körülbelül 3 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Csatlakozz mozgalmunkhoz, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Csatlakozom

Ez egy hatalmas hír. A horvát parlament egy olyan törvényről készül szavazni, amely engedélyezné a rekreációs kannabisz értékesítését az ország egész területén, még ezen a héten, amennyiben elfogadják a törvényjavaslatot. Minden állampolgár kilenc növényt termeszthetne saját felhasználásra, beleértve a magas THC-tartalmú növényeket.

A kannabisz legalizálása kicsit olyan, hogy nem feltétlenül egyezik amit mondanak és amit tesznek. Ennek ellenére ez a kicsi európai állam még hamarabb érhet célba mint Luxemburg ami a kannabisz legalizálását illeti. A régóta várt lépés már akár a héten is megtörténhet!

A rekreációs célú kannabiszreform harcát az elejétől kezdve egy női politikus vívja, aki nem más mint Mirela Holy. “Amikor néhány évvel ezelőtt elkezdtem róla beszélni, a reakciók borzasztóak voltak, de a dolgok megváltoztak. Az embereket oktatni kell, majd meg kell változtatni a hozzáállásukat.” mondta Mirela Holy a Horvát RTL Direkt-nek

Horvát kannabisz helyzet

Mirela Holy a horvát ORaH párt alapítója és vezetője. 2011 és 2012 között Horvátország környezetvédelmi minisztere volt, ezáltal ő volt az első és a mai napig egyetlen nő ebben a pozícióban. Ezenkívül Mirela a homoszexuális emberek elkötelezett pártfogójaként is ismert.

“A kannabisz legalizálása pozitív hatással lesz a turizmusra” állítja Mirela. És hogy, mennyit haladtak előre a horvát emberek a kannabisz legalizálása felé az elmúlt években? 2013 óta a kannabisz birtoklását és használatát kis pénzbírsággal míg a termesztőket rövid börtönbüntetéssel sújtják. Az orvosi kannabisz használata 2015. október 15-e óta teljesen legális rákos, szklerózisos, AIDS és egyéb ritka betegségek esetén.

2012 óta a kannabisz legalizálásának esélye Horvátországban nagyon megnőtt, viszont eddig a szigorú törvények megakadályozták a termelést és az értékesítést a vállalkozók számára. Szem előtt kell ugyanis tartani, hogy a kannabisz forgalmazását és termesztését mai napig 15 év börtönbüntetéssel büntetik a horvát jogrendszer szerint.

A Mirela törvényjavaslata a következő módosításokat tartalmazza:

  • Legfeljebb 9 magas THC tartalmú növény lenne megengedett egy főre háztartásonként
  • Egy hibrid magán/állami forgalmazási rendszer kialakítása az előállításhoz és kiskereskedéshez
  • Egy hatalmas terv a kender erőforrásként történő beiktatására, valamint a termelés/szállítás/innováció teljes láncának kialakítására

“A kendernek nagy a gazdasági potenciálja, és mivel kimagasló szerepe van abból a szempontból, hogy tisztítja a talajt, és akár négyszeres mennyiségű szén-dioxidot von ki a levegőből, az éghajlatváltozás elleni küzdelemben is fontos szerepet játszik. Óriási a gazdasági haszna, mint a tudomány fejlődése, mint a kozmetikumok gyártása szempontjából.” mondja Mirela.

Végül szóljunk a THC-ról pár szót.

Messze a szokásos THC tiltó félelmektől a leginkább terápiás potenciállal bíró tetrahidrokannabinol nem egy mumusként van tálalva a horvát politika előtt.

Mirela hangja leckét ad a világnak egyenesen Európa szívéből, mutatva, hogy a bátorság származhat az állampolgárok jóakaratából és a tisztánlátásából.

„A rászokás lehetősége alacsonyabb, mint a nikotin vagy alkohol esetében, és tudomásom szerint senki sem halt meg természetes kannabisz túladagolás következtében, de vannak olyan előítéletek, amelyeket bizonyos csoportok és iparágak érdekei motiválnak.” állítja Mirela Holy

2 órányi repülésre bármelyik európai fővárostól, Horvátország mutatja nekünk az utat, és az első olyan európai állammá válhat, amely széles körben megnyitja a kannabiszpiacot.

Ez leghamarabb a héten történhet meg, így akkor már csak egyetlen kérdés maradt: “Hol tanulhatok meg horvátul?”


§ Az oldal tartalma kizárólag tájékoztató jellegű és senkit sem szeretne törvénybe ütköző cselekedetek véghezvitelére buzdítani, sem addiktív életformára sarkallni. Kérjük minden helyzetben vedd figyelembe a lakhelyed szerinti törvénykezést és ennek megfelelően a legjobb belátásod alapján cselekedj.
FIGYELEM! EZ A CIKK MÁR TÖBB MINT EGY ÉVES. A CIKKBEN SZEREPLŐ INFORMÁCIÓK EKKOR MÉG NAPRAKÉSZEK VOLTAK, DE MÁRA LEHET ELAVULTAK.
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Ha tetszik a munkánk, csatlakozz mozgalmunkhoz, vagy támogass fő szponzorunk webshopjában történő vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről bővebben itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT, DE NÉLKÜLED NEM TUDUNK LÉTEZNI!
TámogatomCsatlakozom