körülbelül 3 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

A Białobrzeskie lengyel kenderfajta rendelkezik a legnagyobb gazdasági potenciállal abból a 11 kenderfajtából, amiket az Egyesült Államokban a Kentucky University kutatócsoportja a közelmúltban tanulmányozott. Białobrzeskie fajta esetén volt a legmagasabb a terméshozam, és a vetőmag és bioüzemanyag értékesítéséből származó potenciális hozamot hektáronként 1564 dollárra (1 328 euró) becsülték.

A tanulmány hat kizárólag rostkenderfajtát és öt olyan fajtát vizsgált, amelyek mind rostot, mind pedig jelentős mennyiségű magot is termelnek, összehasonlítva gazdasági potenciáljukat mint nyersanyagok. A kutatók azt is megvizsgálták, hogy a növényből származó kender bioüzemanyag nyers alapanyaga, hogyan teljesít a bioüzemanyag-hozam növelése céljából végzett laboratóriumi előkezelés és enzimatikus hidrolízis során.

Örökölt fajta

Białobrzeskie az első lengyel egylaki rost kender fajta, amit eredetileg az 1960-as években textilgyártás céljából nemesített a Lengyel Természetes Rost- és Gyógynövény Intézet (IWNiRZ). A fajta ugyanakkor magas maghozamot is biztosít. Ezenkívül az utóbbi években a Białobrzeskie-ből származó virágokat CBD előállításához is felhasználták. Ami fontos szempont, hogy a törzs stabilan tartja a kevesebb, mint 0,2% THC szintet.

„Régóta tudjuk, hogy Białobrzeskie kiválóan alkalmas kettős hasznosításra” – mondta Witold Czeszak, aki az IWNiRZ Technológia-transzfer Osztályát vezette, és lengyel a székhelyű Polish Hemp Program (Lengyel Kender Program) társalapítója és menedzsere Poznanban. “Ez a kutatás még inkább megerősíti e jól bevált fajta gazdasági fölényét.”

A New West Genetics vállalattól (USA, Colorado) származó NWG 331 fajta volt a második legmagasabb becsült hozamú, ami összesen 1 482 dollárnak (1 259 euró) felelt meg hektáronként, és a kísérletekben az összes fajta közül a legnagyobb biomassza-hozammal és a második legnagyobb maghozammal rendelkezett.

Összesen 11 fajtát vizsgáltak

A kutatók 11 Európából és USA-ból beszerzett kenderfajtát ültettek a Kentucky Egyetem Spindletop Farmján és az Appalachiai Erőforrás Fenntarthatóság Robinson Központjában, a nemrég elhunyt brit agrárprofesszor David Williams, akinek a kender kettős hasznosításának továbbfejlesztését köszönhetjük, által indított projekt keretén belül.

A tanulmány mind az öt kettős hasznosítású kenderfajtája nagyobb gazdasági hozammal rendelkezett, mint a tisztán rost fajták. „Az előzetes költségelemzés azt mutatja, hogy összesítve a kettős hasznosítású fajták előnyben vannak a csupán rost fajtákhoz képest a hektáronkénti bruttó nyereség szempontjából” – mondták a kutatók a tanulmány összefoglalójában.

A vizsgálatban szereplő további kettős hasznosítású fajták a francia Santhica 27 és a Felina 32 voltak; illetve az NWG 452, egy másik colorádoi fajta. A kutatás során használt tisztán rost fajták amik Olaszországból származtak: ASSO, Codimone; Carmaleonte, Elleta Campana és Fibranova; és Franciaországból, a Futura 75.

Európai Ipari Kender Szövetség: ipari kender helyzete Európában

További kutatásokra van szükség

„Ezek a vegyes értékelések rámutatnak, hogy az ipari kendernek jelentős a potenciálja arra, hogy ígéretes regionális alapanyaggá váljon mind a bioüzemanyagok, mind pedig a hozzáadott értéket képviselő termékek előállítása terén” – mondta Jian Shi, az Egyesült Királyság béli Biológiai Rendszerek és Mezőgazdasági Mérnöki Tanszék docense, aki a kutatás vezetője volt. “További kutatásokra van szükség a növény agronómiai alkalmazásai, a betakarítás utáni feldolgozás, bioüzemanyaggá alakítás és más potenciális kender társtermékek vonatkozásában.”

A Shi csapata egy korábbi tanulmányban kimutatta, hogy a kendernek a rostmályvához, vesszős köleshez és cirokhoz hasonló potenciálja van a bioüzemanyagokat illetően.

„Társtermékek” szükségessége

“A bioüzemanyagok piaca, hasonlóan a kenderpiachoz ingadozik, ezért nagyon fontos, hogy a növénynek társtermékei legyenek, hogy segítsék ellensúlyozni a potenciális veszteségeket, amikor a piaci tendenciák lefelé mutatnak” – mondta Shi. “A kender nagyobb potenciállal rendelkezik a társtermékek szempontjából, mint a jelenlegi bioüzemanyag-nyersanyagok.”

A projekt részeként az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumának (DOE) Idaho Nemzeti Laboratóriumának (INL) kutatói a kender biomassza fajtáinak mintavételét tervezik összeállítani. A laboratórium a DOE által finanszírozott Biomasszanyersanyag Nemzeti Felhasználói Létesítménynek és a K+F nyersanyag-ellátási és logisztikai központnak ad otthont, ami több mint 7500 biomassza-mintával rendelkezik, amiket elérhetővé tesz az Egyesült Államok más tudományos kutatói és ipari szereplői számára.


KENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok