Mire jók az egyes kannabisz fajták, szóljanak a terpének.
körülbelül 12 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Csatlakozz mozgalmunkhoz, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Csatlakozom

Ha megtanulod használni az orrodat, egyszer s mindenkorra kiszállhatsz az indica vs sativa vitából, és azonnal a saját magad kender-szakértőjévé válhatsz. A legtöbb kenderfogyasztó megelégszik azzal, ha tudja, hogy amit használ az indica (ami a kanapéhoz láncol), vagy sativa (ami felemelő érzést nyújt, vagy épp segít összpontosítani). Sokan a mai napig abban a tévhitben élnek, hogy a CBD és THC aránya teszi a törzset indica, vagy sativa fajtává. Vagy épp nem értik, hogyan lehetséges, hogy egy alacsonyabb kannabinoid tartalmú törzs erősebb, mint a másik, ami magasabb kannabinoid tartalommal bír.

Végeredményben viszont mindenkinek megvan a saját véleménye a „legjobb” törzset illetően, és mivel széles a választék, hogyan is lehet az ember biztos benne, hogy igaza van? Az igazság viszont nagyon szubjektív, főleg amikor a kenderről beszélünk, mert a kendernek megvan a saját módja arra, hogy megmondja neked, hogy melyik törzs számodra a legmegfelelőbb. A válasz a dilemmára a terpénekben keresendő.

És még ennél is több van a ‘tökéletes’ kannabisz mögött, mivel a tanulmányok bebizonyították, hogy a sativa nem mindig segít koncentrálni, és hogy egyes indica fajták akár energizálhatnak is.

Ennek tudatában ezt a vitát le is lehet zárni egyszer s mindenkorra. Ami jó nekem, nem biztos, hogy jó neked.

Szóval mik azok a Terpének?

A terpének olyan aromás olajok, amik ugyanazon mirigyekben választódnak ki, amelyek a kannabinoidokat is termelik, és amelyek az egyes kannabiszfajták jellegzetes illatáért, ízéért felelősek.

Más erős illatú növényekkel és virágokkal ellentétben a kannabiszban a terpének termelése elsősorban adaptív célokat szolgál: a károkozók elijesztésére és a beporzók csalogatására. Számos tényező befolyásolja a terpének termelését, ideértve az éghajlatot, az időjárást, az érlelést, a használt trágyákat, a talaj típusát, de még a napszakok is. Eddig körülbelül 200 különféle terpént azonosítottak a kannabisz növényben, és minden törzs, de még a törzseken belül az egyedek is egyedi terpén profillal rendelkeznek.

A terpének kulcsszerepet játszanak a különféle kannabisz törzsek pszichés- és gyógyhatásában. Egyes terpének elősegítik a relaxációt és a stresszoldást, míg mások elősegítik a fókuszt és az éberséget. A mircén például számos pihentető kannabisz törzsben megtalálható, mint például a Blueberry. A terpinolént általában felemelő, energizáló törzsekben találhatjuk nagyobb mértékben, mint például a Jack Herer.

Bármely adott terpén hatásprofilja megváltozhat más vegyületek jelenlétében a társas hatás jelenségnek köszönhetően. Több kutatásra van szükség ahhoz, hogy megértsük az egyes terpének hatásait, más terpének jelenlétében.

Dr. Ethan Russo 2011. szeptemberi jelentése a British Journal of Pharmacology-ban a terpenoidok széles körű terápiás tulajdonságait tárgyalja, amelyek jellemzően hiányoznak a „tisztán CBD” tartalmú termékekből. Kiderült, hogy a terpének egészségesek az ember, valamint a növények számára is.

Számos kannabisz elemző laboratórium már teszteli a terpéntartalmat is, így jobb képet kaphatunk arról, hogy egy törzs milyen hatással bír. A szinergikus hatások korlátlan kombinációival a terpének mindenképpen új tudományos és orvosi területeket nyitnak a kannabisz kutatásban.

Noha az indica és a sativa besorolás könnyű módon osztályozhatóvá teszi a kannabisz törzseket, a növény terpén profilja az, ami valódi képet ad arról, hogy milyen hatással bír az adott törzs, azon belül egyed.

Sativa vs Indica
A kannabiszban található öt leggyakoribb terpén, ízeik, valamint más gyümölcsök és gyógynövények, amelyekben megtalálhatók.
A kannabiszban található öt leggyakoribb terpén, ízeik, valamint más gyümölcsök és gyógynövények, amelyekben megtalálhatók.

Sativára gondolva egy citrusos illatot képzelj el, míg az indica fajták a szegfűszegre vagy a fenyveserdőkre emlékeztetnek. Időnként a kannabisz a sör illatára hasonlít, mert mircént tartalmaz, ami a komlóban is megtalálható egyik terpén! Ne feledd, hogy az 50% (vagy annál magasabb) mircén-tartalom, a nyugtató tulajdonságainak köszönhetően, egy törzset indika fajtává teszi! Tehát ha a törzs komló illatú, akkor az segít ellazulni. A sativa citrusos illata a limonén terpénnek köszönhető, amely kiemelkedő olyan törzsekben, mint például a Super Lemon Haze.

“A mangó (amiben mircén található) fogyasztása 30 perccel a kannabisz fogyasztása előtt jelentősen fokozza a hatást.”

A Steep Hill Labs jelenleg a terpén mozgalom atyja; kutatásai során olyan törzsprofilokat hoztak létre amik segíthetnek a különféle terpének és hatásuk megismerésében. Steep Hill megítélése szerint “az 50% limonéntartalom teszi a törzset sativa fajtává, míg az 50% micréntartalom teszi a törzset indica fajtává”.

A hibridek egyfajta szürke terület: jellemzően minden, ami a 70/30 aránynál alacsonyabb – például a 60/40 vagy a 50/50 arány – nem domináns, vagy kiegyensúlyozott hibridnek tekinthető. Dr. Kymron deCesare, a kaliforniai Steep Hill-Halent laboratórium kutatója azt mondja: „A sativa és indica kifejezések csak a kannabisz törzs fizikai tulajdonságainak leírására egy adott környezetben érvényesek igazán, és nem annyira megbízhatóak annak leírásában, hogy egy adott törzs felemelő érzést nyújt-e vagy inkább testi, a kanapéhoz szögező élményt”

A kannabiszban található legfőbb terpének, azok tulajdonságai és gyakori alkalmazási területei
A kannabiszban található legfőbb terpének, azok tulajdonságai és gyakori alkalmazási területei
1. Mircén – PIHENTETŐ

A mirecén a legnagyobb mennyiségben jelenlévő terpén a kannabiszban, és a természetben leginkább itt található meg. Valójában egy tanulmány kimutatta, hogy egyes törzsekben a mircén teljes terpén profil akár 65% -át teszi ki.

A mircén illata gyakran édeskés, földes illatokra emlékeztet, hasonló a szegfűszeghez. Ugyanakkor gyümölcsös, vörös szőlő szerű aromája van.

A mircén nyugtató hatású és hasznos lehet a gyulladás és a krónikus fájdalom csökkentésében, ezért általában a rákkezelés során javasolják kiegészítőként.

A mircénben gazdag törzsek a Skunk XL, a White Widow és a Special Kush.

2. Limonén – ENERGIZÁLÓ

A limonén a második legnagyobb mennyiségben jelenlévő terpén a kannabiszban, de nem feltétlenül van jelen minden törzsben.

Ahogy a neve is mondja, a limonén citrusos illatot idéz elő, amely hasonlít a citromra, ami nem meglepő, mivel az összes citrusféle nagy mennyiségben tartalmazza ezt a vegyületet. A limonént gyakran használják kozmetikumokban és tisztítószerekben egyaránt.

