A mexikói legfelsőbb bíróság dekriminalizálta a kannabiszt, mert alkotmányellenesnek tartja a fogyasztók kriminalizálását
körülbelül 3 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Közel három évvel azután, hogy a mexikói Legfelsőbb Bíróság kimondta, hogy az ország kannabisz-tilalma alkotmányellenes, a héten végül dekriminalizálta a felnőttek saját részre történő szabadidős kannabisz termesztését és használatát.

A döntés annak következtében született, hogy a legalizációs törvényjavaslat elakadt a kongresszusban, miután a bíróság 2018-ban törvénymódosításra kötelezte a törvényhozást, de bár a kongresszus mindkét kamarája különböző formákban már foglalkozott a megreformált jogszabályokkal – ehhez több határidő-hosszabbítást is igényelt -, a legutóbbi ülésszak végére végül nem tudott ennek a kötelezettségének időben eleget tenni.

A legfelsőbb bíróság végül hétfőn 8-3-as arányban meghozott határozatában kimondta, hogy a felnőttek engedélyért folyamodhatnak az Egészségügyi Minisztérium felé a saját kannabisz megtermesztése és fogyasztása érdekében. A nyilvános és a gyermekek előtti kannabisz fogyasztása viszont továbbra is tilos. A döntés nem ejt szót a kannabisz forgalmazását illetően.

A szenátus tavaly év végén jóváhagyta a legalizálási törvényjavaslatot, majd a képviselő-testület felülvizsgálatokat hajtott végre és márciusban elfogadta, majd visszaküldve az eredeti kamarának. Ezt követően  néhány szenátusi bizottság fogta és tisztogatni kezdte a módosított intézkedést, de a vezetők azon nyomban jelezték, hogy bizonyos felülvizsgálatok miatt a javaslat működésképtelenné vált.

A folyamat hetekig állt, miközben közeledett a bíróság legutóbbi április 30-i határideje. Arra számítottak, hogy a szenátus ismét hosszabbítást kér a bíróságtól, de erre nem került sor. Ehelyett a törvényhozók azt az ötletet kezdték el lebegtetni, hogy külön törvényhozási ülést kellene tartani annak érdekében, hogy ez a probléma még ebben az évben megoldható legyen.

A jogszabály lehetővé tenné az engedéllyel rendelkező 18 éves és idősebb felhasználók számára, hogy legfeljebb 28 gramm kannabiszt vásárolhassanak és tarthassanak maguknál, és legfeljebb hat növényt termeszthessenek személyes használatra. A képviselők olyan változtatásokat hajtottak végre, amelyek elsősorban a szabályozási struktúrát, a kereskedelmi piac szabályait és az engedélyezési törvénykezést érintik.

Az egyik legjelentősebb változás, amelyet a képviselő-testület hajtott végre, az volt, hogy a felülvizsgált törvényjavaslat nem hozna létre új független szabályozó testületet a program engedélyeztetésének és végrehajtásának felügyeletére, ahogy azt a szenátus szerette volna. Ehelyett ennek elvégzését egy meglévő ügynökségre, az Országos Függőségellenes Bizottságra bízná.

A világszintű kannabisz kísérlet

A legalizálás támogatói remélik, hogy ez csökkenthetné az illegális kábítószer-kereskedelemmel összefüggő erőszak egy részét, amely évente több ezer ember életét követeli az országban.

A legalizálás ezek fényében még várat ugyan magára, de a jelenlegi dekriminalizálás is egy komoly lépés, ami pontot vetet egy hosszadalmas folyamat végére. “Történelmi napja ez az egyéni szabadságjogoknak” – mondta Arturo Zaldívar, a Legfelsőbb Bíróság elnöke.

Ugyanakkor egyes csoportok szerint ez a döntés nem valószínű, hogy jelentősebb azonnali változásokat eredményezne. A Mexikó Egységben a Bűnözés Ellen nevű civil szervezet szerint a döntés “nem dekriminalizálja a fogyasztáshoz szükséges tevékenységeket”, mint például a birtoklás és a szállítás.

KENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok