Franciaország nyilvános konzultációt indít a kannabisz legalizálását illetően
körülbelül 4 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Csatlakozz mozgalmunkhoz, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Csatlakozom

Franciaország, annak ellenére, hogy Európa legnagyobb kannabisz fogyasztója, a kontinens szinte legszigorúbb törvényeivel rendelkezik a kannabisszal szemben. A törvény ezen hibás elrettentő hozzáállására reagálva a teljes politikai spektrum képviselőinek egy csoportja kezdeményezést indított a probléma megvitatásának elmozdítása érdekében.

A képviselők azon törekvésének első lépése, hogy ösztönözzék a francia politikusok nyitottabbá válását a kannabisz legalizálása felé, egy január 13-án indított polgári konzultáció volt. Az Assemblée Nationale weboldalán több mint 175 000 ember válaszolt eddig – összehasonlításképp átlagosan 30 000 válasz érkezik az ilyen fajta konzultációkra.

Ennek a február 28-ig tartó konzultációnak két célja van: a francia közvélemény kannabiszról alkotott véleményének jobb megértése, továbbá annak megértése, hogy milyen törvénykezést szeretnének az állampolgárok a kannabisszal kapcsolatosan.

A konzultáció tucatnyi kérdést tesz fel, köztük olyanokat mint: “Ön szerint a kannabiszra vonatkozó jelenlegi törvénykezés hatékony a kábítószer-kereskedelem elleni küzdelemben?” és “Ön szerint a kannabisz fogyasztás kockázatai megegyeznek-e, súlyosabbak vagy kevésbé súlyosak, mint az alkoholfogyasztás kockázatai?”

“Azért használjuk ezt a kérdőívet, hogy több adathoz juthassunk hozzá azzal kapcsolatosan, hogy mit gondolnak az emberek, mint általában a közvélemény-kutatások segítségével” – mondta Caroline Janvier a La République En Marche párt (LREM) képviselője és a kannabisz parlamenti bizottságának tagja.

“Talán megerősíti azt a meggyőződésünket, hogy Franciaország politikusai kevésbé szimpatizálnak a szabadidős kannabisz használatával, mint a nyilvánosság” – mondta.

Az egymást követő francia kormányok határozottan ellenezték a dekriminalizációt. Amikor a miniszterelnöki hivatal gazdasági tanácsadó csoportja 2019-ben jelentést tett közzé a „tilalom kudarcáról”, javasolva a kannabisz legalizálását, a kormány határozottan reagált. “Ellenzem a kannabisz legalizálását” – mondta Agnès Buzyn akkori egészségügyi miniszter. “Jelenleg heves kampányt folytatok a dohányzás ellen, ezért nem fogom dekriminalizálni a kannabiszt, aminek ugyanaz a hatása, mint a cigarettának.”

“A kábítószerek szarok” – mondta Gérald Darmanin belügyminiszter, amikor 2020 szeptemberében kérdezték a témában. “Nem fogjuk legalizálni ezt a szart.”

„A vita feltételeinek módosítása”

Franciaországban a legmagasabb a kannabisz-fogyasztás aránya Európában. 2016-ban a 15–64 éves francia emberek 41 százaléka fogyasztott legalább egyszer – szemben a 18,9 százalékos európai átlaggal.

„A kannabiszhasználat annyira elterjedt a társadalomban, hogy erre politikai szinten kell válaszolnunk ”- mondta Robin Reda, a Les Républicains jobboldali párt képviselője és a kannabisz parlamenti bizottságának elnöke. “Senki sem örülhet a jelenlegi törvénykezésnek, amikor ez az elnyomó álláspont nyilvánvalóan nem működik.”

A képviselőház megszavazta a szövetségi szintű kannabisz legalizációs törvényjavaslatot és a MORE törvényt

“Elsődleges célunk a vita feltételeinek módosítása” – mondta Janvier. “Sok politikus szerint ez nem egy kardinális kérdés, de Franciaország évente 568 millió eurót fordít a kannabisz-kereskedelem elleni küzdelemre.”

A kannabisztámogatók gyakran azzal érvelnek, hogy ez egy gyógyszer, ami hasznos az egészségügyben. Több mint 30 ország engedélyezte terápiás alkalmazását. Amíg képviselő volt, Olivier Véran egészségügyi miniszter módosítást terjesztett elő, amely lehetővé tenné Franciaország számára, hogy kísérletezzen az orvosi kannabisszal.

A kormány viszont a lehető legnagyobb mértékben lelassította ezt a végrehajtási folyamatot és végül csak 2020 októberében adott zöld utat a törvénykezésnek.

“Nagy a szakadék aközött, amit a képviselők hajlandók meglépni, és amit a kormány hajlandó meglépni” – mondta Reda. “Állítólag hatályba lép a terápiás használat kísérletezéséről szóló módosítás, de meggyőződésem, hogy a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy keresztbe tegyen, és biztosítsa, hogy a lehető legkevesebb ember használhassa a kannabiszt ezen a kísérleti alapon.”

Nem csak az érintett betegek csalódottak: hanem azok a francia kannabisztermelők is, akik arra építettek, hogy pénzt tudnak keresni abból, amit a jogszabályok engedélyeznek. Lehetővé teszik a kannabisznövény termesztését, feltéve, hogy legfeljebb 0,2% THC-t tartalmaz, ami a kannabisz pszichoaktív összetevője. Másik oldalon viszont tilos a CBD-t tartalmazó kannabiszvirágzat, aminek pihentető és nem kábító hatása van.

“A terápiás kannabiszról szóló jelentésünkben egy francia előállítási folyamat létrehozását javasoljuk” – mondta Reda. “Ez lehetővé tenné Franciaország számára, hogy elkerülje a külföldi termelőktől való függést, jobban ellenőrizhetővé tenné a termékek minőségét, és további jövedelemforrást biztosítson a francia gazdák számára.”

A kannabiszról szóló nyilvános konzultáció során megvizsgálják az egészségügyi kockázatokat, az illegális kereskedelem következményeit és a biztonsági problémákat. „Különféle megoldásokat szeretnénk letenni az asztalra; talán nem mindannyian értünk majd egyet a felmerülő válaszokkal, de mindenesetre sokan azt gondoljuk, hogy a jelenlegi status quo elfogadhatatlan ”- mondta Reda.

A konzultáció eredményeit áprilisban egy jelentésben teszik majd közzé.

Macron kizárta a kannabisz legalizálását, amíg hivatalban van. De a legalizálást támogató képviselők által végzett munka célja, hogy “hatással legyen” a 2022-es elnökválasztási kampányra.

§ Az oldal tartalma kizárólag tájékoztató jellegű és senkit sem szeretne törvénybe ütköző cselekedetek véghezvitelére buzdítani, sem addiktív életformára sarkallni. Kérjük minden helyzetben vedd figyelembe a lakhelyed szerinti törvénykezést és ennek megfelelően a legjobb belátásod alapján cselekedj.
FIGYELEM! EZ A CIKK MÁR TÖBB MINT EGY ÉVES. A CIKKBEN SZEREPLŐ INFORMÁCIÓK EKKOR MÉG NAPRAKÉSZEK VOLTAK, DE MÁRA LEHET ELAVULTAK.
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Ha tetszik a munkánk, csatlakozz mozgalmunkhoz, vagy támogass fő szponzorunk webshopjában történő vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről bővebben itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT, DE NÉLKÜLED NEM TUDUNK LÉTEZNI!
TámogatomCsatlakozom