körülbelül 3 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete megszavazta az orvosi felhasználásra szánt kannabisz levételét az olyan kábítószerek listájáról, mint a heroin.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete szerdán megszavazta az orvosi használatra szánt kannabisz eltávolítását a világ legveszélyesebb kábítószereinek – mint például a heroin – kategóriájából, ami egy nagyon várt és régóta halogatott döntés, amely felszabadíthatja az utat a kannabisz kutatása és az orvosi felhasználása előtt.

Az 53 tagállamot magába foglaló Kábítószerügyi Bizottság szavazása az Egészségügyi Világszervezet által tett ajánlások sorozatát vizsgálta a kannabisz és származékainak átsorolásával kapcsolatosan. De a figyelem középpontjában a kannabisznak az 1961. évi Egységes Kábítószer Egyezmény IV. jegyzékéből történő eltávolításának egyik legfontosabb ajánlása állt – ahol jelenleg a veszélyes és erősen addiktív opioidokkal, mint például a heroin, együtt található.

Szakértők szerint az ajánlás jóváhagyásának nincs közvetlen következménye a nemzetközi ellenőrzések lazítását illetően, és a kormányok továbbra is hatáskörrel rendelkeznek a kannabisz osztályozásának meghatározására. Viszont sok ország a nemzetközi egyezményekhez fordul útmutatásért, és az ENSZ elismerése szimbolikus győzelem a drogpolitikai változások szószólói számára, akik szerint a nemzetközi jog elavult.

“A világ az 1960-as évek eleje óta megváltozott” – mondta Alfredo Pascual, a Marijuana Business Daily újságírója. Szerinte a kannabisz jelenlegi besorolása visszatartó erőt jelent a kutatások szempontjából, és az Egyesült Nemzetek osztályozásának változása nagy valószínűséggel megerősíti a legalizálási törekvéseket szerte a világon.

“Az ENSZ, a drogpolitika fő testülete, az oldalunkon áll majd és elismeri a kannabisz orvosi hasznosságát” – mondta a szavazás előtt.

Ennek ellenére a döntés sok országban rendkívül vitatott, ami szokatlan késedelmekhez vezetett az Egészségügyi Világszervezet által 2019-ben először tett ajánlások megszavazását illetően. Az Egyesült Államok, az európai nemzetek és mások támogatták a javaslatot, míg Kína, Egyiptom, Nigéria, Pakisztán és Oroszország határozottan ellenezték.

“Ez diplomáciai cirkusz volt” – mondta Kenzi Riboulet-Zemouli, független drogpolitikai kutató, aki szorosan figyelemmel kísérte a szavazást és a tagállamok álláspontját. Néhány ország, amely kezdetben ellenezte az átminősítést, mint Franciaország, azóta megváltoztatta álláspontját – tette hozzá.

De az az ajánlás, hogy a kannabiszszármazékokat, mint például dronabinolt és THC-t átsorolják az I. jegyzékbe, nem kapott elég támogatást ahhoz, hogy érvénybe léphessen.

“Ezen az úton haladva nemcsak a szenvedést enyhítő fontos gyógyszereket tagadják meg polgárainktól, hanem becsmérlik a közbizalmat is” – mondta Michael Krawitz, a Veteránok az Orvosi Kannabisz Hozzáférhetőségéért szervezet ügyvezető igazgatója, hozzátéve, hogy a drog fontos gyógyszer, amely képes egyedülálló fájdalomcsillapítást nyújtanak.

A kannabisszal kapcsolatos törvénykezés átdolgozása, különösen az orvosi felhasználás legalizálása körül, gyors ütemben haladt az elmúlt években – mondta Jessica Steinberg, a Global C, egy nemzetközi kannabisz-tanácsadó csoport ügyvezető igazgatója, aki részt vett az ENSZ ülésein. Az iparági bennfentesek azt remélik, hogy a szavazás megnyitja az ajtókat a gyógyszer terápiás előnyeinek kutatása előtt.

A CND ismét elnapolta a WHO által javasolt kannabisz besorolását érintő szavazást

Viszont a hangsúly az amerikai és az európai piacokra gyakorolt ​​hatásán van – tette hozzá. Az Egyesült Államokban, ahol a legutóbbi választásokon több állam legalizálta az orvosi és szabadidős kannabisz használatot, a Cowen befektetési és pénzügyi szolgáltató cég szerint a piac 2025-re várhatóan több mint 34 milliárd dollárra bővül.

Az e heti szavazás és más dekriminalizációs törekvések előtt egyes kannabiszvállaltok árfolyama megugrott.

Eltekintve a pénzügyi haszontól, amit az amerikai és az európai kannabisz-piacoknak nyújthat, a kannabisz veszélyeinek leminősítése leginkább a konzervatívabb politikát folytató országokra, mint például számos karibi és ázsiai országra gyakorolhatja a legnagyobb hatást.

“Ez nem azt jelenti, hogy most majd a legalizálás egy csapásra az egész világon megtörténik” – mondta Ms. Steinberg. De „vízválasztó pillanat lehet”.


KENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok