Svájci kísérleti rekreációs kannabisz program friss részletei
körülbelül 3 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

A Svájci Szövetségi Közegészségügyi Hivatal (FOPH) további részleteket tett közzé a hamarosan megvalósuló kísérleti programok keretein belül történő felnőtteknek szánt kannabisz legális ellátásának terveiről. A jelenlegi terv szerint a kísérleti programok 2021. május 15-től léphetnek érvénybe, és legkésőbb 2031 májusáig tarthatnak.

A svájci parlament 2020 szeptemberében olyan rendeleteket fogadott el, amelyek lehetővé teszik az olyan kísérleti programok elindítását, amelyek során a felnőtteknek szánt kannabiszt legálisan lehet majd előállítani, importálni és regisztrált felhasználók felé terjeszteni. Az FOPH március 31-én hozta nyilvánosságra a rendelettervezetet, ezzel nyilvánosságra hozva a majdani programok további részleteit.

A felnőttkori felhasználásra szánt hollandiai kísérleti programmal együtt Svájc lesz az első olyan ország Európában, amely lehetővé teszi a teljesen legalizált, felnőtteknek szánt kannabisz-ellátásilánc létrehozását. Amint azt a nemrégiben közzétett európai jelentés kifejtette, lehetséges, hogy a kontinens több más országa is hamarosan legalizálja a felnőtteknek szánt kannabiszt, legalábbis kísérleti szinten.

Az alábbiakban ismertetjük az új szabályozás néhány főbb pontját, amelyek a Szövetségi Közlönyben való közzétételt követően válnak véglegessé.

A kísérleti programok szabályozása:

Azzal a kifejezett céllal hoznak létre kísérleti programokat, hogy szert tegyenek olyan tudományos ismeretekre, mint például egy lehetséges legalizálásnak a társadalmi és gazdasági hatásai. Ilyet indíthatnak állami vagy magán szervezetek további kutatóintézetek, valamint kantoni és helyi hatóságok együttműködésével és az FOPH jóváhagyásával.

 • A kísérleti programok egy-egy településre korlátozódnak, és legfeljebb 5 évig tarthatnak, további 2 évre történő meghosszabbítás lehetőségével.
 • A kísérleti projektek kezdeményezőinek figyelemmel kell kísérniük a résztvevők egészségét egy felelős orvos kijelölése által.
 • Az egyedi kísérleti programok legfeljebb 5000 regisztrált résztvevő számára nyújthatnak kannabiszt.
 • A tervezett értékesítési pontokat az FOPH-nak előzetesen jóvá kell hagynia.
A résztvevőkről szóló rendelet:
 • A kísérleti programba való belépés előtt a felhasználóknak igazolniuk kell, hogy már fogyasztanak kannabiszt.
 • A felhasználó tartózkodási helyének abban a kantonban kell lennie, ahol az adott kísérleti program működik.
 • Minden felhasználónak igazolással kell rendelkeznie a programban való részvétel kapcsán ahhoz, hogy rekreációs kannabisz tarthasson magánál.

Új adatok szerint Magyaroroszág jól teljesít kannabisz fogyasztás terén

Termesztési előírások:
 • A termékeket ökológiai módon kell termeszteni, az „ökológiai” meghatározását a svájci törvény tartalmazza.
 • A termékeket lehetőség szerint Svájcban kell termeszteni.
 • A kannabiszt az Európai Gyógyszerügynökség által meghatározott helyes mezőgazdasági gyakorlatoknak megfelelően kell termeszteni.
 • A fentiek alól kivétel lehet, ha a keresletet nem tudja kielégíteni az ilyen feltételek mellett előállított termékek mennyisége.
Termékekre vonatkozó előírások:
 • A THC-tartalom nem haladhatja meg a 20%-ot.
 • A termékek fogyasztói egységenként legfeljebb 10 mg THC-t tartalmazhatnak.
 • A kannabinoid-tartalom nem térhet el a feltüntetett értékektől több mint 25%-kal a tiszta virágzat vagy 15%-kal a feldolgozott termékek esetében.
 • A kísérleti programokban a feldolgozatlan termékek (virágzat), kivonatok és izolátumok, valamint a megehető termékek engedélyezhetők.
A kiszerelésről szóló rendelet:
 • A megevésre szánt termékeknek gyermekbiztos csomagolásban kell lenniük.
 • A csomagolásnak egyszerűnek kell lennie, biztonsági figyelmeztetésekkel és a kannabinoid-tartalommal kapcsolatos információkkal ellátva.
 • A csomagolásnak arra a kísérleti programra kell hivatkoznia, amely nevében a terméket forgalmazzák.

Az eredeti rendelettervezet PDF formátumban itt található.

KENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok