körülbelül 4 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Twitter a szövetségi kábítószer-ügynökséggel együttműködve elkezdte népszerűsíteni a kábítószerekkel való visszaélés kezelésének lehetőségét, mikor a közösségi média platform felhasználói a „marihuána” kifejezésre, vagy bizonyos egyéb szerekkel kapcsolatos kulcsszavakra keresnek – viszont az alkohol kapcsán ilyen figyelmeztetés nem jelenik meg az alkoholhoz kapcsolódó kifejezések keresési eredményei közt.

Az Egyesült Államok szerabúzussal foglalkozó pszichiátriai szolgálatával (SAMHSA) együttműködve a Twitter ebben a hónapban elkezdett a releváns tweetek fölé, amik egyes drog kifejezésekkel kapcsolatosak, egy értesítést kiírni, amiben a következő olvasható: „Ha Ön vagy valamely ismerőse kábítószer-fogyasztással küzd, akkor nem vagy egyedül. ” A felhasználókat a SAMHSA segélyvonalára illetve webhelyére irányítva.

Kendertér - Screen Shot 2020 09 09 at 12.39.14 PM 768x539 1

A kábítószer-politika reform szószólói rámutattak, hogy ez az üzenetváltás tovább erősíti a kábítószerhasználattal kapcsolatos sztereotípiákat, jelezve, hogy az ezen anyagok iránti bármilyen érdeklődés azt jelzi, hogy az adott felhasználóknak problémájuk van, ami indokolttá teheti a kezelést. Ugyanakkor rengeteg oka lehet annak, hogy az emberek a „marihuána” szóra rákeresnek, azon túl, hogy azt keresik, hogy hogyan juthatnának ilyen termékekhez későbbi felhasználás céljával, többek közt például a legalizálással kapcsolatos közpolitikai vitákban szeretnék releváns híreket követni. Ezenkívül a kannabiszt fogyasztók döntő többsége nem függő, és valószínűleg nem fogja értékelni azt a javaslatot, hogy szakmai segítségre lehet szüksége.

Noha a kábítószerekkel való visszaélés kezelésének lehetősége önmagában nem feltétlenül problematikus, az érdekvédők méltatlankodnak azzal a ténnyel kapcsolatban, hogy a Twitter úgy döntött, hogy ezeket az értesítéseket a marihuána kifejezéshez és az egyéb jelenleg illegális drogokhoz kapcsolja, különösen mivel eközben lehetővé teszi az alkoholmárkák népszerűsítését platformján. Ez a helyzet, ha például a „vodka” kifejezésre keresünk rá:

Kendertér - Screen Shot 2020 09 09 at 12.38.18 PM 768x644 1

Hasonlóképpen nem jelenik meg semmiféle figyelmeztetés, ha az „alkohol”, „sör” vagy „bor” kifejezésekre keresünk rá.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint évente több mint hárommillió ember hal meg káros alkoholfogyasztás miatt. Mindeközben még a Kábítószer-ellenes Hivatal (DEA) is elismerte, hogy eddig még „nem jelentettek halálesetet kannabisz túladagolás miatt”.

“Nem meglepő, hogy a SAMHSA áll az ilyen tartalmak megbélyegzése mögött, meglepő viszont, hogy egy olyan platform, mint a Twitter, lehetővé teszi számukra a teljes keresési kifejezések megjelölését, függetlenül attól, hogy a felhasználó miért keresett rájuk” – mondta a Marijuana Moment oldalnak Matt Sutton, a Drogpolitikai Szövetség médiakapcsolatok igazgatója. “Ugyanarra a hamis kettősségre vezet vissza, hogy az összes kábítószerhasználó problémákkal küzd és segítségre szorul, miközben a valóság, hogy a legtöbb ember nem problematikusan használja a kábítószereket, csak a lakosság kis része hajlamos a szerekkel való visszaélésre.”

A Marijuana Moment felkereste a Twittert az eltérések miatt, amikor is az alkohollal kapcsolatos keresések jönnek szóba, de az egyik képviselő elutasította annak lehetőségét, hogy állást foglaljon.

“Amennyiben a Twitter hozzákapcsolja ezt a funkciót a marihuána kifejezéshez, akkor abszolút módon ugyanezt kellene tennie az alkohol esetében is, ami egy veszélyesebb anyag” – mondta Matthew Schweich, a Kannabisz-politika Projekt igazgatóhelyettese a Marijuana Moment-nek.

Érdekes, hogy míg a SAMHSA kezelési lehetőségei megjelennek azoknál a Twitter-felhasználóknál, akik a „marihuána”, „kokain” és „heroin” kifejezésekre keresnek, a „kannabisz”, „LSD”, „MDMA”, „pszilocibin”, „bogyó”, „ adderrall ”és más, kábítószerrel kapcsolatos kifejezésekre keresők nem kapnak ilyen, a segítség igénybevételének megfontolását hirdető, üzenetet – tovább kiemelve a közösségi média platform új szolgáltatásának önkényes jellegét.

Ideje belátni: a drogdílerekre szükséges alkalmazottként kell tekinteni

Ez a változás a szociális média irányelveiben akkor következett be, amikor Joe Biden, a demokrata elnökjelölt a kötelező kábítószer-rehabilitációs kezelést hirdeti a birtoklási bűncselekményekkel vádolt személyek számára.

Míg úgy tűnik, hogy a volt alelnök az új eljárást a bebörtönzés progresszív alternatívájának tekinti, a kábítószer-reform hívei úgy vélik, hogy a kötelező kezelések megerősítik a szerekkel való visszaéléssel kapcsolatos tévhiteket, és rámutatnak, hogy az erőltetett rehabilitációs programok hatékonysága tudományosan kérdéses.

„Akit kábítószer-bűncselekmény miatt ítélnek el – nem a nagybani értékesítés, hanem a fogyasztás miatt -, annak nem szabad börtönbe kerülnie. Kötelező rehabilitációra kellene menniük ”- mondta a múlt héten. “Ahelyett, hogy újabb börtönöket építenénk, ahogy azt már egy ideje javaslom, rehabilitációs központokat kell építenünk.”


KENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok