollárt.

A tervezet részletei

Úgy fest, hogy Marokkó egy új modellt kíván létrehozni, amely a gazdák szövetkezetein alapul, miközben szigorúan ellenőrzi a terméssel kapcsolatos eseményeket. Marokkó kormánya a törvényjavaslat egyik indítékaként kiemelte az illegalitás által hátráltatott több ezer gazda sorsát.

A törvénytervezet nem javasolja a kannabisztermelés engedélyezését Marokkó egész területén, hanem csak a Rif-hegység hat régiónak, amelyek jelenleg is különleges státusszal rendelkeznek, tervezik engedélyezni a legális kannabisz előállítását.

Franciaország nyilvános konzultációt indít a kannabisz legalizálását illetően

A kiszivárgott törvényjavaslat 7. cikke szerint Marokkó megköveteli, hogy a kannabisztermesztők engedélyért folyamodjanak, marokkói állampolgársággal rendelkezzenek, nagykorúak legyenek, és Marokkó hagyományos kannabiszt termelő régióiban éljenek.

A törvénytervezet egy nemzeti ügynökség létrehozását javasolja, amely a legális kannabisz-kereskedelem felügyeletéért fog felelni. A 15. és 16. cikk szigorúan szabályozott piacot fed fel, konkrét intézkedésekkel a kannabisznövények biztonságos tárolásának és feldolgozásának biztosítása érdekében.

A kiszivárgott törvénytervezet 31. cikke szerint az “Indiai kenderrel végzett tevékenységek szabályozásának nemzeti ügynöksége” figyelemmel kíséri és szabályozza majd Marokkó kannabisz-kereskedelmét – jelentette a Morocco Today francia nyelvű kiadása.

A marokkói termelés az “orvosi, gyógyszerészeti és ipari célú” kannabiszra összpontosítana, és csak Marokkóban bejegyzett vállalatok számára tenné lehetővé a forgalomba hozatali, kiviteli, vagy behozatali engedélyek megszerzését.

A tervek szerint jövő héten jóváhagyásra kerülő törvénytervezet kapcsán sok minden továbbra sem világos.

§ Az oldal tartalma kizárólag tájékoztató jellegű és senkit sem szeretne törvénybe ütköző cselekedetek véghezvitelére buzdítani, sem addiktív életformára sarkallni. Kérjük minden helyzetben vedd figyelembe a lakhelyed szerinti törvénykezést és ennek megfelelően a legjobb belátásod alapján cselekedj.
FIGYELEM! EZ A CIKK MÁR TÖBB MINT EGY ÉVES. A CIKKBEN SZEREPLŐ INFORMÁCIÓK EKKOR MÉG NAPRAKÉSZEK VOLTAK, DE MÁRA LEHET ELAVULTAK.
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Ha tetszik a munkánk, csatlakozz mozgalmunkhoz, vagy támogass fő szponzorunk webshopjában történő vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről bővebben itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT, DE NÉLKÜLED NEM TUDUNK LÉTEZNI!
TámogatomCsatlakozom