Terápiás hatásait tekintve a limonén hangulatjavító és stresszoldó hatással bír. A kutatók azt is megállapították, hogy gombaellenes és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, továbbá egy tanulmány szerint a limonén szerepet játszhat a daganatok csökkentésében is.

Azok a törzsek, amelyek nevükben tartalmazzák a „citrom” vagy „savanyú” kifejezéseket, általában limonénben gazdagok. Néhány jó példa erre a Sour Diesel, Super Lemon Haze, Durban Poison, Jack Herer és a Jack the Ripper törzsek.

3. Linalool – RELAXÁLÓ

Ha valaha azon tűnődtél, hogy mi teszi a kannabisz illatát olyanná amilyen, akkor tudd, hogy ezért a mircén és a linalool a felelős. Fűszeres és növényi illatával ez a terpén az egyik leggyakoribb a kapható törzsek többségében, és a mircénnel együtt alkotják a megszokott szúrós és fűszeres kannabiszra jellemző illatot.

A linalool megtalálható továbbá a levendulában, mentában, fahéjban és korianderben is. Érdekes, hogy ugyanúgy, mint ezek az aromás gyógynövények, a linalool szintén nyugtató és pihentető hatású.

Artritisztől, depressziótól, rohamoktól, álmatlanságtól, de akár rákban szenvedő betegek is enyhülést tapasztaltak ezen csodálatos terpén használata során.

Néhány jól ismert linalool dús törzs az Amnesia Haze, a Special Kush, a Lavender, az LA Confidential és az OG Shark.

4. Kariofilén – TESTI HATÁS

Fűszeres és borsos illatával az egyik legismertebb terpén. A kariofilén megtalálható a fekete borsban, a fahéjban, a szegfűszegben továbbá olyan fűszerekben, mint például az oregánó, a bazsalikom és a rozmaring.

A béta-kariofilén kötődik a CB2 receptorokhoz, ami a gyulladásgátló gyógyszerek és krémek kedvelt alkotóelemévé teszi. A karofilén az egyetlen terpén, amely kötődik a kannabinoid receptorokhoz.

A fájdalomcsillapító és szorongáscsillapító tulajdonságai mellett néhány tanulmány kimutatta, hogy a kariofilénnek nagyon ígéretes szerepe van az alkoholfüggőség rehabilitációjában.

A tudósok egy csoportja kutatásokat végzett egereken és megállapította, hogy ez a terpén csökkenti az önkéntes alkoholfogyasztást. Még az alkohol elvonási tüneteinek kezelésére is ajánlották a kariofilént.

Az olyan törzsek, mint a Super Silver Haze, a Skywalker és a Rock Star gazdagok kariofilénben.

5. Pinén – FÓKUSZ JAVÍTÓ

Ez a terpén a fenyőfák illatát adja, mivel nagy mennyiségben van bennük jelen. Egyéb pinénben gazdag növények közé tartozik a rozmaring, a narancshéj, a bazsalikom, a petrezselyem és természetesen a kannabisz.

Sok máshoz hasonlóan a pinén-terpének gyulladásgátló hatásúak.

Segítik a légáramlást és javítják a légzésfunkciókat, miközben csökkentik a túlzott THC-fogyasztás okozta memóriavesztést. Ez furcsának hangozhat, mivel a kannabiszról beszélünk, de ha a törzs gazdag alfa- és béta-pinénben, az akár az asztmában szenvedőkön is segíthet.

A pinén az artritiszben, a Crohn-betegségben, de még a rákban szenvedő betegek számára is jótékony hatású lehet.

A törzsek, amelyek nagyszerű forrásai ennek a terpénnek a következők Jack Herer, Strawberry Cough, Blue Dream, Island Sweet Skunk, Dutch Treat és Romulan.

