körülbelül 6 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Csatlakozz mozgalmunkhoz, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Csatlakozom

2020. március 4-én, szerdán az ENSZ Kábítószer Bizottsága (UN-CND) elfogadta a szavazás elhalasztásáról szóló határozatot, ahogy erről a  CND Monitor is beszámolt. A határozatot áprilisban teszik közzé. A határozat szövege a következő: “A CND visszavonja a szavazási mandátumát a nemzetközi kábítószer-ellenőrzési egyezményekben leírt besorolási javaslatokat illetően, és úgy határoz, hogy a jelenlegi hatvanharmadik ülésen folytatja a kannabiszt és a kannabiszhoz kapcsolódó anyagokat érintő WHO által tett javaslatok megfontolását, szem előtt tartva azok összetettségét, a javaslatok alkalmazása és következménye, valamint ezek melletti érvelés tisztázása érdekében, továbbá úgy határoz, hogy a nemzetközi ütemezési rendszer integritásának megőrzése érdekében a 2020 decemberében megismételt hatvanharmadik ülésen szavaz. ”

Több ország is örült a szavazás ismételt elhalasztásának.

A Kábítószer Bizottság (CND) késleltetése számos következménnyel bír azzal kapcsolatosan, hogy a kannabisz miként szerepel a nemzetközi kábítószer-ellenőrzési egyezményekben. Ez egy olyan döntés lehetne, amely jelentős következményekkel járna a szabályozott ipart illetően.

Ez már a második alkalom, hogy az ügynökség elhalasztja a szavazást.

Az ENSZ kábítószerügyi fő törvényhozóhozó testületének, a CND-nek, ezen a héten kellett volna szavaznia a WHO javaslatairól.

„Sajnáljuk, hogy a CND képtelen volt lépéseket tenni a WHO kannabisszal kapcsolatos javaslatai terén ezen a héten, mivel a tagállamok 2019 februárja óta keményen dolgoznak annak érdekében, hogy részt vegyenek egy mélyreható konzultációs folyamatban, ami a jogi, adminisztratív, társadalmi és gazdasági hatásokat érinti”- nyilatkozta James Walsh, az Egyesült Államok képviselője.
Walsh, a Nemzetközi Kábítószer- és Bűnüldözési Ügyek Irodájának főtitkárhelyettese hozzátette, „különösen fontos, hogy a CND időben reagáljon a WHO összes javaslatára”.

Mansoor Ahmad Khan, a CND elnöke azonban a szavazás 2020 decemberéig történő elhalasztását „a nemzetközi ütemezési rendszer integritásának megőrzése érdekében” javasolta.

A CND döntésképtelensége a kannabisz besorolását illetően annak köszönhető, hogy a Nemzetközi Kábítószer-ellenőrző Testület (INCB) elnöke, Cornelis P. de Joncheere megkérdőjelezte a kábítószer-ellenőrzési egyezmények elavultságának tényét, miközben elődje, az INCB korábbi vezetője, Viroj Sumyai, átvette egy thaiföldi kannabisz-társaság irányítását.

Kenzi Riboulet-Zemouli, az Egyesült Nemzetek kábítószer-politikájának független szakértője elmondta a Marijuana Business Daily-nek, hogy „mivel a nemzetközi közösség javaslatainak megértése még mindig hiányos, és támogatottsága sem elég széleskörű, a szavazás elhalasztása még mindig jobb, mint az elvesztése”.

“Most arra kell törekednünk, hogy kedvező eredményt érjünk el decemberben.”