 

További terpének

6. Alfa-bisabolol

Az alfa-biszabololnak (levomenolnak és biszabololnak is nevezik) kellemes virág aromája van. Az alfa-bisabolol az orvosi székfű, köznapi nevén a kamilla illóolajának egyik meghatározó komponense, azonban más növényekben is számottevő mennyiségben fordul elő. Nagy arányban tartalmazza többek közt a brazíliai Candeia-fa (Vanillosmopsis erythropappa) illóolaja, amely gyakran a természetes bisabolol előállításának alapanyagául is szolgál.

Ezt a terpént elsősorban a kozmetikai ipar használja, ám az utóbbi időben felkeltették a kutatók figyelmét állítólagos orvosi előnyei.

Az alfa-biszabolol hatásosnak bizonyult bakteriális fertőzések és sebek kezelésében, és kiváló antioxidáns, irritációgátló és fájdalomcsillapító tulajdonságokkal rendelkezik.

Megtalálható olyan törzsekben, mint a Harle-Tsu, Pink Kush, Headband, OG Shark, and ACDC.

7. Eukalyptol

Cineole néven is ismert, az eukaliptol az eukaliptusz fa elsődleges terpénje. Mentol tónusú illata van, de a legtöbb kannabisz törzsben csak nyomokban van jelen. Átlagosan körülbelül 0,06% -át teszi ki egy teljes kannabisz terpén profilnak.

Az eukaliptolt széles körben használják a kozmetikumokban és az orvostudományban. Orvosi értékét tekintve az eukaliptol enyhíti a fájdalmat, de lelassítja a baktériumok és a gombák növekedését is.

Bár a kutatás még korai szakaszban van, ez a terpén ígéretesnek mutatkozik az Alzheimer-kórral szemben is.

Napi adagját az eukaliptolnak olyan törzsekkel pótolhatod, mint a Super Silver Haze és a Headband.

8. Transz-nerolidol

Ez egy másodlagos terpén, elsősorban olyan virágokban található meg, mint a jázmin, a citromfű és a teafaolaj. Illata rózsa, citrom és alma tónusok keveréke, és általában fás és citrus jellegű.

A transz-nerolidol leginkább a parazitaellenes, antioxidáns, gombaellenes, rákellenes és antimikrobiális tulajdonságairól ismert.

Az olyan törzsek, mint a Jack Herer, az Sweet Skunk és a Skywalker OG gazdagok nerolidolban.

9. Humulén

A humulene az első számú komlóban található terpén és aromáját földes, fás és fűszeres jegyek alkotják.

A kannabisz mellett megtalálható szegfűszegben, zsályában és fekete borsban is.

Számos orvosi tulajdonsággal rendelkezik. Ezenkívül hatékonynak bizonyult az étvágy csökkentésben, ami potenciális súlycsökkentő szerré teheti.

Továbbá, mint sok más fent említett terpén, a humulén szintén gyulladáscsökkentő, enyhíti a fájdalmat és harcol a bakteriális fertőzések ellen.

A humulén olyan törzsekben található meg, mint a White Widow, Headband, Girl Scout Cookies, Sour Diesel, Pink Kush és Skywalker OG.

10. Delta 3 Carén

Ez a terpén számos növényben megtalálható, mint például a rozmaring, bazsalikom, paprika, cédrus és a fenyő. Aromája édes és a ciprus illatához hasonlít.

Orvosi tulajdonságainak vizsgálatakor a Delta 3 carén hasznosnak bizonyult a törött csontok gyógyításában, ami reményt ad az oszteoporózisban, ízületi gyulladásban de még fibromialgiában szenvedő betegek számára is.

Érdekes módon a Delta 3 carén serkenti a memóriát és segíti az emlékek rögzítését is. Ez fontos szempont az Alzheimer-kór gyógyítása területén.