Vegyes reakciók
 • Az ázsiai-csendes-óceáni államok csoportja kijelentette, hogy „az ajánlásokat gondosan és felelősségteljesen kell megfontolni a nemzetközi közösség és az egész társadalom érdekében, szükségtelen késedelem nélkül, figyelembe véve, hogy a kannabisz a világ azon drogja amivel leginkább visszaélnek, és ezeknek az javaslatoknak a társadalomra gyakorolt gazdasági, társadalmi, jogi és adminisztratív hatása jelentős lehet . ”
 • A G77 csoport – a 135 fejlődő ország és Kína koalíciója – „felszólítja az összes államot, hogy gondosan mérlegelje a javaslatok lehetséges társadalmi, gazdasági, adminisztratív, jogi és egyéb következményeit”.
 • Algéria a halasztást „bölcs döntésnek” nevezte, és „egyáltalán nem látja sürgetőnek”, ezt az álláspontot osztotta Szudán, amely felhívta a nemzetek figyelmét arra, hogy ne hozzanak „elsietett döntéseket”.
 • Ecuador a ráadás időt „vonzónak” nevezte, a Dominikai Köztársaság pedig támogatta a halasztást, mivel ez egy „összetett kérdés”.
 • Jamaika a tárgyalásokat a következő módon jellemezte „ez egy történelmi lehetőség a Bizottság számára, hogy megmutassa rátermettségét arra, hogy képes egy állandóan változó és innovatív világban működni”, hozzáfűzve, hogy a javaslatok „elismerik a kannabisz gyógyászati ​​és terápiás előnyeit”. „Tartozunk ezzel annak a számtalan millió embernek akik paliatív ellátásra szorulnak; azoknak, akik olyan betegségektől és rendellenességektől szenvednek, mint az epilepszia, rák, sclerosis multiplex és sorvadásos betegségek. Tartozunk nekik azzal, hogy biztosítsuk ezt a reményt, ha már minden más lehetőség kudarcot vallott. ”- mondta Jamaica képviselője.
 • Szlovénia szerint a kannabiszt „ugyanolyan szigorú módon kell hozzáférhetővé tenni, mint az összes többi anyagot”.
 • Románia kormánya a kannabidiol készítmények az 1961-es Egyezmény I. jegyzékének lábjegyzetéhez történő hozzáadásával kapcsolatban kijelentette, hogy nem ellenzi a kannabidiolt tartalmazó gyógyszerkészítmények (mint például az Epidiolex) használatát, feltéve, hogy betartatjuk a klinikai vizsgálatokat, a helyes gyártási gyakorlatot (GMP) és a forgalomba hozatali engedélyre vonatkozó hatályos nemzeti és európai rendeleteket. Ezenkívül megjegyezte, hogy nem támogatja, és nem ösztönzi az egészségre kedvező tulajdonságokkal rendelkező készítmények élelmiszerként vagy étrend-kiegészítőként történő fogyasztását, amelyek különböző koncentrációban tartalmaznak kannabidiolt és THC-t, különösen akkor nem, ha nem ugyanazon feltételek mellett vannak ellenőrizve, mint a gyógyszerek. Románia kormánya aggodalmát fejezte ki a dronabinolt tartalmazó készítmények 1961-es Egyezmény III. jegyzékébe történő hozzáadásával kapcsolatosan, mivel nincs meghatározva a maximális koncentráció-határértéke, így a határozatlan delta-9-THC-koncentrációjú termékekre az 1961-es Egyezmény III. jegyzéke által meghatározott minimális ellenőrzés vonatkozna.
 • EU „Készen álltunk arra, hogy a WHO számos javaslatáról szavazzunk ma; sajnáljuk, hogy az országok többsége nem állt készen. Ezért annak érdekében, hogy a bizonytalan tagállamoknak további időt adjunk a tényeken és bizonyítékokon alapuló értékelésük véglegesítéséhez, nem elleneztük a szavazás ismételt halasztását a megismételt ülésig. Készen állunk folytatni a tárgyalásokat. Ebben a pillanatban vállalnunk kell a felelősséget az ütemezési rendszer integritásának megőrzése érdekében. Bízunk a vezetésükben és irányításukban; készen fogunk állni a szavazásra.” Ezt az álláspontot az Európai Unió tagjain kívül Albánia, Bosznia és Hercegovina, Grúzia, Izland, Mexikó, a Moldovai Köztársaság, Montenegró, Észak-Macedónia, Szerbia, Ukrajna és Uruguay támogatja.
A szavazás elhalasztása még mindig jobb, mint annak elvesztése!
EU a következő álláspontokat képviseli a WHO javaslataival kapcsolatosan
Kendertér - ensz cnd

Magyarázat:

 • A kannabisz és a kannabiszgyanta eltávolítása az 1961-es Egyezmény IV. jegyzékéből. – ELFOGADJA
 • ∆9-THC, Dronabinol (és sztereoizomerjeinek) hozzáadása az 1961-es Egyezmény I. jegyzékéhez, valamint törlése az 1971-es Egyezmény II. jegyzékéből. – ELFOGADJA
 • A THC izomerjeinek  (Δ9-THC izomerjei: Δ6a(10a)-THC, Δ6a(7)-THC, Δ7-THC, Δ8-THC, Δ10-THC, Δ9(11)-THC) hozzáadása az 1961-es Egyezmény I. jegyzékéhez, és törlése az 1971-es Egyezmény I. jegyzékéből. – ELFOGADJA
 • A kannabisz kivonatok és tinktúrák, THC izomer készítmények, ∆9-THC készítmények eltávolítása az 1961-es Egyezmény I. jegyzékéből. – ELHALASZTJA
 • Kannabidiolt ne vegyék fel az ellenőrizendő anyagok közé, továbbá az 1961-es Egyezmény I. jegyzékének kannabisz és kannabiszgyanta részéhez hozzáadni egy lábjegyzetet, miszerint „kannabidiolt (CBD) és legfeljebb 0,2% Δ9-THC-t tartalmazó készítmények nem tartoznak nemzetközi ellenőrzés alá.” – ELHALASZTJA
 • Egyes kritériumoknak eleget nem tevő kannabisz kivonatok és tinktúrák, THC izomer készítmények, ∆9-THC készítmények hozzáadása az 1961-es Egyezmény III. jegyzékéhez. – ELUTASÍTJA

 


§ Az oldal tartalma kizárólag tájékoztató jellegű és senkit sem szeretne törvénybe ütköző cselekedetek véghezvitelére buzdítani, sem addiktív életformára sarkallni. Kérjük minden helyzetben vedd figyelembe a lakhelyed szerinti törvénykezést és ennek megfelelően a legjobb belátásod alapján cselekedj.
FIGYELEM! EZ A CIKK MÁR TÖBB MINT EGY ÉVES. A CIKKBEN SZEREPLŐ INFORMÁCIÓK EKKOR MÉG NAPRAKÉSZEK VOLTAK, DE MÁRA LEHET ELAVULTAK.
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Ha tetszik a munkánk, csatlakozz mozgalmunkhoz, vagy támogass fő szponzorunk webshopjában történő vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről bővebben itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT, DE NÉLKÜLED NEM TUDUNK LÉTEZNI!
TámogatomCsatlakozom