11. Kámfén

A kámfén illata legjobban a fenyőtüske, földes, pézsmás és nedves erdei illatokra hasonlít. A kámfén aromáját gyakran összetévesztik a mircénnel, ami a kannabisz illatának a védjegye, mivel legtöbben így ismerjük.

A Camphene nagy potenciállal rendelkezik az orvostudomány területén. C-vitaminnal keverve erős antioxidánssá válik, és a hagyományos gyógyászatban széles körben használják helyileg olyan bőrproblémák esetén, mint az ekcéma és a psoriasis.

Legfőbb előnye azonban abban rejlik, hogy csökkentheti a koleszterin és triglicerid szinteket, amik számos szív- és érrendszeri betegséghez köthetők.

A kámfén jelen van a Ghost OG, a Strawberry Banana és a Mendocino Purps fajtákban.

12. Borneol

Gyógynövényes és mentolos illatával a borneol olyan gyógynövényekben található meg, mint a rozmaring, a menta és a kámfor.

Ez a terpén kiváló természetes rovarriasztó, ami hatékonnyá teszi olyan betegségek megelőzésében, mint például a nyugat-nílusi vírus, amit kullancsok, bolhák, szúnyogok stb. terjesztenek. Ráadásul egy tanulmány szerint a borneol az emlőrákos sejteket is elpusztítja.

A magas borneol tartalmú törzsek az Amnesia Haze, Golden Haze, a K13 Haze.

13. Terpineol

A terpineol aromája virágszerű, ami az orgonára, almavirágra és citromra emlékeztet. A terpineol olyan ízű, mint az ánizs és menta.

A terpineol kellemes illatának köszönhetően a parfümök, a kozmetikumok és az ételek általános alkotóeleme.

Jól ismert relaxáns hatásáról, és általában véve felelős a hírhedt kanapéhoz szögező hatásért, amelyet gyakran az indica törzseknek tulajdonítanak. A terpineol gyógyászati előnyei között szerepelnek még az antibiotikus és antioxidáns tulajdonságai is.

Megtalálható a Girl Scout Cookies, a Jack Herer és az OG Kush fajtákban.

14. Valencén

Ez a terpén a nevét az édes valenciai narancsról kapta, amiben nagy mennyiségben van jelen. Édes citrusos aromájával és ízével rovarriasztóként is használják.

Annak ellenére, hogy nem sokat tudunk a valencénről, tudjuk, hogy olyan törzsekben található meg, mint a Tangie és az Agent Orange.

15. Geraniol

A kannabiszon kívül a geraniol megtalálható a citromban és a dohányban is. Illata a tollborzfű, az őszibarack és a szilva keverékére hasonlít.

Általában aromás fürdőkészítményekben és testápolókban használják.

A Geraniol nagy potenciált mutat neuroprotektánsként és antioxidánsként.

Olyan törzsekben van jelen, mint az Amnesia Haze, Great White Shark, Afghani, Headband, Island Sweet Skunk, OG Shark and Master Kush.

További információk a kannabiszban található egyes hatóanyagokról

Kannabisz alkotóelemei és hatásuk


 

§ Az oldal tartalma kizárólag tájékoztató jellegű és senkit sem szeretne törvénybe ütköző cselekedetek véghezvitelére buzdítani, sem addiktív életformára sarkallni. Kérjük minden helyzetben vedd figyelembe a lakhelyed szerinti törvénykezést és ennek megfelelően a legjobb belátásod alapján cselekedj.
FIGYELEM! EZ A CIKK MÁR TÖBB MINT EGY ÉVES. A CIKKBEN SZEREPLŐ INFORMÁCIÓK EKKOR MÉG NAPRAKÉSZEK VOLTAK, DE MÁRA LEHET ELAVULTAK.
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Ha tetszik a munkánk, csatlakozz mozgalmunkhoz, vagy támogass fő szponzorunk webshopjában történő vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről bővebben itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT, DE NÉLKÜLED NEM TUDUNK LÉTEZNI!
TámogatomCsatlakozom